Ga naar content

Finland

Een natuurvakantie in Finland betekent vooral onthaasten; genieten van veel groen, rust en ruimte en uiteraard de mooie natuur! Een overzicht van mooie plekken om te zien tijdens een rondreis in Finland.

Natuur in Finland

Hoe is het landschap van Finland? Het Scandinavische land telt 40 nationale parken, 19 natuurreservaten (bestemd voor natuurbehoud en wetenschap), 12 wildernisreservaten (beschermde oerbosgebieden met weinig bevolking), 173 moerasreservaten, 53 beschermde wouden en 92 beschermde bosgebieden. Finland heeft dus een lange lijst aan natuurgebieden, er is bijna geen ontkomen aan tijdens een natuurvakantie, want er is eigenlijk overal natuur in Finland!

De grootste nationale parken en natuurreservaten bevinden zich in het noorden van Finland, maar ook het centrale deel en zuiden zijn rijkelijk bedeeld met natuurgebieden. Het zijn vooral de nationale parken waar je als toerist kan wandelen en genieten van al dat natuurschoon. Natuurreservaten zijn meer gericht op het behoud van de natuur en slechts 8 van hen hebben een toegankelijk pad.

Mooie plekken in Finland

De vele meren, eindeloze naaldbossen, de onbetreden sneeuwvlakten, de lange zomerse dagen, het fascinerende noorderlicht en de frisse boslucht zorgen voor een betoverende wereld, waar jong en oud, maar ook vele dieren zich thuis voelen. Wat zijn de mooiste plekken in Finland? Waar vind je bossen, bergen en de mooiste Finse meren? NatureScanner geeft je een aantal tips voor bijzondere natuurparken:

1. Bossen

Maar liefst 74% van Finland is bedekt met bossen. Dit maakt het land de ideale bestemming voor mensen die houden van de frisse boslucht en het spotten van wilde dieren! De mooiste bossen in Finland vind je in volgende parken: Nuuksio nationaal park bij Helsinki (oerbos, heuvels, meren), Oulanka PAN Park in Midden-Finland op grens met Lapland (taigabossen, woeste rivieren, naaldbossen). Rokua in Kainuu, Midden-Finland (naaldbossen, eskers en kettle holes), Koli NP (Pielinenmeer), Liesjärvi NP in het zuiden van Finland (meren en oerbossen), Helvetinjärvi in het westen (oerbos en rotskloof, mooie wandelpaden).

Bossen in Finland
Deel op Pinterest

2. Bergen

Riisitunturi NP in Lapland (nationaal park rond de twee toppen van de Riisitunturi berg), Syöte NP in Oulu en Lapland (bergen in het zuidelijke deel van Lapland), Lemmenjoki NP in Lapland (het grootste nationaal park van Finland, met oerbossen, naaldbossen en rendieren), Urho Kekkonen in Lapland (wildernis bij de grens met Rusland; rendierenkuddes en valleien met dichte naaldbossen en kale bergen), Pallas-Yllästunturi NP in het westen van Lapland (lange bergketen met toppen tot boven de 800 meter), Pyhä-Luosto in het oosten van Lapland (venen en oude bossen en de Pyhätunturi bergen, Isokurukloof, heilige plaats voor de Saami's).

3. Kust en zee

Ook de Finse kust heeft natuurreizigers veel te bieden. De kustlijn wordt gekenmerkt door vele eilandjes maar ook vuurtorens, houten dorpjes en kerken. Enkele mooie kustgebieden zijn Perämeri in Lapland (eilandjes in de Botnische Golf, vogels en grijze zeehonden), Archipelago NP aan de zuidwestkust bij Turku (archipel met 8400 eilanden, bossen, zeehonden en vogels), Ekenäs Skärgård in het zuiden bij Raseborg (veel kleine eilandjes met talrijke vogels) en Suomenlahti in het oosten (vooral populair vanwege de vele vogels).

Finse kust
Varen tussen de eilanden
Deel op Pinterest

4. Veengebieden

Ook prachtig voor een wandeling over vlonderpaden zijn de veengebieden in Finland. Bezoek zeker Patvinsuo, Torronsuo, Valkmusa in het zuiden (veel vlindersoorten).

5. Finse meren

Finland heeft maar liefst 168.000 meren om lekker in te zwemmen en op te varen. Vooral in het centrale deel, in het zuiden en oosten van Finland vormen de blauwe meren en groene eilanden een eindeloos labyrint. Het Saimaa merengebied in het zuidoosten van het land bestaat uit duizenden groene eilanden en blauwe meertjes. Maak de mooiste kanotochten of ga sportvissen. Een droombestemming voor een vakantie in Europa op en bij het water!

Finse meren
Deel op Pinterest

Kolovesi en Linnansaari NP in Zuid-Savo en deel van het Saimaa merengebied (leuk om te kanoën), Repovesi in Kymenlaakso en Zuid-Savo (het mooiste gebied in Zuid-Finland om te wandelen), Päijänne NP in het zuiden is een van de grootste meren van Finland.

De regio Jyväskylä ligt in het centrum van het land en is het merengebied bij uitstek. Nog onontdekt maar ontzettend mooi. Maar liefst 3700 meren en 5 nationale parken wachten hier om verkend te worden. Eveneens bekend als de sauna regio van de wereld waardoor je in een prachtige omgeving geniet van de warmte. 

Wintervakantie Midden-Finland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast eindeloos waterplezier in de zomer, kan je hier ook prima terecht voor een heerlijk ontspannen wintervakantie. 

6. Beren, veelvraten en wolven in de Finse Taiga

Een aanrader is een rondreis in de Finse taiga. Het Kainuu gebied, dat zich uitstrekt op de grens met Rusland in Centraal Finland, is het ongerepte leefgebied van bruine beren, veelvraten, rendieren, elanden, lynxen en tal van vogels. Bovendien kan je hier goed wolven spotten

Veelvraat
Deel op Pinterest

Verscheidene organisaties hebben wildlife reizen om beren en andere dieren te spotten. Vanuit schuilhutten of luxe ingerichte observatielodges maak je prachtige foto's. Het natuurgebied is vrij ontoegankelijk en vergunningen zijn vereist. Daarom is de makkelijkste manier om dit als georganiseerde reis te boeken. 

7. Natuur bij Helsinki

Een stedentripje Helsinki is leuk als je een bruisende stad wil combineren met natuur. Helsinki ligt aan de kust in het zuiden van Finland waardoor bos, zee en meren nooit ver weg zijn. Ook een bezoek aan een van de vele eilandjes rond de stad is de moeite waard. Erg leuk is bijvoorbeeld Seurasaari dat ook wel eekhoorneiland genoemd wordt vanwege de vele eekhoorns die hier leven. Wie echt de wildernis in wil trekken, reist in ongeveer 45 minuten naar Nuuksio Nationaal Park. 

Natuur bij Helsinki
Deel op Pinterest

Gaaf is dat je hier in de winter een huskytocht kan maken en je kan op bezoek bij een rendierpark. En wist je dat in Nuuksio park de vliegende eekhoorn voorkomt? Wie weet zie je er eentje van boom naar boom glijden.

Tip: wil je de natuur in Finland combineren met Estland? Pak dan de veerverbinding tussen Helsinki en Tallinn en maak een uitstapje naar dit prachtige land.

8. Onbekend Finland

We geven je graag ook nog enkele tips voor minder bekende regio's in Finland die ook ontzettend de moeite zijn voor een natuurvakantie. Hier geniet je in alle rust van wilde dieren en wandel- en fietstochten.

Noord-Karelië, het meest oostelijke puntje van Finland, is interessant als je wil wandelen én kans wil hebben om wilde dieren te zien. Met maar liefst 4 nationale parken (Koli, Petkeljärvi, Patvinsuoen en Kolovesi) en nog vele andere kleinere natuurparkjes is Noord-Karelië een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers.

Mooiste plekken Finland
Deel op Pinterest

Er lopen diverse LAW's door de regio en je kan deelnemen aan een rafting excursie op de Ruunaa rivier. Je weet dat beren en veelvraten je bespieden maar de kans dat je ze tegenkomt is klein. Als je ze graag wil spotten is het aan te raden op pad te gaan met de boswachter. Hij of zij brengt je naar een observatiehut en laat je de dieren van dichtbij zien!

Verken de regio Oulu, ten zuiden van Lapland, waar je Finland in het klein beleeft. Leg de nieuwe Pohjola Route af waarbij je in 900 kilometer een volledig beeld krijgt van de regio. Je komt onder meer langs de vogelbaai bij Liminka, de prachtige archipel in de Botnische Golf in Hailuoto en de bijzondere landschappen van het Rokua Geopark. Afhankelijk van het seizoen geniet je van een dik pak sneeuw en noorderlicht of lange zomerdagen zonder duisternis.

Regio Lahti ligt in het zuiden van Finland en biedt de reiziger eindeloos veel opties voor een mooie wandelreis. De stad Lahti is het bruisende hart van deze regio en vanuit daar ben je binnen no time omringd door enorme meren en dichte bossen. Het prachtige Päijänne National Park met het Päijänne meer met groene eilandjes en verstopte lagunes ligt bijvoorbeeld net buiten het centrum. Hier vind je talloze prachtige hiking trails en uitkijkposten voor de vogelliefhebber. Of je nou een dag wil wandelen of liever meerdere dagen de natuur intrekt. Ook voor kanoliefhebbers zijn er prachtige routes uitgezet waarbij je onderweg kan stoppen bij de shelters. Peddel bijvoorbeeld de route van Hartola naar Sysmä, leuk voor een weekendje op het water.

Natuurvakantie Finland

De natuur in Finland is zeer gevarieerd van noord naar zuid. Lapland, in het noorden, is een van de mooiste bestemmingen voor een winterreis in Finland: je kunt er prachtig skiën, sledehondentochten maken, sneeuwwandelen en genieten van eindeloze witte vlakten en ongerepte natuur. In het onherbergzame noorden zijn de bossen overigens minder hoog en minder dicht begroeid dan in het zuiden, waardoor je meer kans hebt op het spotten van wildlife: het ruige noorden van Finland is het leefgebied van rendieren en elanden.

Daartegenover staat dan weer dat het merengebied dezelfde winterervaringen te bieden heeft als Lapland en een stuk goedkoper is.

In de zomer is Finland vooral populair vanwege de vele meren: met hun langgerekte zandstranden, omringd door bossen, heuvels en bergen, vormen ze een ideale vakantiebestemming voor jong en oud. In het zuidwesten is de schilderachtige archipel van de Åland eilanden een goed bewaard gebleven geheim. En natuurlijk vind je in dit Finse landschap ook tal van bijzondere dieren. In de Finse natuurgebieden in het hele land tref je herten, egels, zwanen, eekhoorns en zeldzamere beren, wolven en lynxen. En met zoveel meren en bossen leven er natuurlijk ook tal van vogels in Finland. Ook bijzonder is dat je in Finland de middernachtzon kan meemaken. 70 dagen lang is het er vrijwel 24 uur lang licht. Perfect voor lange dagen in de natuur en mooie kampeertrips!

Groepsreis Finland

Vind je het niet prettig om alleen te reizen, dan behoort een groepsreis naar Finland ook zeker tot de mogelijkheden. Diverse aanbieders bieden wandelreizen en actieve groepsreizen in Finland. Bekijk dus snel onze reistips om de mogelijke rondreizen te vergelijken.

Zelfstandig op vakantie in Finland

Wie niet wilt vliegen naar Finland, kan met de boot. Finnlines vaart vanaf Travemünde in Duitsland rechtstreeks naar Helsinki. 

3 tips van onze Finse vriendin Anna Niemi om zelfstandig door Finland te reizen:

  • Vakantie Finland route 1: het Zuiden en de archipelago: volg de oude “Koningsroute” van Helsinki naar Turku en neem de kleine boot naar de åland eilanden. Op de Alandseilanden kun je prima fietsen, zwemmen en kamperen in de mooie natuur.
  • Vakantie Finland route 2: Oost Finland: ontdek het Saimaa merengebied en Koli natuurpark. 
  • Vakantie Finland route 3: het Noorden: met de trein, het vliegtuig of huurauto naar Lapland en hiken in bijvoorbeeld Pallas en het Yllästunturi national park.
  • Vraag een gratis brochure aan bij Buro Scanbrit.

Meer tips voor een vakantie in Finland?

Finland is een land waar je tijdens je natuurvakantie echt actief kunt zijn en het is een fantastisch land om te wandelen. Daarnaast is het ook een bestemming waar kinderen dolle pret beleven: wat is er immers leuker dan met de kids te vissen of te kajakken op een Fins meer? Lees ook meer over

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!