Ga naar content

Wandelen in Finland

Finland natuurvakantie - Wandelen in Finland is betoverend. Er zijn tal van bewegwijzerde paden in het hele land. Kleine huisjes bieden her en der onderdak bij slecht weer of een overnachtingsplek na een lange dag hiken. Ontspannen na een lange wandeltocht kan in de sauna of bij een knapperend haardvuur.

Wandelvakantie in Finland

Wandelen in Finland is bijzonder, want ze hanteren er het "every man’s right", wat betekent dat je overal mag kamperen en bessen en paddenstoelen plukken. Een wandelvakantie kan je makkelijk zelf samenstellen, maar er zijn ook tal van mogelijkheden om een volledig verzorgde wandelreis te boeken, zodat je je verder geen zorgen hoeft te maken over hoe alles geregeld is. Dat kan als groepsreis, maar ook als individuele wandelvakantie. Georganiseerd of op eigen houtje, een goede wandelgids is altijd fijn om bij te hebben. Kijk bijvoorbeeld bij reisboekhandel De Zwerver voor goede wandelkaarten en -gidsen.

Mooiste wandelgebieden in Finland

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Finland? Overal in Finland vind je wandelroutes. Ook nabij steden, zoals Helsinki, kan je mooie dagtochten maken.

1. Wandelen bij Helsinki en in Zuid-Finland

Het Nuuksio Nationaal Park en de bossen rond Espoo, net ten noorden van Helsinki, lenen zich uitstekend voor wandelingen van 1 of 2 dagen.

Deel op Pinterest

Bewegwijzerde wandelpaden voeren je er door adembenemende Finse landschappen. Verscheidene zeldzame en met uitsterven bedreigde diersoorten leven in de verschillende habitats van het Nuuksio natuurpark. Het mooiste gebied om te wandelen in Zuid-Finland is volgens velen het Repovesi Nationaal Park in Kouvolo. Dit ligt iets verder weg van Helsinki, in het noordoosten van de stad, op ca. 2,5 uur rijden. 

Erg mooi is de Archipelago Trail, wandelroutes over de eilanden rond Turku. Hike door prachtige natuur en langs cultureel erfgoed. Tijdens de 250 km lange route kom je over 12 bruggen, neem je 9 keer de ferry en zie je tal van mooie plekjes. De route kan ook met een huurauto gereden worden in één dag, maar te voet kom je veel nauwer in contact met de natuur en de mensen.

2. Wandelen in Oulanka Nationaal Park

Oulanka nationaal park is een van de mooiste wandelgebieden in Finland. Het park ligt tegen de grens met Rusland, ter hoogte van Rovaniemi. De natuur in Oulanka is bijzonder mooi en uitnodigend voor de natuurreiziger. De bekendste wandelroute is de 80 km lange Berenroute, de Karhunkierros. Trek van hut naar hut tijdens deze meerdaagse hike.

Deel op Pinterest
Ook de Ristikallioroute, het Kleine Berenpad en de Keroharjuroute zijn bekende trekkings in Oulanka. Bekende bezienswaardigheden zijn de Oulanka Kloof met haar hoge rotswanden, de kruisrots, de stroomversnellingen in de Oulakajoki rivier. Naast wandelen kan je in het park ook kanovaren en kamperen. 

3. Wandelen in het noorden van Finland

In de andere delen van het land ligt eveneens een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Lapland staat natuurlijk bekend voor de noorderlichtreizen en winterreizen. Vaak wordt wandelen in Noord-Finland dan ook gecombineerd met een avontuurlijke vakantie, met huskytochten of sneeuwscooter tochten, maar ook in de zomer kan je wandelen. Sneeuwschoenen maken het wandelen op sneeuw een stuk makkelijker en zorgen ook voor een unieke beleving. Vooral in Lapland dien je tijdens het wandelen rekening te houden met de afstanden. Vaak lijken deze korter dan ze daadwerkelijk zijn.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!