Ga naar content

Wandelen in Rijnland-Palts

Rijnland-Palts is gemaakt voor wandelliefhebbers! Wandelen door beboste middelgebergten, markante rivierdalen, ongerepte natuurlandschappen en bovenal fascinerende wijnlandschappen met zeeën van wijnstokken en steile hellingen. Dat klinkt geweldig toch? Haal je wandelschoenen maar uit de kast en doe je rugzak om, want jij gaat wandelen in Rijnland-Palts! Op deze pagina geven we je inspiratie voor gebieden en routes voor een geslaagde wandelreis.

Wandelvakantie in Rijnland-Palts

Een uitgebreid netwerk van uitstekende wandelpaden maakt het mogelijk om de natuur op actieve en relaxte wijze te beleven. In Rijnland-Palts kunnen wandelaars traditionele plaatsen verkennen op langeafstandspaden, maar ook op korte trails en rondwandelingen (de Traumschleifen).

Een bezoek aan een wijnboer of een van de talrijke wijnlokalen en wijntavernes is een must - voor een verfrissing of als gezellige afsluiting van een mooie daghike. Hier kunnen wandelliefhebbers zich laten overtuigen van de kwaliteit en veelzijdigheid van de druiven van Rijnland-Palts. Want: wijn smaakt het best waar hij verbouwd is.

Wandelgebieden in Rijnland-Palts

Van de bekende hike gebieden zoals de Moezel en de Eifel tot de minder bekende Paltz en routes langs de Rijn. Op onderstaande plekken wil je wandelen! We geven je een gebied met tips voor de mooiste routes, lang en kort.

1. Hiken in de Eifel

Tijdens een wandeltocht in de Eifel verken je mooie bossen, glooiende heuvels, weilanden en mysterieuze kloven. Wij gingen zelf meerdere keren hiken in de Eifel en weten je dan ook de mooiste wandelplekken en -routes te tippen. Van de korte Traumpfade tot de LAW Eifelsteig. Lees onze tips voor een wandelreis in de Eifel.

Mooiste wandelroutes Rijnland-Palts
Mooiste wandelroutes Rijnland-Palts
Deel op Pinterest

2. Wandelen in Westerwald

Tussen de bossen en meren van het Westerwald is er één route die eruit springt: de WesterwaldSteig. In 16 etappes van totaal 235 kilometer neemt deze route je mee door het gebied. Deze route behoort niet voor niks tot de Top Trails of Germany. Hij is goed bewegwijzerd, neemt je mee over mooie natuurpaden en staat bovenal garant voor een flinke dosis wandelplezier.

Uiteraard zijn in het Westerwald ook korte routes te vinden. Doe bijvoorbeeld de lichte wandelroute naar de Holzbachschlucht van 3,7 kilometer of begeef je in het Westerwald Lake District en doe de pittigere route van 6 kilometer.

3. Wandelen in Nationaal Park Hunsrück

Wandelen in de wildernis! In het Nationaal Park Hunsruck kan je eindeloos struinen over natuurpaden. Zo lopen vier etappes van de befaamde Saar-Hunsrück-Steig (410 kilometer) door het nationaal park. Tijdens etappes 9 tot en met 12 van Nonnweiler naar Idar-Oberstein loop je vier dagen door het park. Rotsformaties, bossen, ruïnes en hoogveengebieden trekken aan je voorbij. Ook kom je langs een wildverblijf met wilde katten en wolven. 

Wandelen in Hunsruck Nationaal Park
Wandelen in Hunsruck Nationaal Park
Deel op Pinterest

Naast deze meerdaagse route zijn er in Nationaal Park Hunsrück ook elf Traumschleifen uitgezet. Dit zijn rondwandelingen die je in enkele uren meenemen door de natuur van het nationaal park. Leuk dus voor een dagje wandelen. Doe bijvoorbeeld de 9,9 kilometer lange Hubertusrunde of de Gipfelrauschen van 7,4 kilometer. Zorg in ieder geval dat je wandelt over de Geierlay hangbrug! Deze bereik je met een rondwandeling vanuit Mörsdorf en Sosberg. Je bevindt je op een hoogte van 100 meter boven een ravijn! Durf jij omlaag te kijken?

4. Wandelen in het Lahndal

Wie het Lahndal optimaal wil zien, in langzaam tempo, loopt de Lahnwanderweg (290 kilometer, 19 etappes). Vanaf de bron van de Lahnrivier tot aan de monding van de Rijn waarbij je het rivierdal telkens uit een andere hoek beleeft. De Lahnwanderweg is een langeafstandspad van hoge kwaliteit en brengt je naar de mooiste uitkijkpunten maar ook langs historische steden en kastelen. Je hebt tussendoor de mogelijkheid even tot rust te komen bij een wijnboer.

Naast het langeafstandspad zijn er nog 46 wandelroutes uitgezet in het Lahndal, de zogenaamde Lahn-Facetten. Kies uit korte wandelingen of langere dagtochten die net zo afwisselend zijn als het rivierdal zelf. Soms wandel je direct langs de oever, soms op grotere hoogte met panoramische vergezichten.

5. Wandelen langs de Rijn

Een hike langs de Rijn hoort er eigenlijk wel bij als je in Rijnland-Palts op vakantie bent. Een wandelvakantie langs deze rivier kan vele vormen aannemen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de uitdagende Rheinsteig van 320 kilometer. De steile paden en hoogteverschillen bieden een echte uitdaging! Je hebt onderweg panoramische uitzichten over het Midden-Rijndal en geniet van zowel de landschappen als cultuur. 

Wandelen langs de Rijn
Rheinsteig
Deel op Pinterest

Op de plateaus rond de Rijn, en zijn zijtakken, zijn ook diverse premium rondwandelingen te vinden in elk niveau. Denk aan de 14,5 kilometer lange Traumschleife Midden-Rijn of de Ehrbachklamm Traumschleife. Soms kom je ook combinatieroutes van wandelen en klettersteig tegen zoals op de Traumschleife Mittelrhein-Klettersteig. Een extra uitdaging onderweg!

6. Hiken Moezel

Een wandelreis naar de Moezel is bij velen favoriet. Waarom? Je wandelt hier langs een feeëriek rivierdal, soms dwars door de wijngaarden heen en je hebt telkens uit een andere hoek zicht op de rivier en zijn groene heuvels. Bekend is de Moselsteig wandelroute, 375 kilometer lang. Deze neemt je zowel mee naar de linker- als de rechteroever en verrast je met bijzondere uitkijkpunten, smalle paadjes door wijngaarden en boomgaarden en tussendoor sprookjesachtige stadjes.

Voor een leuke dagtocht kijk je naar de Traumpfaden in de Moezel. Leuk is bijvoorbeeld Traumpfad Eltzer Burgpanorama. Je wandelt een schitterende route van 12,6 kilometer vol panorama-uitzichten en je krijgt ook nog eens een bijzonder mooi uitzicht op Burg Eltz.

7. Hiken bij Nahe

Wil je eens oefenen met een LAW? Dan is de Soonwaldsteig een leuke om te lopen. Met zijn 83 kilometer is deze niet al te lang en kan je tijdens een korte wandelvakantie de hele trail voltooien. Je wandelt door de Nahe regio. Begin bij het Rijndal bij Bingen en eindig in het Hähnenbachdal bij Kirn. Onderweg wandel je door bossen en bergruggen en geniet je van zowel natuur als cultuur.

Ook leuk: Traumschleife Edelsteinschleiferweg 15,9 kilometer). Je treedt in de voetsporen van edelsteenslijpers. Je volgt de paden die zij vroeger liepen. Je wandelt langs voormalige edelsteenmijnen en kijkt uit over Hunsrück en het Nahedal.

8. Wandelen in de Palts

In de Palts regio vind je maar liefst drie wandelroutes met keurmerk die je kan wandelen als meerdaagse trektochten: Pfälzer Höhenweg, Pfälzer Waldpfad en Pfälzer Weinsteig. Totaal goed voor 400 kilometer aan wandelpaden. Genoeg dus om je lange tijd te vermaken. De trails nemen je mee langs wijnhellingen, over bospaden, door schilderachtige dorpen en langs rotsformaties. De hutten onderweg geven de gelegenheid even op adem te komen en te genieten van een koel drankje.

Wandelen in de Palts
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Deel op Pinterest

Liever een korte dagtocht doen waarbij je op dezelfde plek eindigt als start? Ook dat is uiteraard mogelijk.

9. Wandelen in Rheinhessen

In dé wijnregio van Duitsland maak je uiteraard de mooiste wijnwandelingen. Lekker te voet op pad en halverwege neerstrijken voor een goed glas wijn. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuw netwerk van 120 kilometer aan wandelpaden in de regio. Vier nieuwe dagtochten met een lengte van 10 tot 12 kilometer worden momenteel uitgerold, de zogenaamde Hiwweltouren (Heuveltochten). Je wandelt door wijngaarden, heidevlaktes, bossen en steengroeven en geniet van adembenemende vergezichten.

10. Wandelen in het Ahrtal

Wanneer je in het Ahrtal bent, wil je zeker de 110 kilometer lange Ahrsteig volgen. Een pittige LAW die je zowel door het Ahrtal als door de Eifel meeneemt. Je wandelt over rotsachtige paden, door weides, langs dorpjes en langs wijnplaatsen. Een uitzicht over het Ahrdal, de Eifel en het Rijnplateau komt regelmatig voorbij!

Let op: het Ahrtal is zwaar getroffen tijdens de overstromingen in de zomer van 2021. Sommige wandelpaden zijn nog niet hersteld. Voordat je vertrekt is het daarom goed om de website van het Ahrtal te checken.

Gratis brochures Rijnland-Palts

Deel op Pinterest

Uiteraard is er nog veel meer te wandelen in dit deel van Duitsland. Voor nog meer ideeën voor mooie gebieden en trails kijk je op de officiële website van Rijnland-Palts. Check de extra info over Embrace.German.Nature van Germany Travel.


Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!