Ga naar content

Boswandelingen

Via meanderende bospaden eindeloos door de natuur heen trekken, terwijl je geniet van al het leven om je heen, de oeroude bomen en de verkoeling die het bladerdek biedt. Ben jij benieuwd naar de mooiste bossen wereldwijd om in te wandelen? Wij nemen je mee in een overzicht van 20 boswandelingen in en buiten Europa, die gegarandeerd op je bucket list thuishoren. 

Waarom wandelen in het bos?

Een boswandeling is een van de makkelijkste manieren om het buitenleven te ervaren en ondertussen dichter bij de natuur te komen. Door een stevige hike in de natuur krijg je meer energie, voel je je opgewekter en fijner in je eigen lijf. Daarnaast schijnt boslucht ook een gunstig effect te hebben op je spijsvertering en een extra zuiverende werking op je longen en huid, wie had dat gedacht? Boswandelen is super gezond!

Van verwilderde paden tot onverkende routes, waar brengt een bezoek aan het bos je naartoe?

Mooiste boswandelingen binnen Europa

De rust en kalmte van het bos is wat het als natuurbestemming zo aantrekkelijk maakt. Geen overvolle stranden of drukbezochte steden willen bezoeken, maar verlangen naar stilte en oer-energie van het woud? We zetten de 10 mooiste Europese bossen van Europa op een rijtje:

1. Veluwezoom - Nederland

Er zijn veel bossen in de buurt. We beginnen dus met een indrukwekkend landschap in eigen land: Nationaal Park Veluwezoom, met omvangrijk bos en immense heidevelden. Het heuvelachtige landschap van de Posbank is rijkelijk bekleed met paarse pracht, omzoomd met oeroude bossen. Hier tref je vooral naaldbomen gemengd met loofbomen. Ook veel paddenstoelen en plantensoorten komen hier voor, zoals bosbessen, bramen en adelaarsvaren.

Mooiste boswandeling: Wandelroute Heuven Beekhuizen. 9 kilometer. Volg de bruine pijlen vanaf parkeerplaats Beekhuizen.

Posbank
Deel op Pinterest

Bekijk meer mooie bossen in Nederland.

2. Ardennen - Bossen in België

De Ardennen, een ongerept natuurgebied gelegen in het zuidoosten van België. Uitgestrekte bossen, rijkdom aan flora en fauna, idyllische heuvels en snelstromende rivieren is wat je hier kan verwachten. In de diepe valleien liggen pittoreske dorpjes genesteld, waar tradities en folklore nog steeds voortleven. Lees meer tips over de mooiste plekken in de Ardennen en handige informatie voor wandelen in de Ardennen.

Mooiste boswandeltocht: Hike in de bossen en valleien van Vresse-sur-Semois (verschillende wandeltochten, maar allemaal mooi.)

Bos in de Ardennen
Deel op Pinterest

3. Cevennen - Bossen in Frankrijk

Welkom in Nationaal Park de Cevennen, een natuurgebied met vele gezichten en eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen. Gelegen in het zuiden van Frankrijk in de Languedoc Roussillon, tref je hier een bosrijk gebied dat ongerept en overwoekerd aanvoelt. Uniek in Europa en compleet onverwacht in het Franse landschap is het Bamboebos van Prafrance (La Bambouseraie de Prafrance), waar je je volledig waant in de exotische sferen zoals een dichtbegroeid woud in Japan zou zijn. 

Mooiste boswandeling: Bamboebos van Prafrance. 2 tot 3 uurtjes wandelen. Audiotours beschikbaar.

Bos in de Cevennen
Deel op Pinterest

4. Trossachs - Schotland

Aangeduid als de Highlands in het klein en op nog geen 40 minuten rijden ten noordwesten van Glasgow vind je Trossachs National Park. Een ongerept woud uitgestrekt over een gordel van heuvels met talloos veel meren, hier heerst de natuur en het is de thuisbasis van verschillende soorten vogels zoals steenarenden, visarenden en slechtvalken. Ook vind je hier de inheemse rode eekhoorn, evenals edelherten, korhoenders en otters. Het ruige terrein, de schoonheid van het bos, vele prachtige wateren en een overvloed aan wilde dieren zorgen ervoor dat de Trossachs een geliefde plek is voor wildspotten en wandelen.

Aanbevolen wandeltocht: The Great Trossachs Path. Twee dagen wandelen door dichtbegroeide bossen en langs oevers van mysterieuze loch's. In totaal 48 kilometer.

Bossen Trosachs
Deel op Pinterest

5. Tyresta - Bossen in Zweden

Stedentripje naar Stockholm? Dan mag een bezoek aan Nationaal Park Tyresta niet ontbreken, deze ruige Scandinavische wildernis ligt op slechts 20 ten zuidoosten van de Zweedse hoofdstad en is het grootste en mooiste oerbos in het zuidelijke deel van Zweden. Ondanks de populariteit van het park is de natuur ongerept en ben je volledig afgezonderd van de buitenwereld. Ook leuk is dat je hier mag wildkamperen en je dus zo lang mag blijven als je wilt.

Tip: het natuurgebied kent 55 kilometer aan gemarkeerde, kleurgecodeerde wandelpaden die door Tyresta en het aangrenzende natuurreservaat lopen. Starten kan vanaf de hoofdingang bij het dorpje Tyresta.

Bossen in Zweden
Zweden
Deel op Pinterest

6. Bialowieza - Bossen in Polen en Wit-Rusland

Het Woud van Białowieża of Oerbos van Białowieża ligt verspreidt over Wit-Rusland en Polen, een laaglandoerbos waar wisenten rondzwerven en lynxen gespot kunnen worden. Lees meer over de bossen van Białowieża.

Białowieża wandeltip: Wolf’s Trail (Wilczy Szlak), 11.5 km lang wandelen door het hart van 't woud. Groene markering. 

Wisenten in Bialowieza
Wisenten
Deel op Pinterest

7. Zwarte Woud - Bossen in Duitsland

Dwalen over vele kilometers aan mysterieuze bospaden, door diepe valleien en dichtbegroeide bossen die rechtstreeks uit een sprookje lijken te komen. Onderweg kom je langs rustieke boshuisjes, kleine beekjes en watervallen. Het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland is een paradijs voor rustzoekers en natuurliefhebbers, meer informatie lees je op onze pagina over de natuur in het Zwarte Woud.

Mooiste boswandeling: Wildes Monbachtal, 9.5km lange rondwandeling nabij Bad Liebenzell.

Zwarte Woud bos
Zwarte Woud
Deel op Pinterest

8. Killarney - Bossen in Ierland

Ontdek Iers natuurschoon in Killarney Nationaal Park, met 10.000 hectare aan donkere bossen, ruige bergen en wereldberoemde meren. Verken de McGillycuddy's reeks (+ 1000m hoog) en de omgeving van Muckross, waar je prachtige tuinen vindt met inheemse eikenbossen. Lees meer over Killarney National Park.

Wandeltip voor bos: Reenadinna Woods Loop, 6km lang vanaf Muckross House.

Killarney bossen
Deel op Pinterest

9. Taiga - Bossen in Finland

Finland is een van de mooiste landen om te bezoeken als het om bossen gaat, maar de wilde Taiga steekt er met kop en schouders bovenuit. Ontdek een ongerept landschap aan oerbossen gevuld met sparren en dennen, ruige desolate terreinen, kraakheldere meren en het noorderlicht dat de natuur doet oplichten. Je treft hier beren, wolven, elanden, rendieren en vele soorten roofvogels in het wild. In totaal kent Finland 40 Nationale Parken, waarvan er maar 5 in de Finse Taiga liggen: Hiidenportti, Tiilikkajärvi, Hossa, Oulanka en Riisitunturi. Lees meer over wandelen in Finland.

Bostocht in de Finse Taiga: Karhunkierros (Bear’s Round Trail), 82km lange afstandswandeling. Indrukwekkende huttentocht van 4 dagen.

Bossen in Finland
Finland
Deel op Pinterest

10. Plitvice - Kroatië

Plitvice Nationaal Park is het oudste en grootste nationale park van Kroatië en kent een oppervlakte van bijna 300 km² aan uitzonderlijk natuurschoon. Met een bijnaam 'het groene erfgoed van Kroatië' is het niet verwonderlijk dat het een ongekende aantrekkingskracht heeft tot natuurliefhebbers, het park bestaat uit ruige bosvegetatie en 16 wonderschone smaragdgroene meren. Deze zijn verdeeld over de benedenmeren (Donja) en de bovenmeren (Gornja). Lees meer over de bijzondere meren van Plitvice.

Aanbevolen wandeling
: Trail K. 18 km en de langste wandeltocht door het park heen. 6-8 uur wandelen.

Bossen in Kroatië
Deel op Pinterest

Mooiste boswandelingen buiten Europa

Wereldwijd zijn er genoeg wonderschone wouden te vinden om doorheen te dwalen. Toch zijn er een aantal bestemmingen die er met kop en schouders bovenuit springen. Hier de 10 mooiste bossen buiten Europa voor je op een rijtje:

1. Monteverde Cloud Forest - Costa Rica

De "Groene Berg" is vernoemd naar het weelderige, groene nevelwoud waar een wazige mist zich vastklampt aan de toppen van donkergroene bomen. Een zeer verfrissende retraite uit de warmere, tropische gebieden van Costa Rica. Dankzij de hoge ligging van de bossen bevat het nevelwoud meer dan 400 verschillende orchideeën, varens en mossen. Lees meer over het nevelwoud van Costa Rica.

Om rekening mee te houden: maar zo'n 3% van het park is open voor publiek. Toch is er zo'n 13km aan wandelpad om te bewandelen. Lees meer over wandelen in Monteverde.

Monteverde
Deel op Pinterest

2. Daintree - Australië

Bezoek een van de oudste regenwouden van de wereld in het verre noorden van Queensland, waar het dichtbegroeide woud de witte stranden van het Great Barrier Reef ontmoet. In het nationale park groeien zeer bijzondere planten, waaronder enkele soorten die nergens anders meer ter wereld voorkomen. De mooiste plekken ontdekken? Kijk, lees en beleef de natuur van Daintree National Park.

Daintree bos tip: Verken de omgeving van Mossman Gorge en wandel de Rex Creek Bridge Track.

Bossen in Australië
Deel op Pinterest

3. Amazone - Brazilië

De longen van onze aarde, het Amazonegebied beslaat bijna 7 miljoen km² en strekt zich uit over het grootste gedeelte van Brazilië, maar ook EcuadorColombia en Venezuela. Het regenwoud alleen vertegenwoordigt al meer dan de helft van de resterende regenwouden op onze planeet en omvat de grootste diversiteit aan plantensoorten ter wereld. Lees meer over reizen naar de Amazone

Tip: boek een meerdaagse jungletour met gids en ga wildlife spotten diep in het regenwoud. Een ervaring om nooit te vergeten.

Amazonewoud
Deel op Pinterest

4. Tongass National Forest - Alaska

Omschreven als het "Kroonjuweel" van de National Forests in de Verenigde Staten, het 17 miljoen hectare grote Tongass National Forest beslaat meer dan 80% van Zuidoost Alaska en is hiermee het grootste nationale bos in de Verenigde Staten. 

Bijzonder mooie wandeltocht: Herring Cove Trail, 5.8k primitief hiken over slingerende bospaadjes opgebouwd uit rotsen, langs mooie watervallen en beekjes waar bruggetjes overheen gemaakt zijn. Af en toe steil, maar zeker de moeite waard.

Bossen in Alaska
Deel op Pinterest

5. Sagano Bamboo Forest - Japan

Op dertig minuutjes rijden vanaf het centrum van Kyoto beland je in een bijna schokkend contrast met de stad. Het bijzondere Sagano Forest is een torenhoog bamboebos, een mooie natuurplek dat door de overheid benoemd is als 'soundscape'. Sluit je ogen en je snapt wat we bedoelen, bij een zuchtje wind hoor je de bamboestammen al ruisen, kraken en zachtjes tegen elkaar aan kloppen. De schommelende stelen wijken voor slingerende wandelpaadjes waar je heerlijk kan dwalen, ondergedompeld in de akoestiek dat door velen als meditatief omschreven wordt. Lees meer over de regio Honshu en Kyoto.

Tip: kom vroeg in de morgen of 's avonds laat om de grootste toeristendrukte te vermijden.

Bossen in Japan
Deel op Pinterest

6. Te Urewera - Nieuw-Zeeland

Ver weg van de beschaafde wereld ligt een ruig en reusachtig woud op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Te Urewera is een bijzonder bos, gezien het niet echt een nationaal park is, maar door de overheid gezien wordt als een wettelijk rechtspersoon. Dit is te danken aan de geschiedenis en dichte verbinding tussen de plek en de lokale bevolking.

Het historische achterland kent uitgestrekte bossen en ongerepte meren die de natuurlust van ieder buitenmens zullen lessen. Er liggen honderden kilometers aan wandelpaden in Te Urewera en wandeltochten variëren van korte wandelingen tot meerdaagse huttentochten.

Tips voor boswandelen: Hinerau’s Track, een korte tocht langs mooie watervallen. Of de befaamde Lake Waikaremoana Track, meerdaagse huttentocht waarbij je gedurende 50 km langs de mooiste plekken in Te Urewera loopt.

Bossen in Nieuw-Zeeland
Deel op Pinterest

7. Jasper - Canada

Oeroude bomen, gigantische bergen en kraakheldere meren. In Jasper National Park in Canada kijk je je ogen uit naar natuurschoon dat de verbeelding te boven gaat. Door de altijd groene bossen kan je eindeloos struinen en dwalen, het is wel handig om ruim van te voren te informeren en je tocht te plannen. Lees meer over Jasper National Park.

Mooiste tocht in de bossen: Maligne Canyon, adembenemend mooie kloof om te hiken. Het kost ongeveer 2-3 uurtjes om tot de laatste brug te lopen en dan via de bossen rondwandelend terug naar de parkeerplaats.

Bossen in Canada
Deel op Pinterest

8. Bwindi - Oeganda

Bwindi Impenetrable National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda aan de rand van de Rift Valley. De met mist gehulde hellingen bedekken een van Oeganda's oudste regenwouden, inmiddels meer dan 25.000 jaar oud om precies te zijn. Bwindi is vooral bekend vanwege de geschatte 400 berggorilla's die diep in het park hun thuis hebben gevonden. Meer over het nationale park en de berggorilla's te weten komen? Lees meer over de natuur in Bwindi.

Wandelen in Bwindi? Kashasha River Trail is een aanrader, 4-5 uur durende hike over mooie paden dwars door het eeuwenoude regenwoud.

Bossen in Oeganda
Deel op Pinterest

9. Sequoia National Forest - Verenigde Staten

Immens grote bomen zorgen voor een wel heel bijzondere boswandeling in Sequoia National Park in Amerika. Deze roodgekleurde mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum) groeien van nature alleen op de westelijke hellingen van het Sierra Nevada gebergte in Californië, erg bijzonder. Lees meer over de natuur in Sequoia.

Aanbevolen wandeling: Trail of 100 Giants, makkelijke boswandeling van ongeveer 30-60 minuten. Kort, maar zeker indrukwekkend.

Imposant bos
Deel op Pinterest

10. Ranomafana - Madagaskar

In het oosten van Madagaskar ligt het eiland's meest bekende regenwoud, waar je een diversiteit van bijzondere flora en fauna kan zien. Ranomafana Nationaal Park kent een unieke plantenwereld en is oorspronkelijk ontstaan om de verschillende soorten lemuren in het park te beschermen. Schrijver Patrick van der Meer vertelt verder over de wilde dieren, natuur en mogelijke wandelingen op de pagina over Ranomafana Nationaal Park.

Mooiste boswandeling: Ranomafana Loop, +/- 3km lange rondwandeling. Of meerdaagse tocht met gids.

Bossen in Madagaskar
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!