Ga naar content

Actieve vakantie Finland

Finland natuur - Op zoek naar een geweldig land voor een actieve vakantie in de frisse buitenlucht van Scandinavië? De vele bossen, mooie meren en uitgestrekte vlakten in Finland nodigen uit tot fikste trektochten, te voet in de zomer, of met een hondenslee in de winter.

Actief in Finland

Finland is een land voor de actieve reiziger: het fascinerende natuurlandschap en de talrijke meren zijn uitermate geschikt voor watersport in de zomer, de besneeuwde landschappen in de koude maanden van het jaar zorgen voor een veelzijdig wintersport aanbod.

Fietsvakantie in Finland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de herfst kan je meedoen aan typische activiteiten, zoals het plukken van bessen en paddenstoelen. In Finland geldt immers het allemansrecht, wat inhoudt dat je alles mag plukken! Welke activiteiten kan je doen? Dat hangt een beetje af van je reisperiode, maar ook van je bestemming. Het noorden van Finland (Lapland) is heel anders dan het zuiden van Finland.

1. Actieve zomervakantie in Finland

In de zomer leent het zuiden van Finland zich bij uitstek om actief te zijn. In de naaldwouden zijn er vele routes om te hiken en te mountainbiken en te genieten van een actieve zomervakantie. De glasheldere rivieren en meren bieden talrijke mogelijkheden tot zwemmen, zeilen of kanoën.

Actief in Himos
© Naturescanner
Himos
Deel op Pinterest

Er zijn ook enkele erg grappige buitenactiviteiten, zoals Mölkky, een Fins openluchtspel dat lijkt op kegelen, en het “vrouwdragen”. Dit houdt in dat mannen hun vrouw moeten dragen en diens gewicht in bier kunnen winnen. Dit wordt door de Finnen als een echte sport beschouwd!

2. Actieve wintervakantie in Finland

Scandinavische landen hebben meer te bieden dan alleen de traditionele wintersporten, zoals skiën, langlaufen en snowboarden. ’s Winters is een vakantie in Finland ook populair bij liefhebbers van avontuurlijke reizen.

- Actief in het zuiden: de meren en zee in het zuiden zijn dan het ijskoude decor voor vele schaatsers: zowel kinderen als volwassen trekken de schaatsen aan en genieten van het ijs.

- Actief in Centraal Finland: het midden van het land heeft ons zeker ook verrast. Veel minder toeristisch dan het Noorden en bijna hetzelfde aanbod aan activiteiten. Skiën, langlaufen, ijsschaatsen of andere wintersporten, het kan hier allemaal. De regio Jyväskylä is het merengebied van Finland en staat ook wereldwijd bekend om haar saunacultuur. Na inspanning moet je immers ook wat ontspanning hebben! 

Hondensledetocht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Actief in Lapland: Lapland in het noorden staat bekend om de vele mogelijkheden voor actieve wintervakanties: sneeuwscootertochten, tochten met rendieren of huskytochten zijn een echt avontuur in Finland. Niet alleen in Lapland is er de mogelijkheid om hondensleetochten te maken, ook in Oost-Finland worden huskytours van hut naar hut aangeboden.

Wil je op jouw tempo genieten van het witte landschap, ga dan langlaufen. Ook populair is sneeuwwandelen: met sneeuwschoenen is het heerlijk om te lopen over onbetreden plekken. Sneeuwschoenwandelingen zijn echt gezellig en je geniet van adembenemend mooie natuur.

Helemaal niet "Hot", maar wel een van de meest unieke ervaringen: nabij Simo kan je mee met scooter tot bij een ijsbrekerboot. Je wordt in een pak gehesen en in het water gelaten tussen de ijsschotsen. Vanaf Kiel in Duitsland biedt men ook cruises aan met deze ijsbrekers over de bevroren Oostzee. Niet zo veel zin in een duik in het ijskoude water, dan kun je je wagen aan ijsvissen, oftewel hengelen door een gat in het ijs.

3. Excursies Finland

Een sneeuwscootertocht, een rit met huskyhonden of een kanotocht? De leukste excursies kan je ter plekke boeken.

Genoeg te doen dus tijdens een actieve vakantie in Finland. Een ding is zeker: na een vermoeiende dag in dit koude klimaat, is een Finse sauna erg verkwikkend!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!