Ga naar content

Finland

Een natuurvakantie in Finland betekent vooral onthaasten; genieten van veel groen, rust en ruimte en uiteraard de mooie natuur! Ook bijzonder is dat je in de zomer de middernachtzon kan meemaken. 70 dagen lang is het er vrijwel 24 uur per dag licht. Perfect voor lange dagen in de natuur en mooie kampeertrips! Ook op gastronomisch gebied kan je goed terecht in Finland, zelden heb ik zoveel lekkers gegeten tijdens een vakantie.

Natuur in Finland

Hoe is het landschap? Het Scandinavische land heeft enorm veel beschermde gebieden: het telt 40 nationale parken, 19 natuurreservaten (bestemd voor natuurbehoud en wetenschap), 12 wildernisreservaten (beschermde oerbosgebieden met weinig bevolking), 173 moerasreservaten, 53 beschermde wouden en 92 beschermde bosgebieden. Finland heeft dus een lange lijst aan natuurgebieden, er is geen ontkomen aan tijdens een vakantie, want er is eigenlijk overal natuur in Finland!

De grootste nationale parken en natuurreservaten bevinden zich in het noorden van Finland, maar ook het centrale deel en zuiden zijn rijkelijk bedeeld met mooie gebieden en bijzondere plekjes. 

Wandelen in het bos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als toerist kan je vrijwel overal wandelen en genieten van al dat natuurschoon en net als andere landen in Scandinavië geldt hier het allemansrecht. De echte natuurreservaten zijn wel gericht op het behoud van de natuur en slechts 8 van hen hebben een toegankelijk pad.

Mooie plekken in Finland

De vele meren, eindeloze naaldbossen, de onbetreden sneeuwvlakten, de lange zomerse dagen met de middernachtzon, het fascinerende noorderlicht en de frisse boslucht zorgen voor een betoverende wereld, waar jong en oud, maar ook veel dieren zich thuis voelen. Wat zijn de mooiste plekjes in Finland? Waar vind je bossen, bergen en de mooiste Finse meren?

Schuurtje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Finland kan grosso modo opgedeeld worden in vijf regio's. Elk van deze gebieden heeft een eigen karakter. NatureScanner geeft je een aantal tips voor bijzondere natuurparken en bezienswaardigheden om te zien in elk van deze gebieden.

1. Fins Lapland

De meeste mensen kennen Finland van winters Lapland. Uitgestrekte witte vlakten, met sneeuw bedekte naaldbomen en natuurlijk het dansende poollicht. In de winter kun je hier deelnemen aan excursies met sneeuwscooters, husky's, sneeuwschoenwandelen en ijsvissen.

Lapland
Deel op Pinterest

Wat weinig mensen weten is dat Fins Lapland ook in de zomer een fantastische natuurbestemming is. Je kunt hier dan eindeloos wandelen in de bossen en over de open toendra, en rendieren en vogels spotten.

Onlangs gingen onze reporters nog op pad in Ruka en Taivalkoski, dus lees zeker ook hun tips over deze gebieden in Fins Lapland.

2. Oulu

Tussen het merengebied en Lapland ligt het overgangsgebied dat men Oulu noemt. Een outdoor paradijs waar alles verweven is met de natuur. Oulanka National Park ligt net op de grens van Oulu en Lapland. 

In Oulu beleef je Finland in het klein. Leg de meerdaagse Pohjola Route af waarbij je in 900 kilometer een volledig beeld krijgt van de regio. Je komt onder meer langs de vogelbaai bij Liminka, de prachtige archipel in de Botnische Golf in Hailuoto en de bijzondere landschappen van het Rokua Geopark. Afhankelijk van het seizoen geniet je van een dik pak sneeuw en noorderlicht of lange zomerdagen zonder duisternis.

3. Fins merengebied

Finland heeft maar liefst 168.000 meren om lekker in te zwemmen en op te varen. Vooral in het centrale deel, in het zuiden en oosten van Finland vormen de blauwe meren en groene eilanden een eindeloos labyrint.

De regio Jyväskylä ligt centraal in dit alles en is het merengebied bij uitstek. Nog onontdekt maar ontzettend mooi. Maar liefst 3700 meren en 5 nationale parken wachten hier om verkend te worden. Eveneens bekend als de sauna regio van de wereld. Sauna's zijn hier onlosmakelijk verbonden met het leven. 

Meren rond Jyväskylä
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een van de grootste meren is Päijänne. Ten zuiden van dit meer ligt het prachtige Päijänne National Park met groene eilandjes en verstopte lagunes. Hier zijn talloze prachtige hiking trails en uitkijkposten voor de vogelliefhebber. Of je nou een dag wil wandelen of liever meerdere dagen de natuur intrekt. Ook voor kanoliefhebbers zijn er prachtige routes uitgezet waarbij je onderweg kan stoppen bij een van de shelters. Peddel bijvoorbeeld de route van Hartola naar Sysmä, leuk voor een weekendje op het water.

Naast eindeloos waterplezier in de zomer, kan je in de regio Jyväskylä ook prima terecht voor een heerlijk ontspannen wintervakantie. Je vindt er ongeveer dezelfde activiteiten als in Lapland.

Het Saimaa merengebied in het zuidoosten van het land bestaat uit duizenden groene eilanden en blauwe meertjes. Maak de mooiste kanotochten, verplaats je per boot of ga sportvissen. Geen huurauto? Neem dan de Saimaa HopOn HopOff bus die langs alle lokale bezienswaardigheden rijdt. Wel zo makkelijk én duurzaam.

Saimaa meer
© Visit Saimaa - Silvennoinen
Deel op Pinterest

Noordelijk van Helsinki ligt Tampere, de derde grootste stad van het land. Deze heeft me aangenaam verrast. Ik kende het vooral als een winkelstad; veel Finnen komen hier om te shoppen, er zijn maar liefst drie grote shopping malls. Er is ook een bruisend cultureel leven en veel mooie gebouwen. Daarnaast is er veel groen te vinden, Tampere ligt tussen twee meren in en heeft een groot aantal parken.

Tampere
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mijn favoriete park is Pynnikki in het stadsdeel Pispala. Dit ligt op een bergkam en biedt daardoor grote hoogteverschillen en mooie uitzichten op het meer. Houten trappen verbinden de verschillende straten met elkaar. Veel hockeyspelers en andere sporters komen er om hun kuiten te trainen. 

Noord-Karelië, het meest oostelijke puntje van Finland, is interessant als je wil wandelen én kans wil hebben om wilde dieren te zien. Met maar liefst 4 nationale parken (Koli, Petkeljärvi, Patvinsuoen en Kolovesi) en nog vele andere kleinere natuurparkjes is Noord-Karelië een geweldige en onontdekte bestemming voor natuurliefhebbers.

Er lopen diverse LAW's door de regio en je kan deelnemen aan een rafting excursie op de Ruunaa rivier. Je weet dat beren en veelvraten je bespieden, maar de kans dat jij hen tegenkomt is klein. Als je kans wilt maken er een te zien is het aan te raden op pad te gaan met de boswachter. Hij of zij brengt je naar een observatiehut en met een flinke portie geduld lukt het misschien om de dieren van dichtbij te zien!

De regio Lahti ligt in het zuiden van het merengebied en biedt de reiziger eindeloos veel opties voor een mooie wandelreis. De stad Lahti is het bruisende hart van deze regio en vanuit daar ben je binnen no time omringd door enorme meren en dichte bossen.

4. Het zuiden en Helsinki

Helsinki ligt aan de kust in het zuiden van Finland. Een stedentripje naar de Finse hoofdstad is leuk als je een bruisende stad wilt combineren met natuur. De zee en meren zijn nooit ver weg en ook een bezoek aan een van de vele eilandjes rond de stad is de moeite waard.

Erg leuk is bijvoorbeeld Seurasaari dat ook wel eekhoorneiland genoemd wordt vanwege de vele eekhoorns die hier leven. Wie echt de wildernis in wil, reist in ongeveer 45 minuten naar Nuuksio Nationaal Park

Natuur bij Helsinki
Deel op Pinterest

Gaaf is dat je hier in de winter een huskytocht kan maken en een bezoek kan brengen aan een rendierpark. En wist je dat in Nuuksio park de vliegende eekhoorn voorkomt? Wie weet zie je er eentje van boom naar boom springen.

Tip: wil je de natuur in Finland combineren met Estland? Pak dan de veerverbinding tussen Helsinki en Tallinn en maak een uitstapje naar nog een prachtig land.

5. Archipelago - Westkust van Finland en de Ålandseilanden

De westkust van Finland kenmerkt zich door de lange kuststrook en meer dan 50.000 eilanden. Het landschap wordt hier bepaald door de vele vissersdorpjes, stenen kerken, vuurtorens en andere verborgen pareltjes. De Zweeds-Finse cultuur en het woeste zeeleven drukken hun stempel op de streek. Reserveer je eigen privé-eiland en verblijf in een traditionele visserscottage om het leven zoals de locals te ervaren. Rode granieten rotsen, glasheldere meren en waterlelies.

Het meest zuidelijke eiland van Finland is Utö. Slechts 40 mensen bewonen dit pareltje permanent. Maak kennis met de militaire geschiedenis, de rotstekeningen, observeer de vele vogels en bekijk de prachtige vuurtoren. Rond het eiland liggen verschillende wrakken.
 
De Kvarken Archipelago in de Botnische Golf staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Hier steken bijzondere structuren uit de zee, daterend uit de ijstijd. Bezoek de uitkijktoren van Svedjehamn of maak een boottocht met de lokale bevolking om de mooiste plekjes van de eilandengroep te ontdekken.

De Kakola regio in Turku is de afgelopen jaren sterk veranderd. De ooit legendarische gevangenis is nu een toeristisch trekpleister en filmlocatie. Drink iets bij de bekende Kakola brouwerij en verblijf in een kamer in de voormalige gevangenis, kijk voor reserveringen op Booking.com.

Echt een aparte wereld tref je in Åland, een groep van duizenden eilanden. Deze hebben een grote autonomie en men spreekt hier uitsluitend Zweeds. Alles draait hier om outdoor sport. Watersport, zoals kajakken, surfen, zeilen of duiken, en sporten op het land, zoals wandelen, fietsen en paardrijden. Op de meeste plaatsen zijn duidelijke trails en observatietorens. In de winter wordt hier veel geschaatst en zijn er lange loipes op de bevroren zee.

Op de eilanden broeden vele soorten vogels, waaronder ook de zeearend. In tegenstelling tot de meeste andere Finse regio's is het wildplukken en -kamperen hier minder vaak toegelaten.

Natuurvakantie Finland - Waarheen?

Je leest het. De natuur in Finland is zeer gevarieerd van noord naar zuid. 

Lapland, in het noorden, is een van de meest populaire bestemmingen voor een winterreis in Finland, maar zeker niet de enige. In heel Finland kan je goed skiën, sledehondentochten maken, sneeuwwandelen en genieten van eindeloze witte vlakten en ongerepte natuur.

In het onherbergzame noorden zijn de bossen wel minder hoog en minder dicht begroeid dan in het zuiden, waardoor je meer kans hebt op het zien van wilde dieren: het ruige noorden van Finland is het leefgebied van de Sami met hun rendieren. De sneeuwzekerheid is ook groter.

Lapland mag dan het meest toeristisch zijn, daar staat tegenover dat het merengebied en Oulu dezelfde winterervaringen te bieden hebben als Lapland en over het algemeen een stuk goedkoper zijn. Steeds meer bijzondere accommodaties zijn te boeken in verschillende minder bekende delen van het land.

In de zomer is Finland vooral populair vanwege de vele meren: met hun langgerekte zandstranden, omringd door bossen, heuvels en bergen, vormen ze een ideale vakantiebestemming voor jong en oud.

In het zuidwesten is de schilderachtige archipel van de Åland eilanden een goed bewaard gebleven geheim.

Dieren in Finland

In de Finse natuurgebieden in het hele land tref je herten, egels, zwanen, eekhoorns en zeldzamere beren, wolven en lynxen. Elanden kan je overal in het land tegenkomen. En met zoveel meren en bossen leven er natuurlijk ook tal van vogels in Finland.

Groepsreis Finland

Vind je het niet prettig om alleen te reizen, dan behoort een groepsreis naar Finland zeker tot de mogelijkheden. Diverse aanbieders bieden wandelreizen en actieve groepsreizen in Finland. Bekijk dus snel onze reistips om de mogelijke rondreizen te vergelijken.

Zelfstandig op vakantie in Finland

Wie niet wil vliegen naar Finland, kan met de boot. Finnlines vaart vanaf Travemünde in Duitsland rechtstreeks naar Helsinki.

3 tips van onze Finse vriendin Anna Niemi om zelfstandig door Finland te reizen:

  • Vakantie Finland route 1: het Zuiden en de archipelago: volg de oude “Koningsroute” van Helsinki naar Turku en neem de kleine boot naar de åland eilanden. Op de Ålandseilanden is het heerlijk om te fietsen, zwemmen en kamperen in de mooie natuur.
  • Vakantie Finland route 2: Oost-Finland: ontdek het Saimaa merengebied en Koli natuurpark. 
  • Vakantie Finland route 3: het Noorden: met de trein, het vliegtuig of huurauto naar Lapland en hiken in bijvoorbeeld Pallas en het Yllästunturi national park.

Meer tips voor een vakantie in Finland?

Finland is een land waar je tijdens je natuurvakantie echt actief kunt zijn en het is een fantastisch land om te wandelen. Daarnaast is het ook een bestemming waar kinderen dolle pret beleven: wat is er immers leuker dan met de kids te vissen of te kajakken op een Fins meer? Lees ook meer over

  • Vraag een gratis brochure aan bij Buro Scanbrit.
  • Twijfel je nog met overige landen in het Hoge Noorden, check dan meer tips voor een natuurreis Scandinavië.

    Veelgestelde vragen

    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!