Ga naar content

Jyväskylä

Finland - We bezochten de regio Jyväskylä in het Finse Lakeland zowel in de winter als in de zomer. In de wintermaanden strekt een prachtig winterwonderland zich voor ons uit. Gele lichtstralen belichten het landschap en de sporen in de sneeuw verraden de aanwezigheid van talrijke diersoorten. Ook in de zomer is het hier fantastisch, met al die meren, bossen en open moerassen met wollegras.

Natuur in Jyväskylä regio

Omdat de streek deel uit maakt van het merengebied, is het niet verrassend dat Jyväskylä bedeeld is met mooie meren en bossen. 3.700 meren en meer dan 4.000 eilanden liggen hier klaar om ontdekt te worden.

De hoogste temperatuur ooit gemeten was 35 graden en de laagste temperatuur was -40 graden Celsius. Het spreekt voor zich dat het landschap er dan ook heel anders uitziet in elk seizoen.

Zomers Finland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Jyväskylä is dé saunaregio van de wereld; ontspannen, relaxen en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor de bewoners. Er zijn naar schatting meer dan 30.000 sauna's.

Voeg daar nog aan toe dat je hier de schoonste lucht ter wereld hebt en dat de Finnen volgens alle onderzoeken de gelukkigste mensen op aarde zijn en je begrijpt waarom dit een van mijn favoriete vakantiebestemmingen is. 

Het merengebied is de "Hidden Gem" van Finland. Hier gaan de Finnen zelf op vakantie!

Het Finse merengebied omvat verschillende nationale parken, waaronder Leivonmäki en vier andere parken. De regio Jyväskylä maakt deel uit van dit Lakeland.

Wandelen in Jyväskylä
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Diverse trails voeren door deze gebieden, en wie er liever niet op eigen houtje op uit trekt kan dat doen met een gids.
In de zomer kan je hier tijdens het kanoën en kajakken telkens weer andere eilandjes en strandjes ontdekken. Er zijn maar liefst 430 kilometer aan uitgezette kajakroutes.

Mooiste plekken in Jyväskylä en Centraal-Finland

Naast de mooie plekjes in de natuur, zijn er enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je vakantie in Jyväskylä. Wat zijn de mooiste plaatsen om te zien tijdens een rondreis en want zijn de leukste activiteiten?

1. Jyväskylä city

De studentenstad Jyväskylä is een bruisende stad. Naast de vele evenementen zijn hier mooie gebouwen te bezichtigen en heeft ook de actieve reiziger hier van alles om te doen. In de winter kan je langlaufen of schaatsen op het meer en in de zomer zijn er leuke wateractiviteiten. Lees alle tips over Jyväskylä stad

Haven van Jyvaskyla
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Jämsä

Het plaatsje Jämsä, tussen Tampere en Jyväskylä stad, is om verschillende redenen een stopje waard. Maak een wandeling rond het meer of geniet van het bulderende geluid van een van de indrukwekkendste watervallen van Finland, de Juveninkoski waterval.

Juveninkoski waterval Jämsä
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Is het regenachtig weer, bezoek dan een van de traditionele viltfabrieken die je hier nog vindt of ga lunchen in een oude papiermolen.

In de winter kan je bij Jämsä deelnemen aan een huskytocht of andere leuke activiteiten in de sneeuw.

Huskytoch McAhon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je hoeft dus zeker niet helemaal naar Lapland om zo'n toffe tocht met sledehonden te maken. Ook hier zijn dezelfde winteractiviteiten voor handen.

Wij overnachtten onder meer in Himos. Het Himos Holiday vakantiepark in Jämsä is een plekje waar je gemakkelijk een of meerdere weken op vakantie kunt. Er zijn accommodaties in alle prijsklassen; ca. 450 cottages en villa's, 100 hotel- en motelkamers en 150 parkeerplaatsen voor caravans. 's Avonds werden we getrakteerd op de schitterende ondergaande zon.

Himos Jämsä
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Himos heeft het hele jaar door veel activiteiten te bieden voor alle leeftijden. Wij namen deel aan een sneeuwscootertocht, maar je kunt hier in de winter dus ook skiën en snowboarden, langlaufen, sleeën, schaatsen op natuurijs en ijsvissen.

We hadden het geluk om het gebied ook in de zomer te bezoeken. In deze periode kan je er eindeloos wandelen en fietsen en biedt het vakantiepark quad-, kajak- en kanoverhuur. Lees meer over Himos Jämsä.

3. Kus van een eland

In Jyväskylä leven ongeveer 5.000 elanden in het wild. De kans om er een te zien is klein, maar niet onmogelijk. Maar wil je er met zekerheid een zien, dan heb ik een leuke tip voor je.

In de directe nabijheid van Himos is een bezoekje aan Ravintola Hirvikartano zeer de moeite. In het midden van de donkere bossen bevindt zich een oud landhuis. In het omliggende parkje leven verschillende hertachtigen, waaronder enkele elanden, damherten en rendieren. Tijdens een rondwandeling krijg je een bosje berkentakken mee om de elanden te voeren. Of durf jij het aan om een stuk brood tussen je tanden te steken en het door de eland op te laten eten?

Kissed by a moose
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lees meer over elanden en over rendieren. Lees ook meer over ons bezoek aan Hirvikartano.

4. Sauna's

Jyväskylä is hét sauna gebied van Finland. Nergens ter wereld vind je zoveel sauna's in alle vormen en maten. Van de grootste rooksauna tot saunaboten in het midden van een meer, en een saunatrail, langs verschillende soorten sauna's. In de zomer vindt de jaarlijkse Sauna Region Week plaats, erg Hot! 

Saunaboot
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Savutuvan Apaja biedt een authentieke Finse saunabeleving. Hier vind je traditionele Finse sauna's in een unieke setting van een oud landgoed. Neem plaats in een van de jacuzzi's met zicht op het meer en geniet van de warmte bij een van de open vuurplaatsen.

Daarnaast kan je hier yogalessen volgen, wandelen langs Lake Päijänne en heerlijk dineren. De keuken bestaat uitsluitend uit lokale producten, waarvan de meeste ingrediënten uit eigen tuin komen en anders van plaatselijke bedrijfjes. Hier geldt het principe "geen of minimale voedselverspilling". Apaja beschikt zelfs over haar eigen bijenkorf. Kortom, hier is de natuur in elk seizoen dichtbij.

Savutuvan Apaja
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De sauna's zijn veelal oude houten gebouwtjes. Bekijk de officiële site voor meer informatie over Savutuvan Apaja.

5. Revontuli

Wil je bijzonder overnachten in het Finse Lakeland? Dan moet je hier zijn. Bij Revontuli, the Northern Lights Resort, kan je slapen in een "glazen iglo". Het is niet helemaal een iglo zoals je die in Lapland vindt, maar een cabin, waarbij de slaapkamer bijna geheel omgeven is door glas. Je kijkt uit op het meer en de daarop aansluitende sterrenhemel.

Revontuli glass iglo
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er zijn ook tal van andere soorten accommodaties in dit resort. Naast het reguliere restaurant is er een bowlingrestaurant en kan je deelnemen aan leuke activiteiten, zoals fatbike safari's, sneeuwschoenwandelen en langlaufen. In de zomer kan je je uitleven op een mooi aangelegde golfbaan. 

Sneeuwschoenwandeling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Alvar Aalto

Een andere unieke overnachting, maar heel anders, is een nacht in Säynätsalo Town Hall, ontworpen door de bekende architect Alvar Aalto. Lees meer hierover op onze tekst over Jyväskylä stad.

7. Petäjävesi Old Church

Deze prachtige kerk staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. We hadden zelf geen tijd om het monument te bezichtigen, maar het is naar het schijnt de moeite waard om hier even langs te rijden. 

Petäjävesi
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid Lakeland

Vanaf Helsinki is het slechts 2,5 tot 3 uur rijden naar Jyväskylä en dat maakt het heel aantrekkelijk om hierheen te reizen. Je kunt met een auto, maar ook het openbaar vervoer is zeer goed geregeld. Er rijden verschillende treinen en bussen vanaf Helsinki centraal station.

Helsinki is gemakkelijk te bereiken met een vlucht vanaf Schiphol. O.a. KLM vliegt naar de Finse hoofdstad. Het vervoer tussen de luchthaven en het stadscentrum is super gemakkelijk. Je kunt per taxi, bus of trein, maar de trein is veruit het gemakkelijkst en net zo goedkoop als de bus. Ik betaalde in 2022 € 4,10 voor een kaartje (ticket zone ABC).

Wie niet wilt vliegen, kan zelfs met de boot vanaf Travemünde in Duitsland naar Helsinki varen. Deze verbinding wordt uitgevoerd door Finnlines.

Jyväkylä in beeld

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!