Ga naar content

Gmunden

Tussen Salzburg en Linz ligt het zuidelijke deel van Oberösterreich. Een gebied, waar diepe glinsterende meren afwisselen met de eerste bergtoppen van de Oostenrijkse Alpen, zoals de Grünberg. Aan de voet van deze berg ligt het kleurrijke plaatsje Gmunden, een leuke uitvalsbasis voor een avontuur in de natuur.

Mooiste plekken in de omgeving van Gmunden

Er zijn heel wat leuke stadjes in Oberösterreich, het ene toeristischer en drukker dan het andere. Denk bijvoorbeeld aan Hallstatt, dat vooral een trekpleister is voor Aziatische toeristen. Die drukte vind je, ondanks verschillende interessante bezienswaardigheden, niet in Gmunden. Zowel voor de cultuur- als natuurliefhebber is het een leuke plaats om te stoppen tijdens je vakantie in Oberösterreich.
Wat zijn mooie plekjes om te zien en de hoogtepunten om te ontdekken?

1. Traunsee en Schloss Ort

De Oostenrijkse gemeente ligt in het meest noordelijke puntje van de Traunsee. Een romantisch meer, waar witte zwanen dobberen op het serene water.

Watersport liefhebbers kunnen hier zeilen, surfen, bootje varen en kajakken op het glasheldere water. Omdat het het diepste meer van Oostenrijk is, is het water relatief koud; 20 graden maximale temperatuur. Het is dus niet het beste zwemmeer, maar op warme dagen kan je bij een van de zwemplekken zeker wel een plons wagen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het meer is ongeveer 3 kilometer breed en twaalf kilometer lang. De oostelijke oever van de Traunsee is een stuk minder toegankelijk, met steilere hellingen dan de westkant.

De bekendste bezienswaardigheid aan de Traunsee is het Schloss Ort, een kasteel op een eilandje in het meer. Een lange, houten brug verbindt de toegangspoort met de oever aan de overzijde, waar een ander deel van het kasteel staat, het Landschloss Ort.

Traunsee bootjes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De eerste steen werd naar schatting gelegd in de 10de eeuw. De eeuwen daarna werd het steeds verder uitgebouwd en behoorde het toe aan verschillende keizers en andere prominenten. Het is pas sinds 1975 dat het kasteeltje toebehoort aan de stad Gmunden en weer opgeknapt werd na decennialange verloedering. Nu is het een studiecentrum van het Ministerie van Land- en Bosbouw en trekt het toeristen van over de hele wereld.

Traunsee
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wie de omgeving graag vanaf het water ervaart, kan ook meevaren met een grotere boot. Tickets zijn verkrijgbaar bij het loket van de kabelbaan of de Traunsee Schiffahrt aan de Österreichische Romantikstrasse.

2. Grünberg en de Tree Top Walk

Vanaf het centrum van Gmunden is het maar tien minuutjes lopen naar de Grünberg Cable Car, een ultramoderne kabellift. Deze brengt je in een aantal minuten naar boven, waarbij je de hele rit geniet van het zicht op de Traunsee en de stad.

Cable Car Grünberg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij het eindstation, op 1.004 meter boven de zeespiegel, is van alles te zien en te ondernemen. Naast de avontuurlijke speeltuin met touwenparcours, is er voor kinderen zomerrodelbaan de Grünbergflitzer, een rodelbaan meteen naast het station. Kinderen tot 6 jaar dienen begeleid te worden door volwassenen, kinderen vanaf 7 jaar mogen zelf naar beneden zoeven langs scherpe bochten en snelle afdalingen over een lengte van 1,4 kilometer!

Daarnaast vertrekken diverse wandelroutes vanaf het uitkijkpunt. Fijn om te weten is dat verscheidene paden toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen! Een erg kindvriendelijke omgeving dus!

Gmunden wandelpad
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is het Baumwipfelpfad Salzkammergut de Tree Top Walk van Gmunden. Op een paar minuten lopen van het eindpunt van de kabelbaan is de ingang van het boomtoppenpad. Het houten pad slingert door het bos en eindigt bij een uitkijktoren. Dit is een van de meest indrukwekkende boomkroonpaden van Europa. 

De 39 meter hoge toren is imposant om te zien en met een maximale helling van 6% is het voor iedereen goed toegankelijk.

Boomkroonpad Gmunden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De grootste waaghalzen kunnen met de glijbaan naar beneden zoeven. Binnen enkele seconden sta je van het bijna bovenste platform weer op de begane grond. Op de onderste verdieping van de toren, voor de uitgang, is een winkel met bijzondere artikelen van hout en duurzame materialen.

Vanaf het boomkroonpad van Gmunden voeren andere wandelroutes verder de bergen in. Een populaire wandeling voor gezinnen met kinderen is het pad naar de Laudachsee, een meer op ca. 1 uur wandelen. Dit meer is overigens ook te bereiken via andere wandelpaden, zoals de Almweg (n.02), de Radmoosstrasse (n.09), de Forststrasse Laudachsee (n.10) en de Mitterweg (n.021). 

Wandeling Laudachsee
Deel op Pinterest

De echte doorzetters kunnen verder hiken naar de toppen van de Traunstein (1.691 meter) met twee nabijgelegen berghutten, of in de andere richting naar de Katzenstein (1.349 meter) of de Steineck (1.418 meter).

Een online ticket voor de Grünberg Kabelbaan kostte in 2023 € 21,90 voor volwassenen en een combiticket voor de cable car en treetop walk kost € 32,80. De prijzen voor kinderen zijn € 12 en € 21,10. Tip: vanaf 16u00 geldt een verlaagd tarief, dus het loont om wat later op de dag te gaan.

Vind je dit nou allemaal te duur, dan kan je ook lopend vanaf Gmunden naar boven, via routes 4, 5, 6 of 7.

Gmunden

De kleine stad heeft een authentiek Oostenrijks karakter. Nauwe straten met kasseien, pastelkleurige gevels en witte randen kenmerken een stadswandeling. Aan de noordkant komt de rivier de Traun de stad binnen, om uit te monden in de Traunsee. Daar waar de Traunbrücke de rivier overbrugt, bevindt zich ook het centrum.

Stadhuis Radhaus Gmunden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Sta even stil op de Radhausplatz, een mooi plein aan de Traunsee, met aan een kant het Seehotel Schwan en aan de andere kant het pastelgroene Radhaus. Steek je de hoofdstraat over, dan loop je zo de gezellige straatjes in richting de Pfarrkirche, een kleurrijke kerk. 

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!