Ga naar content

Wandelen in Duitsland

Duitsland - Tips om te wandelen in Duitsland; in de Harz, het Sauerland, het Zwarte Woud, langs de Moezel of de Rijn en net over de grens. Elk wandelgebied heeft een eigen karakter, met mooie paden voor beginners en gevorderden.

Meer dan 200.000 km aan gemarkeerde wandelroutes zijn uitgezet in de natuur, soms vlak, soms moeilijk. Van bergwandelen tot wandelen langs een rivier, het kan allemaal in de Duitse natuur. Voor een volledig overzicht van alle wandelgebieden kan je terecht bij boekhandel De Zwerver voor wandelkaarten en -gidsen.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

De grootste aanbieder van wandelvakanties is SNP, maar bekijk hieronder zeker ook onze andere vakantietips.

Hauptwanderwege

De meerdaagse wandelroutes bij onze oosterburen noemt men Hauptwanderwege; ca. 100 trektochten met eigen markering, beheerd door Duitse wandelbonden. Ruim 40 routes hebben een kwaliteitskeurmerk, waarmee ze voldoen aan diverse eisen, zoals autovrij en een minimum variëteit in landschap.

En dan zijn er de Top Trails; deze 12 vaak gepromote wandelpaden zijn de mooiste wandelroutes in Duitsland: Altmühltal Panoramaweg, Eifelsteig, Frankenweg, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Hermannshöhen, Saar-Hunsrück-Steig, Rennsteig, Rheinsteig, Rothaarsteig, Westerwaldsteig en Westweg.

Mooie wandelgebieden in Duitsland

Hieronder een overzicht van onze favoriete wandelbestemmingen in Duitsland:

1. Wandelen in Thüringen

Een van de populairste wandelroutes in Duitsland is de Rennsteig. Deze, in Thüringen gelegen route, is het oudste langeafstandswandelpad van het land. Daarnaast zijn er nog ruim 10.000 kilometer aan uitgezette wandelroutes in Thüringen. Het is een bijzonder groene regio en vormt hiermee dus een van de beste gebieden om te hiken in Duitsland. Maak mooie tochten langs de Trusetal waterval, ontdek het boomtoppenpad of de Drachenschlucht nabij Eisenach. Lees meer over de natuur in Thüringen.

2. Wandelen in Harz

Wandel de prachtige Harzer Hexenstieg (97km) van voormalig West- naar Oost-Duitsland. Het is vernoemd naar de hekserij waar dit gebied vroeger bekend om was en is een van de mooiste routes voor een trekking in Duitsland. De route is gemarkeerd met borden voorzien van een witte heks met bezem.

De Harz is het hoogste middelgebergte van het land, met als hoogste berg de Brocken (1.142m). Een groot deel van de Harz valt binnen beschermd natuurgebied het Nationalpark Harz. Wandelen in de heuvels van de Harz is een onvergetelijke ervaring. Het National park staat bekend om de goede wandelwegen en de natuur is prachtig.
Tips wandelvakantie Harz
SNP: Individuele wandelreis inclusief leuke stoomtramexcursies door het oostelijk gedeelte van Harz.

Deel op Pinterest

3. Wandelen in Beieren

Beieren is een van de meest bijzondere wandelgebieden in Duitsland. Met meer dan 40.000 kilometer aan uitgezette wandelpaden vormt het een walhalla voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. De grote contrasten tussen de Duitse bergtoppen en lieflijke meren en weiden zorgen voor een veelzijdige vakantie. Verken het mysterieuze Beierse Woud of ga hiken in de Oberstdorfer bergen. De bekendste wandelroute in Beieren is de Goldsteig, een 660 kilometer lang wandelpad door het Oberpfälzer Wald en het Beierse Woud. Leuke uitvalsbasis voor de bergen zijn Oberstaufen en Oberstdorf.
Tips wandelvakantie Beieren
SNP biedt diverse individuele wandelreizen. 

© Erwin Vissers
Deel op Pinterest

4. Wandelen in Sauerland

Het Sauerland ligt op nog geen 3 uur rijden van de Nederlandse grens. Een prachtig gebied met in het nationaal park Kellerwald-Edersee nog oerbos. Waterbronnen, beekjes, bossen en fraaie vergezichten wisselen elkaar af. De beboste bergtoppen reiken tot 500 meter. Sauerland is geschikt voor (korte) dagwandelingen maar ook meerdaagse wandeltochten zoals de Urwaldsteig (68km) of de grotere Kellerwaldsteig (158km). Qua natuur en groen, is de beste tijd om te wandelen in Sauerland de periode vanaf half mei, juni.
Tips wandelvakantie Sauerland
SNP: Wandel een etappe van de klassieke Rothaarsteig.

5. Wandelen in Rijnland-Palts - De Eifel

In de Duitse deelstaat Rijnland-Palts liggen diverse langeafstandswandelpaden en korte wandelroutes. Onlangs hebben Duitse wandelaars “Duitslands mooiste wandelroutes" gekozen.

De 21 kilometer lange wandelroute "Die Wilde Endert", die door het idyllische Endertdal voert en vanuit Nederland goed is te bereiken, won in de categorie dag- en halve dagtochten. Startpunt van deze route is de indrukwekkende ruïne van de Kreuzritterburg in Ulmen die omstreeks het jaar 1000 werd gebouwd. De tocht loopt verder over de Ulmer Martberg door bossen, langs diverse bezienswaardigheden met als eindpunt Cochem aan de Moezel.

Deel op Pinterest

In de klasse van meerdaagse tochten behaalde de ArhSteig de tweede plek. Deze wandelroute leidt je door het Arhdal en de Eifel, is 106,9 kilometer lang en bestaat uit zeven of acht etappes. De route begint in de gemeente Blankenheim en eindigt in Sinzig. Tijdens deze tocht loop je door een gevarieerd landschap. Enerzijds vind je hier wijnbouw waardoorheen slingerde wandelpaden lopen. Anderzijds is er ruig, rotsachtig gebied afgewisseld met groene vlaktes, waar herten, zwijnen en zelfs moeflons zich laten zien.

Een van de bekendste regio's en natuurgebieden in Rijnland-Palst is de Eifel. De bekendste meerdaagse wandeling hier is de Eifelsteig van Aken naar Trier. De beste periodes om te wandelen in de Eifel zijn het voorjaar en oktober (wijnfeesten en herfstkleuren).

6. Wandelen in Badem-Württemberg - Zwarte Woud

Ook de deelstaat Baden-Württemberg heeft verscheidene mooie langeafstandstochten en kortere routes.

Het Kaiserstuhlpfad eindigde onlangs als nummer twee in de categorie van dag- en halve dagtochten van "Duitslands mooiste wandelroutes". Deze wandeltocht van 21,7 km lang voert je van Endingen naar Ihringen waarbij je door een uniek vulkanisch landschap wandelt.

De ZweiTälerSteig in het Zwarte Woud werd eerste in het genre meerdaagse tochten. Deze 5-daagse en 106 km lange wandeltocht in de wandelregio ZweiTälerLand, dichtbij de 'groene stad" Freiburg, voert je door een verbluffend gebied, onder meer over de 1.241 meter hoge Kandel. Weidse vergezichten in het Elztal en het Simonswälder Tal met zijn pittoreske boerderijen omringd door lage bergtoppen typeren deze schitterende en uitdagende tocht. In het begin moet je als wandelaar veel klimmen en dalen, na verloop van tijd krijg je het iets gemakkelijker. 

Wandelgebied
In het afwisselende middelgebergte van Duitsland, het Zwarte Woud wordt daarnaast nog een wandelwens vervuld. 3 van de 12 bekende internationale Duitse wandelroutes liggen namelijk hier; de Westweg (285km), Rennsteig (168km) en de Rothaarsteig (154km). Ga wandelen langs steile wanden met bijna tropische begroeiing, genieten van vergezichten op de toppen. Loop door weide en bos, langs bergmeren door het glooiende landschap. Kom na een pittige klim bij in een kuuroord in vb Titisee, Hinterzarten of St. Blasien. Of kijk uit over de Rijnvallei met daarachter de Vogezen en wandel rondom de bekende Feldberg. Meer over wandelen in het Zwarte Woud.
Tips wandelvakantie
SNP: Individuele wandelvakantie langs hotels in het Schwarzwald.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!