Ga naar content

Wandelen in Finland

Finland natuurvakantie - Wandelen in Finland is betoverend. Er zijn tal van bewegwijzerde paden in het hele land. Kleine huisjes bieden her en der onderdak bij slecht weer of een overnachtingsplek na een lange dag hiken. Ontspannen na een lange wandeltocht kan in de sauna of bij een knapperend haardvuur.

Wandelvakantie in Finland

Wandelen in Finland is bijzonder, want ze hanteren er het "every man’s right", wat betekent dat je overal mag kamperen en bessen en paddenstoelen plukken. Een wandelvakantie kan je makkelijk zelf samenstellen, maar er zijn ook tal van mogelijkheden om een volledig verzorgde wandelreis te boeken, zodat je je verder geen zorgen hoeft te maken over hoe alles geregeld is.

Wandelreis Finland
Boomhaar
Deel op Pinterest

Dat kan als groepsreis, maar ook als individuele wandelvakantie. Georganiseerd of op eigen houtje, een goede wandelgids is altijd fijn om bij te hebben. Kijk bijvoorbeeld bij reisboekhandel De Zwerver voor goede wandelkaarten en -gidsen.

Mooiste wandelgebieden in Finland

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Finland? Overal in Finland vind je wandelroutes. Ook nabij steden, zoals Helsinki, kan je mooie dagtochten maken.

1. Wandelen in het noorden van Finland

Lapland staat natuurlijk bekend om de noorderlichtreizen en winterreizen. Vaak wordt wandelen in Noord-Finland dan ook gecombineerd met een avontuurlijke vakantie, met huskytochten of sneeuwscootertochten. In de zomermaanden kan je fantastisch wandelen in Lapland. Wij maakten bijvoorbeeld een fijne zomerreis naar Taivalkoski (Zuid-Lapland), omringd door vier nationale parken waar je fantastisch kan hiken. Lees alles over wandelgebieden in Taivalkoski.

Wandelen in het noorden van Finland
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Sneeuwschoenen maken het wandelen op sneeuw een stuk makkelijker en zorgen ook voor een unieke beleving. Vooral in Lapland dien je tijdens het wandelen rekening te houden met de afstanden. Vaak lijken deze korter dan ze daadwerkelijk zijn.

Leuke tip: The Lapland Trail van Travelbase. Tijdens deze winterse wandelexpeditie trek je zeven dagen door het winterwonderland van Fins Lapland. Vanuit het basecamp in Äkäslompolo trek je er telkens op een andere manier op uit om de Seven Fells te ontdekken. Per sneeuwschoenen, langlauflatten en backcountry ski's, soms met een pulka, trekslee, voor je spullen. De reis is ook inclusief huskytocht en natuurlijk kans op noorderlicht.

2. Wandelen bij Helsinki en in Zuid-Finland

Het Nuuksio Nationaal Park en de bossen rond Espoo, net ten noorden van Helsinki, lenen zich uitstekend voor wandelingen van 1 of 2 dagen.

Wandelreis naar Finland
Deel op Pinterest

Bewegwijzerde wandelpaden voeren je er door adembenemende Finse landschappen. Verscheidene zeldzame en met uitsterven bedreigde diersoorten leven in de verschillende habitats van het Nuuksio natuurpark. Het mooiste gebied om te wandelen in Zuid-Finland is volgens velen het Repovesi Nationaal Park in Kouvolo. Dit ligt iets verder weg van Helsinki, in het noordoosten van de stad, op ca. 2,5 uur rijden. 

3. Wandelen in de Archipelago

Erg mooi is de Archipelago Trail, wandelroutes over de eilanden rond Turku. Hike langs idyllische vuurtorens, door prachtige natuur en langs cultureel erfgoed. Tijdens de 250 km lange route kom je over 12 bruggen, neem je 9 keer de ferry en zie je tal van mooie plekjes. De route kan ook met een huurauto gereden worden in één dag, maar te voet kom je veel nauwer in contact met de natuur en de mensen.

4. Wandelen in Oulanka Nationaal Park

Oulanka nationaal park is een van de mooiste wandelgebieden in Finland. Het park ligt in het oosten van Finland, ter hoogte van Rovaniemi. De natuur in Oulanka is bijzonder mooi en uitnodigend voor de natuurreiziger. De bekendste wandelroute is de 80 km lange Berenroute, de Karhunkierros. Trek van hut naar hut tijdens deze meerdaagse hike.

Wandelgebieden in Finland
Deel op Pinterest

Ook de Ristikallioroute, het Kleine Berenpad en de Keroharjuroute zijn bekende trekkings in Oulanka. Bekende bezienswaardigheden zijn de Oulanka Kloof met haar hoge rotswanden, de kruisrots, de stroomversnellingen in de Oulakajoki rivier. Naast wandelen kan je in het park ook kanovaren en kamperen. 

5. Wandelen in het merengebied

Een van mijn favoriete gebieden is Jyväskylä, de saunastreek midden in het merengebied van Finland. In de zomer kan je hier heerlijk trekken door bossen, maar hou er wel rekening mee dat muggenspul goed van pas komt! Wissel het wandelen eens af met een kanotocht op een meer en geniet van de rust op het water.

Ik ging wandelen op Muuratsalo, een eiland in het Päijänne meer. Hier kan je het Experimental House van Alvar Aalto bezoeken en daarna de vrij korte maar mooie route lopen. Je kijkt uit op het tweede grootste meer van Finland en loopt verder door feeërieke bossen met grote ronde rotsen.

Wandeling in Finland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rond de meeste meren loopt een pad, en er zijn ook paden over heuvelruggen, met zicht op de meren. In de winter zijn de meren bevroren en kan je met sneeuwschoenen over het ijs. Ook dat is een bijzonder leuke ervaring. Je wordt dan getrakteerd op het prachtige gele licht wat zo kenmerkend is in de winter. Een winterwandeling is erg rustgevend.

Wandelen Jyvaskyla
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!