Ga naar content

Eifelsteig

Wandelen in Rijnland-Palts - Stap voor stap laat je op het langeafstandswandelpad Eifelsteig de stress, het lawaai en de hectiek van alledag achter je en begin je aan een rustgevende trektocht door de Eifelnatuur. Wie de 313 kilometer lange wandelroute Eifelsteig van Aken-Kornelimünster naar Trier volgt, ontdekt direct de landschappelijke veelzijdigheid van de Eifel. "Waar rotsen en water je begeleiden" is het motto van het pad. Laat de Eifelsteig jouw rode draad vormen voor een vakantie in de Eifel.

Natuur op de Eifelsteig

Eenzame riviervalleien, diepe bossen, weidse vergezichten en oude en jonge vulkaanlandschappen; de wandelaar vindt op de Eifelsteig snel zijn eigen ritme en dompelt zich helemaal onder in de omringende natuur. Op wandeltempo neem je de natuur simpelweg het beste in je op! 

Eifelsteig wandelen
Eifelsteig wandelen
Deel op Pinterest

Op onze pagina met mooiste plekken in de Eifel krijg je alvast een inkijkje in de natuurschatten van het gebied.

Etappes Eifelsteig

De Eifelsteig loopt van Aken-Kornelimünster naar Trier en is 313 kilometer. De hele route is verdeeld in 15 deeletappes die elk tussen de 14 en 28 kilometer lang zijn. Wanneer je hem dus in één keer loopt ben je 15 dagen onderweg. De route kan echter ook in verschillende stukken worden verdeeld, zodat iedereen in zijn eigen tempo kan wandelen. Het is daarnaast mogelijk om etappes in te korten. Je kan de uitgebreide informatie per etappe vinden op de website van de Eifelsteig.

Wij laten je alvast grofweg zien wat je te wachten staat. Op de eerste etappes voert de Eifelsteig door een landschap dat wordt gekenmerkt door hoogveen. De vele berkenbomen en grassen doen denken aan een landschap ver in het noorden. De daaropvolgende wandeling door de steegjes van Monschau, omzoomd met middeleeuwse vakwerkhuizen, voert je terug naar een andere tijd voordat je weer de natuur ingaat. Zelfs tot in de wildernis van morgen: het Nationaal Park Eifel. Meer dan 10.000 planten- en diersoorten vinden hier hun thuis.

Kort daarna bereik je de vulkanische Eifel. Waar 400 miljoen jaar geleden een tropische zee lag, voert de Eifelsteig nu over gedraineerde dolomietrotsen. Vanuit Daun bereik je de indrukwekkendste overblijfselen van vulkanisme, de maars.

Eifelsteig etappes
Eifelsteig Vulkaaneifel
Deel op Pinterest

Ze zijn ontstaan door enorme explosies van waterdamp, die diepe gaten in de aarde sloegen. De etappes door de Vulkaaneifel zijn het begin van een hike met grote rust, waar je sereen wandelt over smalle rotsachtige paden langs de rivier de Lieser. Tussendoor kun je de kastelen van Manderscheid zien en het voormalige klooster Himmerod bezoeken.

De route loopt verder door het dal van de Salm naar Trier. Indrukwekkende rode zandsteenformaties omzomen het pad. Je staat versteld van de afmetingen van de Genoveva-grot (zie tweede foto bovenin foto-slider). Dan is de eindbestemming ineens heel dichtbij, vanaf een pad boven de Moezel kun je de eerste monumentale gebouwen van Trier, de oudste stad van Duitsland, al zien liggen. De bestemming is bereikt!

Partnerpaden Eifel

Maar dat is niet alles. De Eifelsteig wordt omlijst door partnerpaden die nog verder het landschap in leiden. De regio biedt dus een dicht netwerk van wandelpaden. Zoveel te bieden dat één vakantie in de Eifel niet genoeg is om het allemaal te ontdekken!

Eifelsteig wandelen

Wil je zelf deze prachtige en uitdagende trail lopen? Kijk dan voor aanvullende tips en leuke wandelreizen ook op de officiële website van de Eifel. Hier vind je naast meer informatie over de route namelijk ook wandelarrangementen en informatie over bagagetransport.

Deel op Pinterest
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!