Ga naar content

Lüneburger Heide

Nedersaksen - Het natuurpark Lüneburger Heide heeft een oppervlakte van meer dan 1.000 km² en omvat niet alleen het grootste aaneengesloten heidegebied van Midden-Europa, maar ook heidevelden, bossen, rivieren en dorpen met oude boerderijen. Wij stellen er hieronder enkele aan je voor.

De beste tijd om het natuurpark Lüneburger Heide te bezoeken is in de zomer. Als de heide in augustus en september bloeit, verandert het landschap in een paarse bloemenzee. Geweldige foto's zijn in die periode gegarandeerd!

Pietzmoor
© Lüneburger Heide GmbH / Markus Tiemann
Deel op Pinterest

Omdat het kerngebied van het natuurpark Lüneburger Heide rond het plaatsje Wilsede autovrij is, kun je hier op elk moment in alle rust diep ademhalen - net als de natuur. Om toch comfortabel op de mooiste plekjes te komen, brengen vijf bussen gasten en fietsen naar het beginpunt van de mooiste routes of naar speciale plaatsen.

Mooiste plekken van de Lüneburger Heide

Wat zijn de plekjes die je absoluut niet mag missen tijdens een vakantie in het natuurpark? Of je hier nu een pauze neemt op je reis naar een andere plek in Duitsland of je een volledige week in de omgeving verblijft, er is voor iedereen wat leuks te doen. Een aantal tips voor bezienswaardigheden en mooie plaatsen om te zien.

1. Heidedorp Wilsede

Het idyllische en autovrije heidedorp Wilsede ligt midden in het natuurreservaat Lüneburger Heide. Het bijzondere van Wilsede is dat het alleen te voet, met de fiets of met een paardenkoets te bereiken is. Met zijn oude gebouwen doordrenkt van geschiedenis, lijkt het historische plaatsje op een levend museumdorp.

Het is echter tot op de dag van vandaag normaal bewoond. In het zomerseizoen wordt Wilsede, een dorp van 40 zielen, een echte toeristenmagneet. Naast een bezoek aan het museum of de tentoonstelling in de schaapskooi, kun je tijdens een wandeling door het dorp de prachtige huizen met rieten daken bewonderen.

Wandelen in Wilsede
Wilsede
Deel op Pinterest

2. Wilseder Berg en de Totengrund

Op loopafstand van Wilsede liggen twee van de mooiste uitkijkpunten van de Lüneburger Heide - de Wilseder Berg en de Totengrund.

De Wilseder Berg is misschien wel het mooiste uitkijkpunt op de Lüneburger Heide. Met zijn 169 meter hoogte vormt de hoogste berg van de Noord-Duitse laagvlakte het hart van de Lüneburger Heide. Nergens anders kun je zo goed van het uitzicht op het bloeiende heidelandschap genieten. Bij goed weer reikt het zicht zelfs tot Hamburg.

Zonsondergang Wilseder berg
Zonsondergang
Deel op Pinterest

De Totengrund is zeker een van de meest gefotografeerde en meest bezochte plaatsen op de Lüneburger Heide. Geen wonder, want het heidedal is omgeven door een bijna onaardse schoonheid. Vooral in de vroege ochtenduren in de nazomer, wanneer de heidebloesems in volle pracht staan, de ochtenddauw glinstert als parels en lichte nevel door de vallei waait, kan je hier zonder andere toeristen fantastische landschapsfoto's maken.

3. Undeloh

De uitstekende ligging van Undeloh midden in het natuurgebied van de Lüneburger Heide maakt het bijzonder populair en gewild: als ideaal uitgangspunt om de heide te leren kennen en te beleven, voor tochten naar het museumdorp Wilsede, de Wilseder Berg en de Totengrund.

Onze tip: de natuurpaden in Undeloh en Wesel leiden door bijzonder mooie delen van het landschap in het natuurgebied. Informatieborden geven ter plaatse historische, geologische, ecologische en culturele informatie.

En voor wie meer wil weten, raden wij een bezoek aan het Heide-Erlebnis-Zentrum aan. Hier wordt uitgebreide kennis over de Lüneburger Heide op een leuke manier overgebracht en valt er voor iedereen wat te ontdekken. Het avonturencentrum is dagelijks geopend en de toegang is gratis! 

4. Schneverdingen met het Pietzmoor

De Lüneburger Heide wordt niet alleen geassocieerd met de kleurrijke bloeiende heide, maar ook met vele heidevelden, zoals het Pietzmoor, het Möhrer Moor of het Melbecker Moor. Met name het Pietzmoor in Schneverdingen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Lüneburger Heide.

Wandel door het unieke heidelandschap, bij voorkeur bij zonsondergang tussen mei en september. Want begin mei begint de bloei van het katoengras. Als in de vroege avond de zee van witte watten wiegt in de lentewind, zijn unieke foto's gegarandeerd. 

Katoengras in bloei
Katoengras
Deel op Pinterest

5. Heidschnucken

Wat zou het landschap van de Lüneburger Heide zijn zonder de Heidschnucken en hun herders? Het voor de heide zo kenmerkende schapenras draagt zorg voor de heide. De schapen bijten de spruiten en kruiden af en voorkomen zo dat de Lüneburger Heide overwoekert of dat de heideplanten verstikken. Tegelijkertijd vertrappen ze de spinnenwebben, zodat de bijen zonder gevaar de heerlijke heidehoning kunnen verzamelen.

Herder met Heidschnucken
Herder
Deel op Pinterest

Omdat het niet gemakkelijk is de kuddes in het uitgestrekte heidelandschap te vinden, zijn er rondleidingen met gegarandeerde ontmoetingen met de heideschapen, bijvoorbeeld vanuit Schneverdingen.

6. Blotevoetenpark Egestorf

Aan de rand van het natuurgebied Lüneburger Heide in Egestorf ligt een recreatiepark dat uniek is in heel Nedersaksen: het Blotevoetenpark Lüneburger Heide. Op zo'n 14 hectare wordt een heel bijzondere natuurbelevenis geboden voor het hele gezin en vooral voor je voeten: blootsvoets loop je door meer dan 60 geweldige belevingsstations met de meest uiteenlopende natuurlijke bodems.

Je loopt 2,7 kilometer door bossen, weiden en velden over mooie slingerende paden. Voel hoe zacht gras is, hoe kiezels je voeten kietelen of hoe heerlijk modderig klei is. De echte durfals kunnen zelfs over gebroken glas lopen.

Yoga
Yoga
Deel op Pinterest

In het speciale yogabos, kan ook de geest op reis gaan. Om de stress van het dagelijkse leven kwijt te raken, worden hier tijdens de zomermaanden verschillende yogalessen gegeven. Een ander hoogtepunt is de langste junglebrug in Noord-Duitsland. Hier ervaar je de wereld vanuit het standpunt van de vogels en tegelijkertijd leer je je evenwicht te verbeteren. Alles bij elkaar een onvergetelijke ervaring in de natuur.

7. Boomtoppenpad Heide Himmel

"De natuur voor ons allen" - onder dit motto nodigt de boomtoppenwandeling van de Lüneburger Heide je uit voor een bezoek. Op Heide Himmel - want zo heet het pad - kan je veel leren over het plaatselijke bos en de Lüneburger Heide.

Naast de informatie over de plaatselijke flora en fauna, bieden het pad en de uitkijktoren een prachtig vergezicht over de streek. Bij goed weer reikt het uitzicht tot aan Hamburg. Als bezoeker kan je het boomkroonpad en het bijbehorende bosnatuurpad op eigen houtje verkennen of tijdens een rondleiding met gids nog meer spannende inzichten en informatie krijgen.

Boomtopwandeling
Boomtopwandeling
Deel op Pinterest

Om het bezoek culinair af te ronden, biedt het restaurant Himmel und Erde diverse regionale gerechten en in de aangrenzende winkel kunnen typische heideproducten worden gekocht.

Het boomkroonpad Heide Himmel ligt naast het wildpark Lüneburger Heide, dat jong en oud verrukt met zijn grote verscheidenheid aan diersoorten. Bruine beren, Siberische tijgers, wolven, sneeuwluipaarden en vele andere dieren kan je hier van dichtbij zien.

Lüneburger Heide in Duitsland

Laat je inspireren door deze mooie beelden van de Lüneburger Heide. De Heide Himmel uitkijktoren is een absoluut hoogtepunten van het natuurgebied.

Lüneburg in Duitsland

Tot slot is het leuk om de afwisselende natuur af te wisselen met een bezoek aan de stad Lüneburg. De pittoreske straatjes, de trapgevels en de oude haven bieden een kijkje in het verleden van het historische plaatsje.

Deel op Pinterest

Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie op Germany.travel. Wil je nog meer weten over de regio? Bekijk dan ook de officiële Website van Nedersaksen

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!