Ga naar content

Wandelen in de Eifel

Het middelgebergte tussen Aken, Keulen, Koblenz en Trier is een heerlijk gebied om te wandelen. Het bevindt zich op slechts enkele uren van Nederland en toch vertoef je vrijwel meteen in een compleet ander landschap. Glooiende heuvels, uitgestrekte weilanden en mooie bossen kenmerken een wandelvakantie in de Eifel, maar laat je zeker ook eens verrassen door een van de rotsgebieden.

Mooie wandelgebieden in de Eifel

Het kan wel eens lastig zijn om je te oriënteren voor een wandelvakantie wanneer je de regio eigenlijk niet zo goed kent. Wij verbleven reeds meerdere keren in de Duitse Eifel en gingen daarbij telkens weer op andere plekken op pad.

De verscheidenheid aan wandelgebieden is groot. Wandel in de beuken- en eikenoerbossen in Nationalpark Eifel of door de uitgestrektheid van de Hoge Venen. Struin langs de rand van een stuwmeer of langs een van de idyllische Maare in het Natur-und Geopark Vulkaneifel.

Vakantietips

Tussen al dat natuurschoon nodigen historische dorpen uit voor een wandeling langs vakwerkhuizen, Romeinse muren en middeleeuwse kastelen. Dit alles maakt wandelen in de Eifel tot een hele belevenis, voor jong en oud. De meeste routes worden goed onderhouden door vereniging de Eifelverein. 

Teufelsschlucht in de Eifel
Teufelsschlucht
Deel op Pinterest

De Eifel staat ook bekend om de vele ruïnes, waardoor je het wandelen goed kunt afwisselen met andere bezienswaardigheden.

Dus... wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in de Eifel?

1. Wandelen in de Vulkaaneifel

Deze regio omvat vele mooie routes en uiteraard de bekende meren of "Maare" van de Vulkaaneifel. Een van de bekendere tochten hier is de wandeling langs het riviertje de Lieser vanaf Daun. Ook de 3 uur durende rondwandeling bij de Schalkenmehrener Maar in Mäuseberg, met gemiddelde moeilijkheidsgraad, is een klassieker. Hierbij kronkel je rond de drie bekende azuurblauwe kratermeren van de Vulkaaneifel. Tip: voeg er nog een kort stukje naar de Dronketurm aan toe, een mooie uitkijktoren ten noorden van de Dauner meren.

Accommodaties

Vanaf Gerolstein kan je een mooie wandeling maken naar een geweldig uitzichtpunt over het stadje. Je wandelt door de Gerolsteiner Dolomieten, een mooi stukje natuur met beukenbossen en prachtige rotsformaties, waar je bijzondere planten kunt vinden, zoals orchideeën.

Gerolstein
Deel op Pinterest

Bij Hohenfels-Essingen en Birresborn vind je ondiepe, door de mens uitgegraven grotten of Eishöhlen, waar men vroeger molenstenen uithaalde. Neem een zaklamp mee, zodat je een stukje in de grotten kunt gaan. Wel opletten voor vleermuizen! Erg spannend als je op vakantie bent met kinderen in de Eifel.

Wandelroutes Eifel
Dreimühlen
Deel op Pinterest

Bij de waterval van Dreimühlen in Üxheim zijn ook een aantal interessante wandelingen. De 8ste etappe van de Eifelsteig en de Kalkeifel Radweg komen voorbij de mooiste waterval van de Eifel. Zelfs in de winter is het prachtig om te wandelen hier.

2. Wijn, wellness en wandelen in het Ahrdal

Het Ahrtal is het gebied rondom de rivier de Ahr. Hier gaan wandelen, wijn en wellness onvermijdelijk samen. Wandel langs de met wijnranken begroeide rivierhellingen en geniet 's avonds van een heerlijke sauna of spa in een van de wellness centra. Uitvalsbasis voor het Ahrdal is de plaats Bad Neuenahr. Hier kan je heerlijk overnachten, zoals in het Steigenberger Hotel dat je o.a. op Booking.com kunt reserveren.

Door het Ahrtal voert een aantal bekende routes, zoals de Ahrsteig, Rotweinwanderweg, de rondwandeling van Bad Neuenahr-Ahrweiler, de Traubenpfade, paden in het Sahrbachtal, enz. De 35 kilometer lange Rotweinwanderweg begint in Altenahr en wordt door velen gezien als een van de mooiste routes.

Overnachten in de natuur

3. Teufelsschlucht

Een van onze favoriete plekken om te wandelen in de Eifel is de Duivelskloof of Teufelsschlucht nabij Irrel / Ernzen. Dit natuurgebied bevindt zich ook bij de grens met Luxemburg en doet sterk denken aan Klein Zwitserland. Hier kan je prachtig hiken en klauteren tussen steile rotswanden, in een sprookjesachtig mooi bos. Het is een relatief klein gebied, maar bijzonder mooi. 

Teufelsschlucht wandeling
Teufelsschlucht
Deel op Pinterest

Mooie wandelroutes in de Eifel

Of je nu een uurtje de benen wilt strekken of een pittige meerdaagse trektocht wilt maken, het kan allemaal in de Eifel. Een groot netwerk aan wandelpaden is uitgezet. De meeste routes zijn duidelijk gemarkeerd. 

Mooiste wandelroutes Eifel
Eifelsteig
Deel op Pinterest

1. De Eifelsteig

De bekendste wandelroute in de regio is de Eifelsteig. De totale route is 313 kilometer lang en voert van Aken naar Trier, dwars door de Eifel. Een gedegen planning is wel aanbevolen, zodat je van tevoren de overnachtingen kan regelen. 

Arrangementen

2. Traumpfade

Interessant zijn de Traumpfade van de Eifel. Dit zijn zeer goed bewegwijzerde routes, die bijvoorbeeld erg handig zijn voor mensen op leeftijd of voor gezinnen met kleine kinderen. De paden zijn goed toegankelijk en voeren je langs mooie uitzichtpunten.

3. Lieserpfad

Het Lieserpad - aangegeven met een zwarte driehoek pijl - is een 2-daagse wandeling vanaf Daun langs de rivier de Lieser. Het bestaat uit een 17 kilometer lange etappe van Daun naar Manderscheid - waar het tussen de twee prachtige burchten voert - en een 26 kilometer lange etappe van Manderscheid naar Wittlich. De laatste etappe is veel zwaarder dan de eerste.

4. Rotweinwanderweg

De populaire "rodewijnwandelroute" voert langs de wijndorpen van het Ahrtal, van Altenahr naar Bad Bodendorf, met een totale lengte van 35 kilometer. Je wandelt hier tussen de wijngaarden en geniet van fraaie vergezichten over het landschap. Pauzeren kan in de kneuterige dorpen, waar je heerlijk kan tafelen. 

Rotweinwanderweg
Deel op Pinterest

TIP: wie met kinderen gaat wandelen in de Eifel kan een deel van de route doen en in verschillende plaatsjes de trein terug pakken. De spoorlijn loopt parallel aan de route door het dal, van Ahrbrück tot Bad Neuenahr en stopt in plaatsen als Mayschoss en Rech. De trein gaat dwars door verschillende tunnels, wat erg leuk is voor de kids, en zo maak je de wandeling zo lang als je zelf wilt.

De beste periodes om te wandelen in de Eifel zijn het voorjaar (vooral mei) en oktober (wijnfeesten en herfstkleuren). De natuur is dan op zijn mooist.

Tips wandelen Eifel
Deel op Pinterest

Wandelen in de Eifel

De Eifel is uiteraard een heerlijk wandelgebied! In dit filmpje van Wim van Schaik krijg je een impressie van een wandelvakantie in de Eifel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!