Ga naar content

Lange afstandswandelingen Duitsland

Wandelen in Duitsland - Wanneer je een langeafstandswandeling (LAW) maakt, reis je op een ander tempo. Op een langzaam tempo. Dag na dag, moment na moment. Beleef deze heerlijke manier van reizen eens in Duitsland. Lekker dichtbij en toch het gevoel in een andere wereld te zitten dankzij de sprookjesachtige natuur. En extra fijn: de LAW's in Duitsland zijn niet alleen mooi, maar zijn ook nog eens van goede kwaliteit.

Lange kwaliteitsroutes Duitsland

De trails in Duitsland zijn zoals je van Duitsland verwacht: goed gemarkeerd en georganiseerd. Zeker de vele Qualitätswege zijn van de allerhoogste kwaliteit. Ze bieden een afwisselende route, natuurlijke paden, een beetje spanning onderweg en zijn goed gemarkeerd. Bekijk alle Qualitätswege bij Wanderbares Deutschland.

Naast de kwaliteitsroutes zijn er ook paden met andere kwalificaties: premiumroutes, top trails en andere typen paden van uitstekende kwaliteit. Dat is lekker doorlopen!

Mooiste meerdaagse wandeltochten van Duitsland

We geven je hieronder een greep uit de vele langeafstandsroutes in Duitsland. We nemen je mee naar diverse delen van het land en laten je de variëteit aan landschappen zien. Zo kan je zelf bepalen waar jij aan jouw hike-avontuur gaat starten. We geven je per trail praktische informatie maar ook een inkijkje in de natuurlijke parels onderweg. Fijne wandelreis!

1. Saar-Hunsrück-Steig

Deelstaat: het Saarland / Rijnland Palts
Afstand: 410 kilometer van Perl naar Trier
Etappes: 27, variërend van 9 tot 29 kilometer per dag
Kwalificatie: premium long-distance hiking trail

Een afwisselende trail die start bij de Moezel in Saarland, op de grens van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg en die je via de heuvels van de Hunsrück meeneemt naar de oudste stad van Duitsland, Trier. De trail is vooral gericht op natuur en volgt voor 70% natuurpaden. Je vindt onderweg smalle paadjes, veel water (zowel rivieren als beekjes), beboste heuvels, wijnlandschappen en bijzondere culturele bezienswaardigheden. Al in het begin van de route staat je één van de hoogtepunten te wachten: de schitterende rivierlus van de Saar

Mooiste lange trails Duitsland
© GNTB / Andreas Treitz
Deel op Pinterest

Vier van de etappes (9-12) nemen je ook mee door het middelgebergte van Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Hier hike je in het leefgebied van wilde katten en zwarte ooievaars, door bossen en langs uitkijkpunten. Je loopt ook over de hangbrug Geierlay die 100 meter boven een ravijn hangt. Én je beklimt onderweg het hoogste punt van Rijnland-Palts, de Erbeskopf. 

De Saar-Hunsrück-Steig is meermaals verkozen tot de mooiste LAW van Duitsland. Wanneer ga jij hem hiken? Meer informatie over deze trail vind je op de officiële website.

2. Eifelsteig

Deelstaat: Rijnland-Palts
Afstand: 313 kilometer, Aken-Kornelimünster naar Trier
Etappes: 15, variërend van 15 tot 28 kilometer per dag
Kwalificatie: Top Trail of Germany

Slow Travel in de Eifel
! Verken de fantastische landschappen in alle rust en geniet optimaal vanalle natuurlijke parels van het gebied. De Eifelsteig staat ook wel bekend als ‘het pad van de vier elementen’. Uitgedoofde vulkanen, prachtige rivieren en beekjes, rotsformaties en weidse uitzichten vormen de rode draad onderweg.

Lange afstandspaden Duitsland
© Eifel Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Deel op Pinterest

Wissel dit af met knusse vakwerkdorpjes en je hebt een volledig beeld van de Eifel. Meer weten? We schreven een complete pagina over de Eifelsteig.

3. Harzer-Hexen-Stieg

Deelstaat: Saksen–Anhalt
Afstand: 100 kilometer (kan uitgebreid worden tot 150 kilometer), Osterode tot Thale
Etappes: 7, van 11 tot 28 kilometer per dag
Kwalificatie: Top Trail of Germany

Oftewel, de heksenroute in de Harz! Op de Harzer-Hexen-Stieg maak je niet alleen kennis met de sprookjesachtige natuur van de Harz, maar ook met de vele mythes en legenden die hiermee verbonden zijn. Het land van heksen en duivels maar ook van lieflijke valleien en bossen. De natuur in de Harz is nog echt wild en zit vol wilde dieren. Je trekt door heuvels en weiden, langs bossen en stuwmeren, over steile paadjes die doen denken aan de Alpen en over een duizelingwekkende hangbrug. Je wandelt door het Nationaal Park Harz en wandelt in de voetsporen van mijnwerkers. Onderweg kom je dan ook mijnwerkersstadjes tegen en leer je meer over de geschiedenis van het gebied. Er zijn enkele variaties op de route te wandelen waardoor je af en toe een omweg kan maken mocht je daar zin in hebben.

Aanvullende info voor jouw tocht vind je op de website van Top Trails of Germany.

4. Donauberglandweg

Deelstaat: Baden-Württemberg
Afstand: 60 kilometer, van Lemberg naar Beuron
Etappes: 4, variërend van 15 tot 20 kilometer per dag
Kwalificatie: kwaliteitsroute (Quality Trail Germany)

Op deze trail val je van het ene natuurwonder in het andere. Je wandelt over de toppen van de Schwäbische Alb en langs het dal van de Donau waar je kunt genieten van indrukwekkende rotsformaties en mooie panorama‘s. Hier maak je kennis met de Grand Canyon van Baden-Württemberg in Natuurpark Obere Donau. Een tocht van pieken en dalen dus, je overbrugt ook maar liefst 3200 hoogtemeters.

LAW Duitsland
© Jana Zieseniß
Deel op Pinterest

Dankzij zijn relatief korte lengte is de Donauberglandweg een toegankelijke LAW. Hier proef je hoe het is om meerdere dagen achter elkaar te wandelen door fascinerende natuur. Misschien raak je wel zo verknocht aan het wandelen dat je daarna nog veel meer langeafstandspaden wilt lopen! Eerst meer weten? Kijk op Donaubergland.de

5. Heidschnuckenweg

Deelstaat: Nedersaksen
Afstand: 223 kilometer, van Fischbek naar Celle
Etappes: 13, van 7 tot 27 kilometer per dag
Kwalificatie: kwaliteitsroute (Quality Trail Germany)

Fan van heide? Dan is deze voor jou! Een schitterende trail door de aaneengesloten heidegebieden van de Lüneburger Heide. Een traject van Hamburg-Fischbek tot Celle waarbij je telkens wordt getrakteerd op een uitzicht op een paars-roze bloemenzee. Met daar tussenin grazende schaapjes.

Mooiste LAW Duitsland
Heidschnuckenweg
Deel op Pinterest

Je loopt in 13 etappes door met heide begroeide hellingen, langs jeneverbessstruiken, rivierweiden, akkers en heldere beekjes. Tussendoor kom je traditionele heidedorpjes tegen met hofjes en kerken. Een prachtige wandelreis door een cultuurlandschap. Deze reis maak je natuurlijk in de periode dat de heide bloeit, van ongeveer half augustus tot half september, dus plan dit tactisch!

Meer info op de website van de Heidschnuckenweg.

6. Müritz-Nationalpark Weg

Deelstaat: Mecklenburg-Vorpommern
Lengte: 175 kilometer, rondwandeling met start en finish in Waren
Etappes: 9, 10 - 28 kilometer per dag
Kwalificatie: - 

De Müritz-Nationalpark Weg is de langste LAW die door een nationaal park in Duitsland loopt. Je bevindt je in het hart van het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern en maakt een grote rondwandeling langs alle natuurlijke parels. Start bij het heerlijke meer van Müritz, ook zeer geliefd bij watersporters. Daarna volg je de trail door de bossen en langs glinsterende meren vol watervogels. De uitkijktorens onderweg geven je van boven een idee van waar je hebt gewandeld. Neem onderweg ook regelmatig de tijd om even te picknicken bij een meer en geniet van de vele vogels in en rond het water.

Aanvullende info over de etappes vind je op de website van Mecklenburg-Vorpommern. Kijk op de website van het Duits Verkeersbureau voor meer info over de campagne Embrace.German.Nature.

Deel op Pinterest
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!