Ga naar content

Jyväskylä

Finland - Wij bezochten het Finse Lakeland in de winter. Een prachtig winterwonderland strekt zich voor ons uit. Gele lichtstralen belichten het landschap en de sporen in de sneeuw verraden de aanwezigheid van talrijke diersoorten. Ook in de zomer moet het hier fantastisch zijn met al die meren, bossen en open moerassen met wollegras.

Jyväskylä is dé saunaregio van de wereld; ontspannen, relaxen en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor de bewoners. Voeg daar nog aan toe dat je hier de schoonste lucht ter wereld hebt en dat de Finnen volgens alle onderzoeken de gelukkigste mensen op aarde zijn en je gaat begrijpen waarom dit een van mijn favoriete vakantiebestemmingen is. 

Het merengebied is de "Hidden Gem" van Finland. Hier gaan de Finnen zelf op vakantie!

Het merengebied omvat verschillende nationale parken, waaronder Leivonmäki en vier andere parken. Diverse trails voeren door deze gebieden, en wie er liever niet op eigen houtje op uit trekt kan dat doen met een gids. Onder meer Hyvän Tähen en Nature Safari Finland bieden begeleide tours aan. In de zomer kan je hier tijdens het kanoën en kajakken telkens weer andere eilandjes en strandjes ontdekken.

Mooiste plekken in Centraal-Finland

Naast de mooie plekjes in de natuur, bestaande uit eindeloze bossen en ontelbare meren en plassen, zijn er enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je vakantie in Jyväskylä. Wat zijn de mooiste plaatsen om te zien tijdens een rondreis en want zijn de leukste activiteiten in het Lakeland?

1. Huskytocht

In Jämsä, een plaatsje tussen Tampere en Jyväskylä stad, kan je deelnemen aan een huskytocht. Er zijn verschillende arrangementen waar je uit kunt kiezen. De tour begint met een kennismaking met de roedel in de stallen. We mogen de honden knuffelen en optillen. De puppy's stelen het hart van de hele groep.

Knuffelen met husky
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Timo Mäkiaho, de gastheer van McAhon Safarit, leidt ons rond en vertelt alles over de Siberische husky's. Je kunt duidelijk zien dat de dieren goed verzorgd zijn en elke hond wordt als een individu behandeld. Tijdens de hele coronaperiode kwamen hier amper toeristen, terwijl de honden toch gevoerd moesten worden. Timo legt ons uit dat er veel lokale initiatieven op gang kwamen, waarbij mensen uit de buurt eten kwamen brengen voor de honden.

Na het woordje uitleg worden acht honden uit de hokken gehaald om klaar te maken voor een ritje. Ze zijn door het holle heen. Er is niks zieligs aan, ze worden juist erg enthousiast omdat ze mogen rennen! Ik neem als eerste plaats op de slee. And off we go! De Estse dame achter me gilt en giebelt aan een stuk door, terwijl ik geniet van de heerlijke tocht. 

Huskytoch McAhon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tip: reserveer je tour rechtstreeks bij McAhon Safarit en help daarmee de lokale ondernemer.

2. Himos Jämsä

Onze eerste overnachting vindt plaats in Himos Jämsä, in het Himos Holiday vakantiepark waar je gemakkelijk een of meerdere weken op vakantie kunt. Er zijn accommodaties in alle prijsklassen; ca. 450 cottages en villa's, 100 hotel- en motelkamers en 150 parkeerplaatsen voor caravans. Zelf verblijven we in een vakantiehuis voor 4 personen, met jacuzzi, sauna en mooi uitzicht op de pistes. 's Avonds worden we getrakteerd op de schitterende ondergaande zon.

Himos Jämsä
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Himos heeft het hele jaar door veel activiteiten te bieden voor alle leeftijden. Wij nemen deel aan een sneeuwscootertocht, maar je kunt hier in de winter dus ook skiën en snowboarden, langlaufen, sleeën, schaatsen op natuurijs en ijsvissen. In de zomer kan je er eindeloos wandelen en fietsen en biedt het vakantiepark quad-, kajak- en kanoverhuur. Lees meer over Himos Jämsä.

3. Hirvikartano Moose Manor

In de directe nabijheid van Himos is een bezoekje aan Ravintola Hirvikartano zeer de moeite. In het midden van de donkere bossen bevindt zich dit oude landhuis met elanden. Generatie op generatie is hier met liefde voor de dieren en natuur gezorgd. Vandaag de dag verwelkomen Jouko en zijn vriendin Susanna de gasten. 

Jonge eigenaar Jouko
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hirvikartano is eigenlijk een soort mini dierentuin, met enkele elanden, damherten en rendieren. Voor aanvang van de rondwandeling krijg je een bosje berkentakken met blaadjes mee. Elanden zijn hier dol op. Ooit een kus van een eland gehad? Hier kan dat! Je stopt een stuk brood tussen je tanden en het mannetje komt het bij je halen.

De mannetjes zijn behoorlijk tam, maar het vrouwtje houdt liever afstand van mensen. De berkenblaadjes neemt ze wel graag aan. Maar op afstand. In het zeer knusse restaurant kan je indien gewenst zelfs elandenvlees proeven. Het heeft een beetje de smaak van schaap.  Het vlees is niet afkomstig van de dieren op de boerderij, maar van jacht om het aantal elanden in Finland te beperken. 

Elanden bij Moose Manor
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In het restaurant kom ik ogen tekort. Overal zijn oude details aangebracht, zoals traditionele schaatsschoenen en lokale kunstwerken. De vlammen knisperen in de traditionele open haard. Wanneer we opgewarmd zijn, kunnen we weer verder met onze tour. Naast de elanden, in een ander omheind gebied, zitten rendieren en damherten. Terwijl Jouko uitleg geeft aan de rest van de groep, maak ik wat foto's. Ik had bij de Sami in Zweden al veel gehoord over de rendieren, dus bekijk de dieren nu liever van dichtbij.

Rendier en damhert
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lees meer over elanden en over rendieren. Lees ook meer over Hirvikartano.

4. Sauna's

Jyväskylä is hét sauna gebied van Finland. Nergens ter wereld vind je zoveel sauna's in alle vormen en maten. Van de grootste rooksauna tot saunaboten in het midden van een meer, en een saunatrail, langs verschillende soorten sauna's. In de zomer vindt de jaarlijkse Sauna Region Week plaats, erg Hot!

Savutuvan Apaja biedt een authentieke Finse saunabeleving. Hier vind je traditionele Finse sauna's in een unieke setting van een oud landgoed. Neem plaats in een van de jacuzzi's met zicht op het meer en geniet van de warmte bij een van de open vuurplaatsen.

Daarnaast kan je hier yogalessen volgen, wandelen langs Lake Päijänne en heerlijk dineren. De keuken bestaat uitsluitend uit lokale producten, waarvan de meeste ingrediënten uit eigen tuin komen en anders van plaatselijke bedrijfjes. Hier geldt het principe "geen of minimale voedselverspilling". Apaja beschikt zelfs over haar eigen bijenkorf. Kortom, hier is de natuur in elk seizoen dichtbij.

Savutuvan Apaja
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De sauna's bevinden zich in oude schuurtjes. Bekijk de officiële site voor meer informatie over Savutuvan Apaja.

5. Revontuli

Wil je bijzonder overnachten in het Finse Lakeland? Dan moet je hier zijn. Bij Revontuli, the Northern Lights Resort, kan je slapen in een "glazen iglo". Het is niet helemaal een iglo zoals je die in Lapland vindt, maar een cabin, waarbij de slaapkamer bijna geheel omgeven is door glas. Je kijkt uit op het meer en de daarop aansluitende sterrenhemel.

Revontuli glass iglo
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er zijn ook tal van andere soorten accommodaties in dit resort. Naast het reguliere restaurant is er een bowlingrestaurant en kan je deelnemen aan leuke activiteiten, zoals fatbike safari's, sneeuwschoenwandelen en langlaufen. In de zomer kan je je uitleven op een mooi aangelegde golfbaan. 

Sneeuwschoenwandeling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Jyväskylä stad

Neem zeker een dagje de tijd om Jyväskylä stad te bezoeken. Het is een studentenstad en dat brengt een groot aantal activiteiten met zich mee. Zo vinden er heel veel sportieve activiteiten plaats, maar ook tal van grote en kleine rockconcerten.

De Finnen zelf noemen het ook de "City of Light", omdat veel gebouwen - op een duurzame manier - verlicht worden. Dit brengt licht in de donkere dagen, want zoals je weet zijn de winters erg lang in Finland.

Haven van Jyvaskyla
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De hoogtepunten om te zien in Jyväskylä zijn de haven, de moderne architectuur en het oude stadsgedeelte, waar je in de zomer heerlijk kunt zitten op een terrasje tussen de oude houten huizen.

Overnachtingstips:

7. Architectuur van Alvar Aalto

Ca. 30 gebouwen in en rond Jyväskylä zijn ontworpen door de beroemde Finse architect Alvar Aalto (1898 - 1976). Deze heeft design toegankelijk gemaakt voor gewone mensen en wanneer je zijn meubels ziet, herken je ongetwijfeld bepaalde ontwerpen. Vooral het bekende krukje met drie poten, waarop je vast wel eens hebt gezeten.

Een van de bekendste gebouwen is Säynätsalo Town Hall, een trekpleister voor architectuurliefhebbers. De lokale gids toont ons het gebouw. De kunstliefhebber kan er zelfs voor kiezen om een nacht door te brengen in een echte "Alvar Aalto kamer". 

Alvar Aalto stadhuis
Booking.com
Deel op Pinterest

8. Petäjävesi Old Church

Deze prachtige kerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We hadden zelf geen tijd om het monument te bezichtigen, maar het is vast de moeite waard om hier even langs te rijden. 

Petäjävesi
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid Lakeland

Vanaf Helsinki is het slechts 2,5 tot 3 uur rijden naar Jyväskylä en dat maakt het heel aantrekkelijk om hierheen te reizen. Je kunt met een auto, maar ook het openbaar vervoer is zeer goed geregeld. Er rijden verschillende treinen en bussen vanaf Helsinki centraal station.

Helsinki is gemakkelijk te bereiken met een vlucht vanaf Schiphol. O.a. KLM vliegt naar de Finse hoofdstad. Het vervoer tussen de luchthaven en het stadscentrum is super gemakkelijk. Je kunt per taxi, bus of trein, maar de trein is veruit het gemakkelijkst en net zo goedkoop als de bus. Ik betaalde begin 2022 € 4,10 voor een kaartje (ticket zone ABC).

Wie niet wilt vliegen, kan zelfs met de boot vanaf Travemünde in Duitsland naar Helsinki varen. Deze verbinding wordt uitgevoerd door Finnlines.

Jyväkylä in beeld

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!