Ga naar content

Wandelen in Duitsland

Tips om te wandelen in Duitsland; wandelen in de Harz, het Sauerland, het Zwarte Woud, langs de Moezel of de Rijn en net over de grens. Elk wandelgebied heeft een eigen karakter, met mooie wandelpaden voor beginners en gevorderden. Meer dan 200.000 km aan gemarkeerde wandelroutes zijn uitgezet in de natuur, soms vlak, soms moeilijk. Voor een volledig overzicht van alle wandelgebieden kan je terecht bij boekhandel De Zwerver voor wandelkaarten en wandelgidsen van Duitsland. De grootste aanbieders van wandelvakanties zijn SNP en Kras.

Duitsland wandelroutes - Hauptwanderwege

De meerdaagse wandelroutes noemt men Hauptwanderwege; ca. 100 wandelroutes met eigen markering, beheerd door Duitse wandelbonden. Ruim 40 routes hebben een kwaliteitskeurmerk, waarmee ze voldoen aan diverse eisen, zoals autovrij en een minimum variëteit in landschap. En dan zijn er de Top Trails van Duitsland; deze 12 vaak gepromote wandelpaden zijn de mooiste wandelroutes in Duitsland: Altmühltal Panoramaweg, Eifelsteig, Frankenweg, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Hermannshöhen, Saar-Hunsrück-Steig, Rennsteig, Rheinsteig, Rothaarsteig, Westerwaldsteig en Westweg. Hieronder een overzicht van mooie wandelgebieden in Duitsland:

1. Wandelen in Duitsland - Thüringen

Een van de populairste wandelpaden in Duitsland is de Rennsteig. Deze, in Thüringen gelegen route is het oudste langeafstandswandelpad van het land. Daarnaast zijn er nog ruim 10.000 kilometer aan uitgezette wandelroutes in Thüringen. Het is een bijzonder groene regio en vormt hiermee dus een van de beste gebieden om te wandelen in Duitsland. Maak mooie tochten langs de Trusetal waterval, ontdek het boomtoppenpad of de Drachenschlucht nabij Eisenach. Lees meer over de natuur in Thüringen.
Tips wandelvakantie Thüringen:
Aktiva tours heeft een individuele wandelvakantie op de Rennsteig.

2. Wandelen in Duitsland - Harz

Wandel de prachtige Harzer Hexenstieg (97km) van voormalig West- naar voormalig Oost-Duitsland. Het is vernoemd naar de hekserij waar dit gebied vroeger bekend om was en is een van de mooiste routes om te wandelen in Duitsland. De route is gemarkeerd met borden met daarop een witte heks met bezem. De Harz is het hoogste middelgebergte in Duitsland met als hoogste berg de Brocken (1.142m). Een groot deel van de Harz valt binnen beschermd natuurgebied het Nationalpark Harz. Wandelen in de heuvels van de Harz is een onvergetelijke ervaring. Het National park staat bekend om de goede wandelwegen en de natuur is prachtig.
Tips wandelvakantie Harz
SNP: Individuele wandelreis inclusief leuke stoomtramexcursies door het oostelijk gedeelte van Harz. 
Pharos Reizen: Ontdek Nationaal Park Harz, de druipsteengrotten en bewandel de Hexenstieg. 

3. Wandelen in Duitsland - Beieren

Beieren is een van de mooiste wandelgebieden in Duitsland. Met meer dan 40.000 kilometer aan uitgezette wandelpaden vormt het een walhalla voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. De grote contrasten tussen de Duitse bergtoppen en lieflijke meren en weiden zorgen voor een veelzijdige wandelvakantie. Verken het mysterieuze Beierse Woud of ga hiken in de Oberstdorfer bergen. De bekendste wandelroute in Beieren is de Goldsteig, een 660 kilometer lang wandelpad door het Oberpfälzer Wald en het Beierse Woud. Leuke uitvalsbasis voor de bergen zijn Oberstaufen en Oberstdorf.
Tips wandelvakantie Beieren
SNP biedt diverse individuele wandelreizen. 

Foto ©Erwin Vissers

4. Wandelen in Sauerland

Het Sauerland ligt op nog geen 3 uur rijden van de Nederlandse grens. Een prachtig gebied met in het nationaal park Kellerwald-Edersee nog oerbos. Waterbronnen, beekjes, bossen en fraaie vergezichten wisselen elkaar af. De beboste bergtoppen reiken tot 500 meter. Sauerland is geschikt voor (korte) dagwandelingen maar ook meerdaagse wandeltochten zoals de Urwaldsteig (68km) of de grotere Kellerwaldsteig (158km). Qua natuur en groen, is de beste tijd om te wandelen in Sauerland de periode vanaf half mei, juni.
Tips wandelvakantie Sauerland
Aktiva tours: Wandelreis voor singles in het heuvelachtige Sauerland.
SNP: Wandel een etappe van de klassieke Rothaarsteig.

5. Wandelen in Duitsland - De Eifel

De bekendste meerdaagse wandeling is de Eifelsteig (313km), van Aken naar Trier.
Als je van gevarieerd landschap houdt is ook het Ahrdal een goede keuze. Enerzijds vind je hier wijnbouw, waardoorheen leuke slingerende wandelpaden lopen, tot aan Ahrweiler/Bad Neuenahr. Anderzijds is er ruig, rotsachtig gebied afgewisseld met groene vlaktes, waar herten, zwijnen en zelfs moeflons zich regelmatig laten zien. De beste periodes om te wandelen in de Eifel zijn het voorjaar (vooral mei) en oktober (wijnfeesten en herfstkleuren). De natuur is dan op zijn mooist. Lees meer over een vakantie in de Eifel.
Tips wandelvakantie Eifel
Aktiva tours: Deze wandelspecialist biedt 5 tot 7-daagse individuele wandelreizen in de Eifel. Liever wandelen in groep? Bekijk de groepsreis van Aktiva en bewandel de Eifelsteig. Travellers Wandelvakanties biedt ook langere individuele wandelvakanties. SNP: Individuele wandelreizen in de Eifel: Vulkaaneifel, Ahrtal, Zuid-Eifel...

6. Wandelen in Duitsland - Zwarte Woud

Wandelgebied Zwarte Woud
In het afwisselende middelgebergte van Duitsland wordt een wandelwens vervuld. 3 van de 12 bekende internationale Duitse wandelroutes liggen in het Zwarte Woud; de Westweg (285km), Rennsteig (168km) en de Rothaarsteig (154km). Ga wandelen langs steile wanden met bijna tropische begroeiing, genieten van vergezichten op de toppen. Wandelen door weide en bos, langs bergmeren door het glooiende landschap. Kom na een pittige klim bij in een kuuroord in vb Titisee, Hinterzarten of St. Blasien. Of kijk uit over de Rijnvallei met daarachter de Vogezen en wandel rondom de bekende Feldberg. Meer over wandelen in het Zwarte Woud.
Tips wandelen Zwarte Woud
SNP: Individuele wandelvakantie langs hotels in het Schwarzwald.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven