Ga naar content

Wandelen in Taivalkoski

Actief in Taivalkoski - Wandelen in het noorden van Finland is misschien niet het eerste waar je aan denkt voor jouw zomervakantie. Maar waarom eigenlijk niet? De zomers in Lapland zijn juist uitstekend geschikt voor een prachtige hike over vlonderpaden en loopbruggen, langs meren en door de bossen. Wij bezochten Taivalkoski in Noordoost-Finland en kwamen erachter hoe fijn het is om te hiken in deze verlaten wildernis. Vaak kom je amper andere wandelaars tegen op een urenlange trail!

Wandeltips Taivalkoski

Het wandelnetwerk in Taivalkoski is zeer uitgebreid en de routes zijn duidelijk gemarkeerd aan de hand van kleuren. Je kan dan ook alle kanten op voor een wandelreis. Letterlijk, want vanuit Taivalkoski vind je in iedere windrichting wel een nationaal park of natuurpark. 

Wandeltips Taivalkoski
Shelter met vuurplek onderweg
Deel op Pinterest

Wat ik ontzettend fijn vond zijn de vele voorzieningen onderweg. Want ondanks dat je echt in de wilde natuur zit zijn er wel vaak droogtoiletten of kota's op de route. Ook kan je eenvoudig een meerdaagse tocht maken dankzij de overnachtingsmogelijkheden in shelters.

Mooiste wandelgebieden Taivalkoski

Wie in Taivalkoski is, kan niet om de vier nationale parken heen en dus zal ik voor elk park enkele mooie trails beschrijven. Maar ook buiten die nationale parken valt genoeg te wandelen. Zo maakten wij vanuit Saija Lodge een uitstapje naar de Kylmäluoma Hiking Area en stapten we direct op de Simosenpolku.

Let op: in 2021 woedde er een heftige zomerstorm in Taivalkoski waardoor sommige trails onbegaanbaar zijn. Check daarom voor je gaat wandelen welke trails wel en niet hersteld zijn om teleurstelling te voorkomen. Ik geef alleen trails die op moment van schrijven (juli 2022) begaanbaar zijn.

1. Wandelen in Hossa National Park

Hossa Nationaal Park heeft zo'n 100 kilometer aan trails die je een mix van natuurlijke schoonheid en historische vondsten laten zien. Dankzij zowel korte als lange trails en zelfs trails voor de rolstoelgebruiker is Hossa een toegankelijke wandelbestemming voor ieder gezelschap. Ook vind je onderweg genoeg shelters en vuurplekken voor een welverdiende pauze. Hossa is dan ook super geschikt voor gezinnen met kinderen. Enkele mooie trails in Hossa NP:

  • Muikkupuron Mutka Trail 1,5 km (lineair): een rolstoelvriendelijke, makkelijke trail die je meeneemt langs Muikkupuro, een kraakhelder beekje.
  • Hossa Nature Trail 3 km (rondwandeling): ervaar Hossa in het klein op deze makkelijke trail door de natuur.
  • Värikallion Kaarros Trail 8 km (rondwandeling): een rondwandeling waarbij je onderweg de rotstekeningen van Värikallio tegenkomt. Vanaf een loopbrug bewonder je van dichtbij ruim 60 indrukwekkende schilderingen van zo'n 4000 jaar oud.
Wandelen Hossa NP
Deel op Pinterest
  • Ölökyn Ähkäsy Trail 10 km (rondwandeling): een van de meest veeleisende trails in Hossa. Maar ook een van de meest indrukwekkende. Je maakt een hike rond het canyonmeer Julma-Ölkky en bekijkt de canyon vanaf boven op een hangbrug.

2. Wandelen in Syöte National Park

Ook in heuvelachtig Syöte Nationaal Park kan iedereen terecht voor een wandeltocht. Ze delen zelf de trails op in makkelijke 'picknick trails', 'toegankelijke trails' en 'trails voor de doorgewinterde hiker'. Alle Nature Trails zijn in ieder geval goed te doen en geven je een mooi inkijkje in de natuurlijke parels van Syöte. 

Een must do is de Pyhitys Trail (2 km, lineair). Je trekt naar de hoogste heuvel van Syöte om je te laten verrassen door een overweldigend uitzicht over het park en Lake Kostonjärvi. Ook zie je op de heuvel grote rotsen die ooit door de Sami bevolking werden gebruikt als offertafels voor de goden.

Ben jij wel in voor een meerdaags avontuur? Trek dan een lang weekend uit voor de Torpparintaival Trail. Deze is 38 km lang en wordt vaak in drie dagen gelopen. Hier wandel je door sparrenbossen en klim je naar de top van Ahmakallio, waar je het meest spectaculaire uitzicht hebt over het park. Je leert ook over de traditionele manier van leven zoals vissen en jagen. Overnachten kan in wildernishutten met sauna. Hoe bijzonder is dat!

3. Wandelen in Oulanka National Park

In Oulanka NP vind je een van Finlands meest bekende wandeltochten: de Karhunkierros Trail, oftewel Bear's Trail. Een super uitdagende route van 82 kilometer die gelopen wordt in 4 etappes. Je ervaart Oulanka en zijn machtige wildwaterstromen tijdens deze trail optimaal! Delen van de trail kunnen ook per kano worden afgelegd.

Wandelen in Oulanka National Park
Deel op Pinterest

Liever rustig aan doen? Ook dan biedt Oulanka genoeg wandelplezier. Bij de Könkään Kuohu Trail (0,5 km enkele reis) ben je in een halfuurtje weer terug bij de startplek. Hier ervaar je de magie van de Kiutaköngäs Rapids, maar zonder al te veel inspanning. Ook erg mooi is de Rytikönkään Reissu Trail van 5-7 kilometer (rondwandeling). In kilometers wat langer, maar wel makkelijk te lopen.

4. Wandelen in Riisitunturi

Riisitunturi is jaarrond een indrukwekkende wandelbestemming met glooiende moerassen en uitgestrekte bossen. In de zomer zijn er 5 mooie daghikes en 1 meerdaagse tocht te lopen. Houd er rekening mee dat hier geen rolstoelvriendelijke paden zijn. Wanneer je dit NP in de zomer hebt bezocht, moet je eigenlijk ook nog eens terugkeren in de winter. In Riisitunturi zijn namelijk meerdere winterwandelroutes uitgezet die je meenemen door een sprookjesachtig winterwonderland met bomen die volledig in sneeuw zijn gewikkeld, de zogenaamde 'marsmallow bomen'.

5. Hikes in Kylmäluoma Hiking Area

Zoals de naam al doet vermoeden is dit gebied echt volledig ingesteld op de wandelaar. Je hiket door de bossen, langs kraakheldere poeltjes en meertjes en maakt kans op het zien van roodkeelduikers en kraanvogels. Door de storm van 2021 zijn er nog 3 trails te wandelen, met hier en daar wat aanpassingen in route. Je start en eindigt bij alle trails bij het Kylmäluoma Outdoor Centre.

  • Kylmäluoma Nature Trail 4 km: meest populair, lekker toegankelijk. Hij gaat door de bossen, moerassen vol katoengras en over een bergkam. Onderweg kom je een kota tegen.
  • Hukanharjunpolku Trail 5 km: langs de oever van Lake Iso-Pajuluomajärvi en over de Hukanharju Ridge. Onderweg vind je shelters en een toilet.
  • Kivikkovaaranpolku Trail 8,5 km: langs Lake Pajulampi, moerassen, poeltjes en wetlands. Deze trail is populair om cloudberry's te plukken van mid-juli tot mid-augustus.
Kylmaluoma Hiking Area
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Simosenpolku

Ook buiten de bekendere natuurparken en nationale parken zijn genoeg trails uitgezet die je misschien wel extra verbazen. Wij maakten een begeleide wandeltocht vanuit onze accommodatie Saija Lodge. De Simosenpolku (8 km) start direct vanuit de lodge waardoor je geen vervoer van en naar de trail nodig hebt. Het is zeker aan te raden deze trail met een gids van Saija Lodge te wandelen. Een lokale gids deelt interessante weetjes over de flora en fauna en bovendien is momenteel een deel van de trail onbegaanbaar door de storm. Zo hoef je niet te verdwalen. Gids Sanna wees ons de weg!

Mooiste wandelroutes Taivalkoski
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De route maakte op mij grote indruk. In enkele uren tijd wandel je over vlonderpaden in bossen en moerassen. Je bent omringd door medicinale planten zoals wilde rozemarijn. Dit werkt als een soort natuurlijk aspirine en het is een afschrikmiddel voor muggen. Mossen in allerlei kleuren en soorten bedekken de bodem net als cloudberry's en blueberry's (mid-juli - mid-augustus). Sanna wees ons op de verschillende kleuren mossen. Hoe roder het mos, hoe meer vocht erin zit. Het rode mos kan dan ook gebruikt worden om uit te drinken in nood. Een ander, minder leuk weetje, is dat deze winter voor het eerst in de geschiedenis de rendieren, die hier vrij in de natuur leven, bijgevoerd moesten worden. Het had in de winter geregend, wat echt nooit voorkomt, waardoor een laag ijs was gevormd over het mos en de rendieren niet meer bij hun eten konden. Dit zal in de toekomst steeds vaker gaan gebeuren.

Dankzij de aanleg van vlonderpaden zijn ook de uitgestrekte moerassen toegankelijk gemaakt. We maakten een stop bij een vogelspottoren midden in het moeras Isosuo, waar we wilde zwanen spotten. In het voorjaar heb je hier grote kans op het zien van kraanvogels. Bij een tweede vogelspottoren stond zelfs een picknickbank waar we hebben genoten van een fijne Finse lunch met uitzicht!

Wilde zwaan Taivalkoski
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We trokken ook dieper de bossen met katoengrasvelden in, via smalle paadjes en vlonderpaden. Druk speurend naar elanden die zich ondanks hun grootte knap weten te verstoppen tussen de bomen. Sanna vertelde zelfs dat de kans aanwezig is dat er beren rondlopen in het gebied. Zij horen en ruiken jou wel, maar jij ziet hen niet. Net als de lynx en veelvraat. Toch een spannend idee! Doordat wij in al die uren niemand zijn tegengekomen voelde ik me op de trail ver van de bewoonde wereld.

Video Taivalkoski

Krijg een goed beeld van de natuur en trails van Taivalkoski.

Wij bezochten Taivalkoski op uitnodiging van Visit Taivalkoski. Kijk dan ook zeker verder op hun website voor meer mooie wandelroutes en andere zomeractiviteiten.


Deel op Pinterest


Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!