Saimaameer
Het Saimaameer is het grootste meer van Finland. Het ligt in het zuidoosten van het land en omvat een groot deel van het Finse merengebied. Je kunt het zien als een groot labyrint van water met meer dan tienduizend eilandjes, 13.710 om precies te zijn. Het gebied in Zuid-Finland is een perfecte bestemming voor een actieve natuurvakantie.
Ook als je van cultuur en gastronomie houdt, zit je hier goed. Bij bijna elk restaurant of accommodatie kom je wel een winkeltje tegen met handgemaakte spullen of een mini-museum. En je kunt er (h)eerlijk eten van lokale producten als bessen, paddenstoelen, vlees en vis. De Saimaa Archipel is in 2024 verkozen tot Europese regio van de gastronomie. Lees er meer over op onze pagina over hEERLIJK eten in Finland.
Mooiste plekken Saimaameer
Het Saimaameer is een geweldige bestemming voor jou als outdoorliefhebber. Eindeloze dennen en berken, wegen met aan beide zijdes water en ontelbaar veel groene eilandjes kenmerken het landschap. Bos, water, ruimte en rust!
Het gebied rondom Lake Saimaa is maar liefst 4.400 km², een behoorlijk grote oppervlakte. De grootste plaatsen rondom het meer zijn Lappeenranta, Mikkeli, Savonlinna en Imatra. Welke plekken in dit immense, waterrijke gebied mag je als natuurliefhebber zeker niet overslaan? Reporter Janneke bezocht de regio en tipt de highlights.
Reistip
1. Punkaharju
In de buurt van de stad Savonlinna ligt het natuurgebied Punkaharju. Het is een bosrijk gebied, omgeven door water en staat bekend om zogenaamde eskers; smeltwaterruggen die in de ijstijd zijn gevormd door gletsjers. Al sinds 1843 wordt het gebied beschermd. Je vindt er een arboretum, het Finse Bosmuseum Lusto en de kunststudio van Johanna Oras.
Het natuurgebied is ook een plek waar regelmatig de Saimaa ringelrob wordt gespot. Vooral in de maanden mei en juni heb je grote kans om deze zoetwaterzeehond te zien, want dan ligt ie te zonnebaden op de rotsachtige oevers, om zijn huid te verjongen.
Over de heuvelachtige eilandjes kun je heerlijk wandelen of fietsen, terwijl je in en op het water van het Puruvesimeer kunt genieten van zwemmen of varen. Bij accommodatie Harjun Portti worden fatbikes, kajaks en sups verhuurd. In de winter, wanneer het water is bevroren, wordt er volop geschaatst en wordt er een weg op het ijs aangelegd om te langlaufen of wandelen. Weer op adem komen na al die activiteiten? Maak dan een stop bij het wafelcafé.
2. Lietvesi Scenic Road
Heb je zin om een mooie weg te rijden, pak dan zeker weg 62 tussen Mikkeli en Puumala, dwars door het merengebied. De Lietvesi Scenic Route is een schilderachtige weg langs rotsachtige eilanden en eskers. Langs de weg is er een kiosk en een uitkijkpunt. Geniet van de rust, ruime en geweldige uitzichten.
3. Linnansaari National Park
In natuurgebied Linnansaari vind je vooral taiga; eeuwenoude bossen met naaldbomen en talloze vogelsoorten, zoogdieren en zeldzame planten. Het is een belangrijk leefgebied voor visarenden. Het gebied biedt een uitstekende kans om deze majestueuze roofvogels te zien, vooral in de zomermaanden wanneer ze actief jagen op vis in de meren.
Linnansaari Nationaal Park is toegankelijk vanaf verschillende punten, waaronder het dorp Oravi en het stadje Rantasalmi. Vanuit Oravi is het gebied het gemakkelijkst te bereiken via het water of tijdens de winter via ijsroutes. Je kunt bijvoorbeeld de watertaxi pakken. Je vindt er wandelroutes van 2 tot 8 km lang en diverse picknickplaatsen.
4. Olavinlinna kasteel
Het Olavinlinna kasteel is een middeleeuwse fort in Savonlinna uit het jaar 1475 en het bekendste kasteel van Finland. Terwijl je langs de imposante torens en oude muren wandelt, ga je even terug in de tijd. Het kasteel herbergt tevens een interessant museum en organiseert het hele jaar door culturele evenementen, zoals het beroemde Savonlinna Opera Festival.
5. Rotskunst van Astuvansalmi
Deze rotsschilderingen in levendige rode en oranje kleuren zijn een voorbeeld van prehistorische kunst uit ongeveer 3000 vC. De afbeeldingen zijn aangebracht op rotswanden langs de oever van het Meer van Astuvansalmi en geven een bijzonder inzicht in het leven van de vroegere bewoners van het gebied. De schilderingen tonen een verscheidenheid aan motieven, waaronder afbeeldingen van mensen, dieren en schepen.
Activiteiten Saimaameer
Het bos- en waterrijke gebied van het Saimaameer in Zuid-Finland leent zicht uitstekend voor toffe outdooractiviteiten. Crossen door de bossen of juist het water op? Er is voor elk wat wils.
1. Wandelen
De omgeving rondom het Saimaameer is relatief vlak. Dat maakt het een wandelbestemming voor iedereen, ook als je niet zo van veel klimmen en dalen houdt, maar wél wilt genieten van prachtige uitzichten. Wandelen kan bijvoorbeeld in het bovengenoemde gebied Punkaharju, waar diverse routes zijn uitgezet, maar ook vanuit het centrum van Lappeenranta. Daar start de Rantaraitti trail van 20 km, die je eventueel kunt inkorten en waarbij je constant wordt getrakteerd op uitzicht op het Saimaameer.
2. Fietsen
Het gebied verkennen op de pedalen? Ook dat is goed mogelijk. Ga bijvoorbeeld voor de Puumala Archipelroute; 60 km aangenaam fietsen over prachtige eilanden, die je bereikt via bruggen en pontjes. Er zijn veel startpunten rond Puumala en daar zijn ook fietsen te huur, van elektrische fiets tot mountainbike.
Je kunt de route in één dag verkennen, maar aangeraden wordt om het in delen op te splitsen om optimaal van het gebied te genieten en meerdere dagen in de regio door te brengen, want er is veel te zien!
Onderweg kom je langs mooie stukken natuur, als de Lietvesi Scenic Road, de Loketon onkalo kloof en de Tupavuoren luola grot. De Säkkimäki vuurplaats in Liimattala biedt een prachtig uitzicht vanaf een heuvel. Vergeet ook niet de rotsformaties van Rakokivet in Hurissalo te bekijken.
3. Varen
Het waterrijke gebied van het Saimaameer nodigt uit tot een mooie tocht op het water. Maak bijvoorbeeld een boottochtje met de m/s Charlotte vanuit de gezellige haven van Lappeenranta. Er kunnen twaalf mensen aan boord en je kunt op de boot slapen.
Verder is er een sauna aanwezig. Wat een beleving als de boot aanmeert bij een van de vele eilandjes: opwarmen in de sauna en daarna het laddertje af om net als de Finnen zelf af te koelen in het meer! Ondertussen maakt de kapitein een heerlijke lunch klaar: de verse zalm gaat in het rookoventje aan boord. Dus na de wellness is het heerlijk smullen.
4. Kajakken
Wil je op een actievere manier het water op? Huur dan een kajak, dit kan op diverse plekken, zoals in de haven van Lappeenranta, naast het grootste zandkasteel van Finland. Peddel naar een van de eilandjes en meer aan om een vuurtje te maken in de Finse kota op het eiland, waarmee je water voor een kopje thee verwarmt of een warme lunch klaarmaakt.
Het eiland Karhusaari ligt bijvoorbeeld op ongeveer een kilometer van Lappeenranta en is het hele jaar door bereikbaar. In de zomer met de kajak, sup of boot, in de winter schaatsend of op de ski's. Er is een korte hiking trail om het hele eilandje te verkennen.
5. Bessenwijn proeven
De Finnen maken graag gebruik van lokale producten. Aangezien druivenstruiken de strenge Finse winters niet overleven, hebben ze daar iets op bedacht: wijn van bessen! De bossen rondom het Saimaameer barsten van de struiken met witte aalbessen, rode en blauwe bosbessen, lignjesbessen, kruisbessen, vossenbessen (cloudberries) en cranberry's.
Wij mogen bij wijnmakerij Ollinmäen viinitila vier verschillende bessenwijnen proeven. De smaak komt verrassend dicht in de buurt van wijn van druiven en combineert goed met de bijpassende hapjes met elandenvlees, vis, blauwschimmelkaas of fruitcake. Ik zou de smaak van deze wijnen omschrijven als licht en een combinatie van zuur en zoet. Bij navraag blijkt in wisselende hoeveelheden suiker te worden toegevoegd. Het alcoholpercentage ligt tussen de 10-15%.
6. Bakworkshop
Vind je het leuk om kennis te maken met de Finse cultuur en gastronomie, volg dan eens een bakworkshop. Zo gaan wij op bezoek bij Paula van Okkola Holiday Cottages thuis op het eilandje Niinisaari. Het sfeertje in haar huis midden in de bossen, in de aangename warmte van de ouderwetse houtgestookte kachel en met familiefoto's aan de wand, doet me gelijk welkom voelen.
We leren Karjalan Piirakka maken, een roggekorsttaart met een vulling van rijstpap of aardappel. Voor deze baksels heeft iedereen wel de ingrediënten in huis en je kunt er overgebleven kliekjes van de vorige avond in verwerken. Paula laat zien hoe ze het deeg uitrolt, zo flinterdun dat ze haar vingers er doorheen kan zien als ze het tegen het licht houdt. Vervolgens wordt het deeg gevuld, dichtgevouwen en op een handige manier naar elkaar toegedrukt.
Voordat ik het zelf in de vingers heb, zijn we wel een uur verder... De Karelian Pie's worden afgebakken in de kacheloven en zijn in mum van tijd klaar dankzij de grote hitte, en geserveerd met eierboter. Een heerlijke snack bij de lunch en een leuke kennismaking met de Finse cultuur en keuken.
7. Saimaa HopOn HopOff bus
Van eind juni tot half augustus rijdt in de omgeving van Mikkeli en Puumala een HopOn HopOff bus. Ideaal als je geen (huur)auto hebt of lekker rond wilt kijken tijdens een mooie rit. Stops zijn o.a. de Astuvansalmi rockschilderingen, Rokansaari (paradijseiland) en het negentiende-eeuwse Pattoi Heritage House. Ook diverse wandel- en fietsroutes zijn hiermee bereikbaar.
Verblijf bij het Saimaameer
Rondom het Saimaameer zijn veel leuke accommodaties te vinden midden in de natuur. We lichten er twee uit:
- Sahanlahti Resort ligt in Puumala aan de oevers van het meer en bevindt zich in een oude houtzagerij. Het leuke van dit resort is dat je er terecht kunt met elk budget. Van hotelkamer of campingplaats tot luxe cottages met hot tub. Wij verbleven zelf in schattige rode blokhutjes, van alle gemakken voorzien. Een keukentje, nette badkamer en zelfs airco.
Op het terrein zijn (rook)sauna's aanwezig met uitzicht op het meer en een tennisbaan. Via een bruggetje over de rivier bereik je het hoofdgebouw, waar zich het restaurant Koskivahti bevindt, waar lokale en verse producten worden geserveerd. Het terras aan het water is verkozen tot het mooiste terrasuitzicht van Finland. Wil je de Puumala Archipelago Route fietsen, dan kun je hier een e-fiets huren.
- Pulsan Asema ligt in de bossen op ongeveer een half uur rijden van Lappeenranta. Het hoofdgebouw is een oud treinstation uit 1869, de andere huisjes op het terrein waren de woningen van het spoorwegpersoneel. Nu kun je in de huisjes slapen. Zelf sliep ik in het huisje van de machinist en vooral de rust midden in de natuur is mij goed bevallen. Tijdens een ochtendwandeling kon ik volop verse bessen plukken.
De gebouwen zijn zeer stijlvol ingericht en eigenaresse Petra serveert heerlijke ontbijtjes met o.a. bircher muesli en een heus raclette-diner, waarmee ze haar afkomst uit Zwitserland verraadt. Op het terrein worden ook yogaworkshops gegeven.
Bereikbaarheid Saimaameer
Met de rechtstreekse chartervlucht van Voigt Travel vanuit Rotterdam vlieg je in 2,5 uur naar Savonlinna en bevind je je midden in het Finse merengebied. Door omstandigheden werd er in 2024 niet rechtstreeks op deze Zuid-Finse plaats gevlogen, naar verwachting is dit in zomer 2025 wel weer het geval. Vliegen kan ook op de Finse hoofdstad Helsinki, vanuit daar is het 2,5 uur (Mikkeli) tot 4 uur (Savonlinna) rijden naar het Saimaameer.
Het is ook een goede optie om het gebied met je eigen auto te bezoeken. De rit wordt aanmerkelijk korter dankzij een ferry-overtocht vanuit Travemünde in Noord-Duitsland.
Janneke bezocht het Saimaameer in Zuid-Finland op uitnodiging van Voigt Travel. Deze reisorganisatie met focus op het Pure Noorden biedt o.a. een fly & drive Saimaameer aan. Ook tijdens een aantal van hun rondreizen door Finland (eventueel in combinatie met Zweden) bezoek je deze regio in Zuid-Finland. Er zijn ook winterreizen mogelijk en diverse excursies en/of workshops, zoals de bakworkshop met Paula.
Verder een bedankje voor de medewerking van Visit Mikkeli, Visit Saimaa, Visit Savonlinna en GoSaimaa.