Ga naar content

Wandelen in Duitsland

Duitsland - Tips om te wandelen in Duitsland; in de Harz, het Sauerland, het Zwarte Woud, langs de Moezel of de Rijn en net over de grens. Elk wandelgebied heeft een eigen karakter, met mooie paden voor beginners en gevorderden.

Meer dan 200.000 km aan gemarkeerde wandelroutes zijn uitgezet in de natuur, soms vlak, soms moeilijk. Van bergwandelen tot wandelen langs een rivier, het kan allemaal in de Duitse natuur. Voor een volledig overzicht van alle wandelgebieden kan je terecht bij boekhandel De Zwerver voor wandelkaarten en -gidsen.

Hauptwanderwege en top trails

De meerdaagse wandelroutes bij onze oosterburen noemt men Hauptwanderwege; ca. 100 trektochten met eigen markering, beheerd door Duitse wandelbonden. Ruim 40 routes hebben een kwaliteitskeurmerk, waarmee ze voldoen aan diverse eisen, zoals autovrij en een minimum variëteit in landschap.

Wandelreis Duitsland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

En dan zijn er de Top Trails; deze 12 vaak gepromote wandelpaden zijn de mooiste wandelroutes in Duitsland: Altmühltal Panoramaweg, Eifelsteig, Frankenweg, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Hermannshöhen, Saar-Hunsrück-Steig, Rennsteig, Rheinsteig, Rothaarsteig, Westerwaldsteig en Westweg. Lees meer over de langeafstandsroutes in Duitsland.

Mooie wandelgebieden in Duitsland

Hieronder een overzicht van onze favoriete wandelbestemmingen in Duitsland:

1. Wandelen in Thüringen

Een van de populairste wandelroutes in Duitsland is de Rennsteig. Deze, in Thüringen gelegen route, is het oudste langeafstandswandelpad van het land. Daarnaast zijn er nog ruim 10.000 kilometer aan uitgezette wandelroutes in Thüringen. Het is een bijzonder groene regio en vormt hiermee dus een van de beste gebieden om te hiken in Duitsland. Maak mooie tochten langs de Trusetal waterval, ontdek het boomtoppenpad of de Drachenschlucht nabij Eisenach. Lees meer over de natuur in Thüringen.

2. Wandelen in Nationaal Park Harz

Wandelen in Saksen-Anhalt is een verademing voor wie afwisseling zoekt tijdens een vakantie. Wandel de prachtige Harzer Hexenstieg (97km) van voormalig West- naar Oost-Duitsland. Het is vernoemd naar de hekserij waar dit gebied vroeger bekend om was en is een van de mooiste routes voor een trekking in Duitsland. De route is gemarkeerd met borden voorzien van een witte heks met bezem.

Deel op Pinterest

De Harz is het hoogste middelgebergte van het land, met als hoogste berg de Brocken (1.142m). Een groot deel van de Harz valt binnen beschermd natuurgebied het Nationalpark Harz. Wandelen in de heuvels van de Harz is een onvergetelijke ervaring. Het National park staat bekend om de goede wandelwegen en de natuur is prachtig.

3. Wandelen in Beieren

Beieren is een van de meest bijzondere wandelgebieden in Duitsland. Met meer dan 40.000 kilometer aan uitgezette wandelpaden vormt het een walhalla voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. De grote contrasten tussen de Duitse bergtoppen en lieflijke meren en weiden zorgen voor een veelzijdige vakantie.

Mooiste wandelgebieden in Duitsland
Wandelen in Beieren
Deel op Pinterest

Verken het mysterieuze Beierse Woud of ga hiken in de Oberstdorfer bergen of in de Alpenwelt Karwendel. De bekendste wandelroute in Beieren is de Goldsteig, een 660 kilometer lang wandelpad door het Oberpfälzer Wald en het Beierse Woud. Leuke uitvalsbasis voor de bergen zijn Oberstaufen en Oberstdorf.

4. Wandelen in Sauerland

Het Sauerland ligt op nog geen 3 uur rijden van de Nederlandse grens. Een prachtig gebied met in het nationaal park Kellerwald-Edersee nog oerbos. Waterbronnen, beekjes, bossen en fraaie vergezichten wisselen elkaar af. De beboste bergtoppen reiken tot 500 meter.

Sauerland is geschikt voor (korte) dagwandelingen maar ook meerdaagse wandeltochten zoals de Urwaldsteig (68km) of de grotere Kellerwaldsteig (158km). Qua natuur en groen, is de beste tijd om te wandelen in Sauerland de periode vanaf half mei, juni.

Overnachten in de natuur

5. Wandelen in Rijnland-Palts - De Eifel

Wandelen in Rijnland-Palts is een plezier voor elk type wandelaar. In de Duitse deelstaat liggen diverse langeafstandswandelpaden en oneindig veel korte wandelroutes. 

De 21 kilometer lange route "Die Wilde Endert", die door het idyllische Endertdal voert en vanuit Nederland goed is te bereiken, werd eerder bekroond in de categorie dag- en halve dagtochten. Startpunt van deze route is de indrukwekkende ruïne van de Kreuzritterburg in Ulmen die omstreeks het jaar 1000 werd gebouwd. De tocht loopt verder over de Ulmer Martberg door bossen, langs diverse bezienswaardigheden met als eindpunt Cochem aan de Moezel.

Wandelvakanties in Duitsland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onder de meerdaagse tochten is de ArhSteig favoriet. Deze wandelroute leidt je door het Arhdal en de Eifel, is 106,9 kilometer lang en bestaat uit zeven of acht etappes. De route begint in de gemeente Blankenheim en eindigt in Sinzig. Tijdens deze tocht loop je door een gevarieerd landschap. Enerzijds vind je hier wijnbouw waardoorheen slingerde wandelpaden lopen. Anderzijds is er ruig, rotsachtig gebied afgewisseld met groene vlaktes, waar herten, zwijnen en zelfs moeflons zich laten zien.

Een van de bekendste regio's en natuurgebieden in Rijnland-Palst is de Eifel. De bekendste meerdaagse wandeling hier is de Eifelsteig van Aken naar Trier. De beste periodes om te wandelen in de Eifel zijn het voorjaar en oktober (wijnfeesten en herfstkleuren).

6. Wandelen in Baden-Württemberg - Zwarte Woud

Ook de deelstaat Baden-Württemberg heeft verscheidene mooie langeafstandstochten en kortere routes.

Het Kaiserstuhlpfad eindigde onlangs als nummer twee in de categorie van dag- en halve dagtochten van "Duitslands mooiste wandelroutes". Deze wandeltocht van 21,7 km lang voert je van Endingen naar Ihringen waarbij je door een uniek vulkanisch landschap wandelt.

De ZweiTälerSteig in het Zwarte Woud werd eerste in het genre meerdaagse tochten. Deze 5-daagse en 106 km lange wandeltocht in de wandelregio ZweiTälerLand, dichtbij de 'groene stad" Freiburg, voert je door een verbluffend gebied, onder meer over de 1.241 meter hoge Kandel. Weidse vergezichten in het Elztal en het Simonswälder Tal met zijn pittoreske boerderijen omringd door lage bergtoppen typeren deze schitterende en uitdagende tocht. In het begin moet je als wandelaar veel klimmen en dalen, na verloop van tijd krijg je het iets gemakkelijker. 

Hiking Duitsland
Deel op Pinterest

Wandelgebied
In het afwisselende middelgebergte van Duitsland, het Zwarte Woud wordt daarnaast nog een wandelwens vervuld. 3 van de 12 bekende internationale Duitse wandelroutes liggen namelijk hier; de Westweg (285km), Rennsteig (168km) en de Rothaarsteig (154km). Ga wandelen langs steile wanden met bijna tropische begroeiing, genieten van vergezichten op de toppen. Loop door weide en bos, langs bergmeren door het glooiende landschap. Kom na een pittige klim bij in een kuuroord in vb Titisee, Hinterzarten of St. Blasien. Of kijk uit over de Rijnvallei met daarachter de Vogezen en wandel rondom de bekende Feldberg.

Meer over wandelen in het Zwarte Woud en wandelen in Baden-Württemberg.

7. Wandelen in Nedersaksen

Een andere deelstaat die niet te ver weg ligt is Nedersaksen. Hier wandel je over de Lüneburger Heide en zie je Heidschnücken grazen. Of ga hiken over een van de NORDPFADE, 24 rondwandelingen door mooie natuur en traditionele dorpen. Ook de Ründlingsdörfer zijn kenmerkend voor de regio. Wandelingen voeren langs deze historische dorpen. Lees meer over al deze mogelijkheden op onze pagina over wandelen in Nedersaksen

8. Wandelen in Mecklenburg-Vorpommern

Tot slot nog de regio bij de Duitse noordwestkust. Mooier wordt het niet. Hier vind je onaangetaste beukenbossen, steile witte kliffen en diverse beschermde natuurgebieden.

Wandelen in Mecklenburg-Vorpommern
Deel op Pinterest

Ga wandelen in een uitgestrekt merengebied, hike de Hochuferweg in Jasmund of de nieuwste Naturparkweg. Er zijn eindeloos veel mooie paden en routes. Check meer info over wandelen in Mecklenburg-Vorpommern

9. Wandelen in Steigerwald

Steigerwald ligt in de wijnregio Franken, tussen Würzburg en Neurenberg. Je kunt er fantastisch wandelen door de stille oerbossen en door een heuvelachtig landschap. Overnachten doe je op een wijndomein of een wildkampeerterrein middenin het bos. 

Steigerwald wandelen
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Het Naturpark Steigerwald en Natuurreservaat Wolfsee zijn zeker aanraders voor een mooie wandeling. Of kies een lange-afstands-wandeling met een bepaald thema, zoals kelten, benedikten of pelgrims. Ook een wijnwandeling met gids is zeker een aanrader, bijvoorbeeld vanuit het middeleeuwse stadje Iphofen.

10. Wandelen in Saarland

Kies je voor duurzaam? Kies dan voor een wandelvakantie in Saarland. Deze Duitse deelstaat is als eerste bekroond als duurzame reisbestemming. Meer dan de helft van de regio is beschermd natuurgebied. Er lopen prachtige wandelroutes doorheen. Geniet van mooie bossen, rivierdalen, toffe uitkijkpunten en gezellige dorpjes. Bekijk alle wandeltips voor Saarland.

Saarland wandeltips
© Marcus Gloger
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!