Ga naar content

Zuiden van Finland

In het zuiden van Finland woont het grootste aantal Finnen, maar dat is niet echt te merken. Integendeel; de natuur in Zuid-Finland bestaat uit grote oppervlakten van dichte taiga bossen, heuvels en ontelbaar veel meren. Het Finse merenplateau strekt zich uit over Zuid-Finland. In dit prachtige natuurgebied contrasteren langgerekte meren met donkere, met naaldwouden begroeide eilanden.

Natuur bij Helsinki

Hoe is de natuur rond Helsinki? De hoofdstad van Finland is een trendy, hippe stad. Hiervandaan kan je gemakkelijk met bus, trein of huurauto leuke dagtrips of meerdaagse excursies maken naar natuurgebieden in de omgeving zoals Nuuksio in Espoo. In de directe omgeving van Helsinki bevindt zich prachtige natuur en is er van het bruisende stadsleven nog weinig te merken.

Mooiste plekjes in Zuid-Finland

Een citytrip naar Helsinki valt prima te combineren met een weekje of enkele dagen in de natuur. Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Zuid-Finland? Welke plekken moet je zeker gezien hebben tijdens een rondreis of korte vakantie bij Helsinki?

1. Nuuksio Nationaal Park

Het Nuuksio Nationaal Park is een prachtig gebied ten noordwesten van Helsinki, bij Espoo. Het is een rijkdom aan wouden en meren. Het is er mooi om te wandelen en in de zomer kun je wilde blauwe bessen, frambozen en paddenstoelen plukken. Er komen tientallen zeldzame planten- en dierensoorten voor. Het natuurgebied is een beschermd Nationaal Park sinds 1994.

2. Saimaa meer en Savonlinna

Het Saimaameer is een van de bekendste meren en ook het grootste meer van Finland. Op een eiland staat het majeustueuze Olavinlinna kasteel, een bouwwerk uit de 15e eeuw, met in de omgeving ook het regionaal museum van Savonlinna. Andere bezienswaardigheden zijn het bosmuseum Lusto in Punkaharju, en de Kerimäki-kerk in het naburige dorp Kerimäki, de grootste houten kerk ter wereld.

Olavinlinna Kasteel
© Visit Finland
Deel op Pinterest

Outdoor liefhebbers kunnen op het meer terecht voor kajakken, suppen en bij goed weer zwemmen in het water. Nieuws is de Saimaa HopOn HopOff bus die langs het meer rijdt en bij alle bezienswaardigheden stopt. Een makkelijke manier om de mooie plekjes te ontdekken!

3. Repovesi Nationaal Park

Het nationaal park Repovesi ligt op een uurtje rijden vanaf Kouvola. Het is een klein, maar ongerept natuurgebied. Gedurende enkele decennia was het een oefenterrein van het leger, waardoor de natuur er haar gang kon gaan. Het gebied bestaat uit een heuvelachtig landschap met oerbossen, mooie rotsen en tal van kleine meertjes.

Bergbeklimmers komen naar de Olhavanvuoir kliffen: rood granieten rotswanden. Naast klimmen kan je in het park mooi kanoën en wandelen: er zijn tal van leuke routes uitgezet. In de zomermaanden kan je een watertaxi nemen om op de meest afgelegen gebieden van het park te wandelen. 

Repovesi Finland
Deel op Pinterest

4. Liesjärvi en Torronsuo Nationaal Park

Zuidelijk van het plaatsje Forssa strekken zich twee nationale parken uit: Liesjärvi en Torronsuo. Bij Porras bevindt zich een bezoekerscentrum met informatie over beide natuurgebieden. Het nationale park Liesjärvi omvat nog enkele delen met oerbossen, met berken, Schotse dennen en Noorse sparren. Langs het Liesjärvi meer kan je mooi wandelen.

Uitvalsbasis voor wandelingen is de Korteniemiboerderij, waar men nog traditionele technieken van een eeuw geleden gebruikt. Nationaal park Torronsuo ligt iets noordelijker, aan de andere kant van de hoofdweg. Het natuurpark bestaat met name uit een 12 kilometer lang hoogveengebied. Het mos dat hier door de tijden heen opgestapeld is, is op sommige plekken meer dan 10 meter dik. Vogelaars kunnen in de observatiepost terecht voor het spotten van kraanvogels, roofvogels en uilen. 

Deel op Pinterest

5. Scherenkust

De zuidwestkust van Finland staat bekend als een "scherenkust"; een kust met ondiep water en talrijke rotsige eilandjes of scheren. De belangrijkste plaatsen hier zijn Turku en Åland.

Vakantie in het Zuiden van Finland

Een optimale manier om de natuur in het Zuiden van Finland te verkennen is om zelf je route te bepalen en te genieten van alle vrijheid. Dankzij het allemansrecht mag je overal kamperen. Een ideale vakantie dus voor wie met een camper wil rondreizen. Buro Scanbrit heeft vele reizen naar het Zuiden van Finland en de rest van het land, vraag gratis een brochure aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!