Ga naar content

Ruka

Natuur in Finland - Bovenop de bagageband van het schattige vliegveldje van Kuusamo kijkt een rendier je recht in de ogen. Drie stappen verder en je staat buiten en al bijna met één been in de natuur. De kleine regionale vliegveldjes in Finland zijn aangenaam. Het duurt meestal niet lang voordat je de eerste rendieren ziet scharrelen in de berm. 

Vliegveld Kuusamo luchthaven
© Naturescanner Jos
Deel op Pinterest

Ruka in Finland

Kuusamo is een klein stadje met nog geen twintigduizend inwoners. Ruka is de meest bekende plaats in de omgeving, het is een geliefd skidorp in Lapland. Het is dan ook sterk ingesteld op de winter. Bergen vind je hier niet, het landschap is heuvelachtig met een piek van net geen vijfhonderd meter.

Met een dertigtal pistes, best steile hellingen en tenminste 200 dagen per jaar sneeuw is het een aantrekkelijke wintersportbestemming. Maar ook in andere periodes van het jaar kan je hier goed terecht voor een vakantie in de natuur.

Natuur bij Ruka

De regio maakt onderdeel uit van het uitgestrekte Oulanka National Park, dat wordt gekenmerkt door haar pure wildernis. Het hele jaar door is de natuur hier prachtig. Ook vanaf eind augustus, wanneer de herfst zijn intrede doet. De Finnen hebben hier een woord voor, Ruska. Mossen en bessenstruiken worden rood van kleur en de bladeren van de berken kleuren volledig geel. Deze magische tijd is bijzonder intens.

Ruka
© Marcel Siebert - Voigt Travel
Deel op Pinterest

Ook de Finnen zelf reizen dan vaak naar Ruka en andere gebieden in het noorden van het land om de herfst in de nationale parken te beleven. Zodra de nachten langer worden, vanaf half augustus, maak je bovendien kans op het Noorderlicht. In de omgeving van Ruka kun je overnachten in een glasvilla, waar je vanuit het bed de dansende lichtspektakel kunt bewonderen!

Glazen villa
© Voigt Travel
Deel op Pinterest

Activiteiten in Ruka

Naast skiën zijn hier andere winterse activiteiten te beleven zoals huskytochten, ijsvissen, riverfloating, sneeuwscootertochten en natuurlijk het altijd fascinerende noorderlicht zien. En in zomer? Ook dan is er genoeg te doen voor een actieve vakantie! Wij pakten in juni onze bagage van de band, gaven het rendier een aai over zijn bol en gingen op ontdekking. Dit zijn de leukste activiteiten in Ruka in de zomer.

1. Mountainbiken

In de natuur van de Ruka-Kuusamo regio vind je in totaal meer dan 180 kilometer aan vaste mountainbikeroutes. Voor het wat kortere werk kun je in de zomer los op de berg rondom Ruka. Tal van routes zijn hier uitgezet. Met de skilift ga je omhoog.

Skilift voor fietsen
© Naturescanner Jos
Deel op Pinterest

Aan de zijkant is een multifunctionele haak bevestigd waaraan je je fiets kunt ophangen. Na een paar minuutjes stap je uit bij VillageExpress top station en heb je de keuze uit meerdere routes naar beneden, die elk een kleurtje hebben. 

Je hoeft geen fanatieke downhiller te zijn om veilig beneden te komen. De groene routes zijn family friendly. Niet al te steil en over een breed grindpad naar beneden zonder echte obstakels. Dus ook prima te doen tijdens een vakantie met kinderen. Ook zijn er meer uitdagende routes, zoals de zwarte Kelo trail van iets meer dan een kilometer.

Fantastische uitzichten in Ruka
© Naturescanner Jos
Deel op Pinterest

Bij Ruka Valley ligt nog een leuke pumptrack om je skills te oefenen. Op meerdere plekken in Ruka zijn prima elektrische mountainbikes of fatbikes te huur. 

2. Raften

De zon staat nog hoog aan de hemel als je om negen uur ‘s avonds in de boot stapt. Dit is midnightsun river rafting. In het kleine dorpje Kayla, middenin het Oulanka National Park, wordt het dorpsgebouw voor veel doeleinden gebruikt. In de zomer staan er rijen van rekken met wetsuits, helmen en zwemvesten opgesteld. Vanaf hier ga je op weg naar de eerste stroomversnellingen van het riviertje de Saukkoniva, dat uiteindelijk in Rusland uitmondt. 

Raften Ruka
© Ruka-Kuusamo Tourist Association
Deel op Pinterest

Eerst even oefenen, dan staan zeven rapids op het programma. Variërend van het eenvoudige categorie één werk tot aan de wat meer uitdagende versnellingen die in de derde categorie vallen. Eén ding is zeker; droog blijf je niet. Niets anders dan het geluid van de natuur, de beboste oevers om je heen en het zonnetje dat het nog niet opgeeft. Net voor de terugkomst zakt de zon weg achter de oranje horizon. Om vervolgens een kwartier later in vol ornaat weer op te komen. Je vermoeidheid maakt plaats voor de magie van de middernachtzon. 

Middernachtzon Ruka
© Naturescanner Jos
Deel op Pinterest

3. Zippen en rodelen

Je voelt de adrenaline door je lijf stromen als je bovenop de berg klaarstaat om naar beneden te razen met de Ruka Zipline. Rechtop, of in de Superman positie, wat je zelf wil. Met een lengte van 364 meter is dit de langste zipline van Finland. Er liggen twee lijnen naast elkaar, goed voor een wedstrijdje wie het eerst beneden is.

Op hoge snelheid knal je naar beneden. Ook kun je ervoor kiezen om de rodelbaan terug naar Ruka te nemen. Dan bepaal je zelf hoe hard je over deze baan met een lengte van een kilometer naar beneden dendert, maar 60 kilometer per uur kun je zeker halen.

4. Hiken

De beroemdste hike van Finland is de 80 kilometer lange Karhunkierros Trail die officieel eindigt in Ruka, ook wel bekend als de Bear's Trail. De kans dat je een beer tegenkomt is overigens behoorlijk klein. Het is een meerdaagse tocht door de eindeloze wildernis.

© Naturescanner Jos
Deel op Pinterest

De route is met oranje paaltjes perfect bewegwijzerd waardoor verdwalen bijna onmogelijk is. Na een lange tocht zie je vlak voor de finish Ruka in het dal liggen. Als je weinig tijd hebt is de Little Bear's Trail met een lengte van 12 kilometer een alternatief. Deze bevindt zich op een kleine twintig minuten rijden van Ruka. In een paar uurtjes tijd krijg je een goede indruk van de schoonheid van het nationaal park.

5. Sauna life

De sauna is onlosmakelijk verbonden aan Finland. Ook in Ruka en omgeving struikel je over de sauna’s. Voor de Finnen is gezelligheid het belangrijkst. Een zandloper tref je dan ook niet aan in een Finse sauna. Als het je te heet wordt, dan ga je er gewoon uit. De traditionele sauna, de smoke sauna, is nog steeds erg geliefd. 

Meer bij Ruka
© Naturescanner Jos
Deel op Pinterest

Isoken Kaisten Klubi is een kleinschalige lodge aan het Yli-Heikinjärvi meer, drie kilometer van de grens met Rusland. Hier kun je zowel in de zomer als de winter een perfecte saunatour doen. De sauna wordt voor je opgewarmd, koude hapjes staan klaar. Het uitzicht op het meer is prachtig. En heerlijk voor een frisse duik als de hitte je teveel wordt. Een ontspannende onderbreking gedurende een zomerse verkenning van Ruka. 

Isoken Kaisten Klubi
© Ruka-Kuusamo Tourist Association
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Jos Ensing
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!