Ga naar content

Natuur rond Hannover

Mooie gebieden Duitsland - Nabij Hannover liggen prachtige natuurgebieden om een vakantie met of zonder kinderen door te brengen. Neem bijvoorbeeld de prachtige Lüneburger heide, een van de mooiste plekjes natuur bij Hannover. Het is er heerlijk wandelen, fietsen of gewoon genieten van een rustig weekje weg.

Mooiste plekken bij Hannover

Hannover bevindt zich in de deelstaat Nedersaksen, in het noordwesten van Duitsland. De deelstaat ligt vooral in de Noord-Duitse Laagvlakte. De rivieren de Wezer, de Eems en de Elbe banen hun weg door het gebied. Noord- en West-Nedersaksen zijn zeer vlak. Alleen de Lüneburger Heide ligt iets hoger.

In het zuiden van de deelstaat ligt het Teutoburgerwoud, dat tot 446 m reikt, en het Eggebergte. Aan de voet van beide gebieden ligt Horn-Bad Meinberg. Oostelijk van Hannover ligt de Harz, met de 971 meter hoge Wurmberg. 

Wat zijn de mooiste plaatsen en gebieden in de omgeving van Hannover? Welke natuurparken kan je bezoeken en wat is het beste seizoen voor een vakantie in de buurt van Hannover? Onze tips voor een weekje weg of langere vakantie bij de Duitse stad.

Deel op Pinterest

1. Lüneburger heide en Südheide

Het natuurpark Südheide (tussen Münster en Celle) en de Lüneburger Heide (tussen Lüneburg en Hamburg) zijn door de mens geschapen bos- en heidelandschappen. In de lente kleurt het gebied geel: de koolzaadvelden staan dan in volle bloei. In augustus staan de hei en jeneverbesstruiken volop in bloei.

Deel op Pinterest

Het landschap van de Lüneburger Heide kleurt dan mooi paars, wat prachtig contrasteert met de groene planten en bomen. Er zijn voldoende mogelijkheden voor een weekje op de Luneburger Heide, te combineren met een verblijf in Hannover. Je kan er heerlijk fietsen en wandelen. Waterliefhebbers kunnen in de zomer kajakken of kanoën op de rivieren en meren in de omgeving. De mooiste stad bij de heide is Celle, waar eeuwenoude vakwerkhuisjes je terugvoeren in de tijd.

2. Paarse heidelandschappen

In de late zomer toveren deze heidevlaktes zich om in een paarse kleurenpracht. Herders trekken het hele jaar door over de uitgestrekte savannen, afgelegen venen en tussen de jeneverbes- en bremstruiken met hun kudde grijze gehoornde heideschapen. De schapen dragen bij tot het behoud van dit gebied.

3. Elm-Lappwald

Het Elm-Lappwald natuurpark is een natuurgebied ten oosten van Hannover, een beetje voorbij Braunschweig. Het wordt gekenmerkt door de beboste heuvels van de Elm, Lappwald en Dorm en vormt een soort overgang tussen de heidegebieden van Lüneburg en de hoger gelegen Harz.

Elm Reitlingstal
Deel op Pinterest

De Elm is een van de grootste beukenbossen in Noord-Duitsland. Deze wisselen af met meren, heidegebied en poeltjes, allen rijk aan planten- en diersoorten. De Reitling en Brunnen valleien zijn idyllische dalen om te wandelen.

4. Harz en Solling-Vogler

Ten zuiden Hannover liggen verschillende natuurparken, waaronder Harz en Solling-Vogler.
In de winter is dit de place to be voor langlaufen en in de zomer zijn er volop mogelijkheden voor wandelaars. Harz is de ideale bestemming voor een spa of wellness vakantie.

5. Grosses Torfmoor Naturpark

Meer naar het westen ligt het Großes Torfmoor, waar wij wel eens een stopje maken op onze route naar meer oostelijk gelegen gebieden.

Grosses Torfmoor
Grosses Torfmoor
Deel op Pinterest

6. Herrenhäuser Gärten

De Tuinen van Herrenhausen in Hannover zijn de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De Gärten bestaan uit vier tuinen: de Große Garten (baroktuin), de Berggarten (botanische tuin met serres en Sea Life aquarium), de Georgengarten (Engelse tuin) en de Welfengarten (ook een Engelse tuin).

Duurzaam met de trein

De reistijd per trein van Amsterdam naar Hannover is slechts iets meer dan 4 uur. Comfortabel kan je genieten van het uitzicht onderweg en geen gedoe met files enz. Treintickets naar Hannover kan je online reserveren op NS International.

Toch met de auto? Denk dan aan de milieusticker als je het centrum van Hannover binnenrijdt. 

Hotels in en rond Hannover

Booking.com heeft een zeer groot aanbod hotels in de buurt van Hannover. Kijk maar eens of je iets vindt tussen de ruim 160 hotels Lüneburger Heide

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!