Ga naar content

Boomkroonpad

Heb je altijd al een bos van bovenaf willen zien? Je begeven boven de bladeren, oog in oog staan met boomkruinen en luisteren naar de wind? En bovenal: genieten van een prachtig uitzicht? Dan is het lopen van een boomkroonpad een heel leuk idee. Dankzij zo'n aangelegd wandelpad, hoog in de bomen, beleef je de magie van het bos optimaal.

Wandelen op een boomtoppenpad 

Het enige boomtoppenpad in Nederland bevindt zich Drouwen. Het Boomkroonpad Drenthe is een leuk uitje voor jong en oud. Maar ook in andere Europese landen vind je mooie boomkroonpaden. Wij hebben de leukste boomkruinwandelingen voor je op een rij gezet! 

Boomkroonpaden in Europa
© Naturescanner
Deel op Pinterest

1. Boomkroonpad Nederland

In Nederland is er een prachtig boomkroonpad waar natuurliefhebbers en avonturiers kunnen genieten van een unieke wandelervaring hoog in de bomen. Het pad door de boomtoppen vind je in de provincie Drenthe. Wil je op andere plekken in Nederland hogerop genieten in het bos? Kijk dan eens op onze pagina met boomhutten!

- Boomkroonpad Drenthe

In Drouwen, niet gek ver van Borger, krijgen bezoekers de kans om tussen de boomtoppen van de uitgestrekte bossen te wandelen in het Buitencentrum Boomkroonpad. Leuk detail: je begint je wandeling in de worteltunnel. Vervolgens klim je naar 22,5 meter hoogte over het 125 meter lange pad. Bekijk de bomen eens van een ander perspectief. En misschien spot je wel een eekhoorn! 

Nog niet genoeg gewandeld? Het Boomkroonpad Drenthe is ook startpunt van mooie wandelingen door Boswachterij Gieten-Borger.

2. Boomkroonpad Duitsland

Bij onze oosterburen zijn ruim twintig boomkroonpaden te vinden, bijvoorbeeld in het Beierse Wald, Zwarte Woud, op Rügen en in Steigerwald. Wat is het leukste Baumkronenpfad? Wij lichten er een aantal uit:

- Boomkroonpad Saarland

Het prachtige boomtoppenpad bij de Saarschleife is letterlijk een van de highlights van het Saarland! Meer dan een kilometer lang loop je langs beuken, eiken en douglassparren. Onderweg leer je van alles over bomen en het leven in het bos. En het uitzicht op de prachtige rivierlus is adembenemend. 

Boomkroonpad Saarschleife
Deel op Pinterest

- Baumwipfelpfad Beierse Wald

Dit boomtoppenpad in het Beierse Wald is met 1,3 kilometer lengte het langste ter wereld, dus zeker een bezoekje waard! Je wandelt naar het letterlijke hoogtepunt van dit pad: de 44 meter hoge spiraalvormige boomtoren, die rondom drie dennen en beuken is gebouwd. Je kunt deze enorme bomen dan ook bekijken van wortel tot kruin. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over het immense woud.

baumwipfelpfad beierse wald
Deel op Pinterest

- Baumwipfelpfad op Rügen

Op het eiland Rügen in Mecklenburg-Vorpommern vind je niet alleen prachtige krijtrotsen, maar ook een mooi boomkroonpad met prachtige vergezichten. Je vindt er infobordjes over de flora en fauna op het eiland in de Oostzee.

- Baumwipfelpfad Steigerwald

In Steigerwald (regio Franken) bezochten onze reporters Jordan en Janneke het meer dan veertig meter hoge boomkroonpad. Al cirkelend kom je steeds hogerop en heb je zicht op de beuk in het midden én een prachtig uitzicht op de groene omgeving. 

Uitzicht Steigerwald
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Omdat het pad gestaag omhoog cirkelt, heb je bijna niet in de gaten hoeveel hoogtemeters je overbrugt. Overigens is het pad ook goed toegankelijk voor mindervaliden, want er zijn geen drempels of treden.

- Boomkroonpad Zwarte Woud

Het Baumwipfelpfad Bad Wildbad op de Sommerberg in het Noordelijke Zwarte Woud is extra leuk voor kinderen, want hier vind je langs het pad omhoog regelmatig een plek waar je kunt lopen over netten, je evenwicht bewaren op een balk en kunt springen van boomstronk naar boomstronk. Vanaf de uitkijktoren heb je zicht op de WildLine Hängebrücke, waar je in een kwartiertje naartoe loopt. De afdaling vanaf de toren gaat lekker snel, als je kiest voor de spiraalvormige glijbaan!

- Baumwipfelpfad Bad Iburg

Het nieuwe boomkroonpad bij Bad Iburg trakteert je op het beste uitzicht over het Teutoburgerwoud! Ook heb je mooi zicht op Kasteel Iburg.

- Baumwipfelpfad Harz

Het boomkroonpad in de Harz (regio Saksen-Anhalt) onderscheidt zich van andere paden, omdat deze een ijzeren constructie heeft in plaats van van hout. Kinderen kunnen kiezen voor de avontuurlijke route én er zijn bankjes onderweg, voor wie het rustig aan wil doen. 

Boomkroonpad Harz
Deel op Pinterest

- Boomtoppenpad Heide Himmel

Wil je uitkijken over de Lüneburger Heide in Nedersaksen? Maak dan de boomtoppenwandeling Heide Himmel. Je leert hier veel over de natuur uit de omgeving en er ligt een wildpark naast. 

3. Boomkroonpad Tsjechië

In het Boheemse Woud (niet ver van zijn broer in het Duitse Beierse Woud) vind je het Baumkronenpfad Lipno. Dit is het eerste boomkroonpad van Tsjechië. Je wandelt boven de boomtoppen, op twaalf punten vind je uitleg over het bos en zijn bewoners en ook hier vind je een spectaculaire glijbaan naar beneden van maar liefst 52 meter lang.

Ook het boomkroonpad van Janské Lázné bij het Reuzengebergte is de moeite waard. Het is de hoogste tree top walk van Tsjechië.

Boomkroonpad Tsjechië
Boomkroonpad van Janské Lázné
Deel op Pinterest

4. Boomkroonpad Slowakije

Ook in Slowakije vind je een heel fraai boomtoppenpad; de Bachledka Canopy Walkway. Superleuk voor het hele gezin, want er zijn interactieve puzzels over de natuur op te lossen, je kunt klimmen via wiebelende touwen, de toren beklimmen en via de glijbaan weer naar beneden roetsjen. 

Bachledka Canopy Tour
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je bereikt de canopy walkway via een kabelbaan. Uiteindelijk beklim je de spiraalvormige toren, vanwaar je bij helder weer zicht hebt op de Hoge Tatra. En in het midden is een net gespannen, die waaghalzen kunnen betreden.   

5. Boomkroonpad Oostenrijk

Oostenrijk zijn een paar boomtoppenwandelingen te vinden, zoals:

- Glemmtaler Baumzipfelweg 

In het skigebied Saalbach Hinterglem bevindt zich het hoogste boomkroonpad van Europa. De 'Golden Gate' over de Saalachvallei geeft toegang tot dit hoge pad. 

- Baumwipfelpfad Salzkammergut

Naomi en Cindy bezocht dit boomkroonpad met uitkijktoren hoog boven de stad Gmunden in Oberösterreich. Er zijn verschillende vertakkingen van het pad, waar je je ogen uitkijkt over de mooie omgeving en met mooi weer zelfs het Boheemse Woud en de Donauvlakte ziet liggen. 

© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

6. Boomkroonpad België

Een boomtoppenpad fietsen in plaats van wandelen? Dat kan in Bosland in Belgisch Limbug. Op tien meter hoogte is een cirkelend fietspad aangelegd voor een unieke fietservaring!

Fietsboomkroonpad
Deel op Pinterest

7. Boomkroonpad Denemarken

Op het Deense eiland Seeland vind je de Skovtårnet observatietoren. Deze zandlopervormige uitkijkentoren vind je in het klimpark Camp Adventure. De top bereik je via een spiraalvormige gang. Eenmaal deze bereikt, kijk je uit tot Zweden! 

Skovtårnet observatietoren
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!