Ga naar content

Wat te doen in Jyväskylä?

Jyväskylä is een fantastische bestemming voor een actieve vakantie in Finland. In 2022 mocht ik zelf deelnemen aan een avontuurlijke wintervakantie en deel graag mijn tips voor de gaafste activiteiten in het midden van het land!

Doen en zien in Jyväskylä

Een van de beste plekken om deel te nemen aan sportactiviteiten is de stad Jyväskylä, de "City of Lights" staat bekend om haar vele zomer en wintersporten. Hier zie je mensen het hele jaar door in beweging. Ook al is het ijzig koud buiten, toch zie je de Finnen wandelen, schaatsen of langlaufen over het bevroren meer. Als het echt heel erg koud is, zit ik liever bij een haardvuur binnen, maar een beetje winters temperatuurtje kan ik wel aan. En dan zijn dit mijn favoriete activiteiten in de regio:

1. Elanden knuffelen

Bij Hirvikartano Moose Manor kan je elanden van dichtbij zien en knuffelen. Durf jij ze een kus te geven? Lees meer hierover op onze algemene Jyväskylä pagina. 

Cindy met eland
Deel op Pinterest

2. Sneeuwscootertocht

Deins jij niet terug van een beetje adrenaline, huur dan een sneeuwscooter. Met een groepje vrienden rijd je, onder begeleiding van een gids die de buurt goed kent, over bevroren meren en door met sneeuw bedekte naaldbossen. Dit alles onder een heldere sterrenhemel. Wie weet zie je aurora borealis tijdens de rit? 

Tocht met sneeuwscooter
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Tocht met honden

Een van de populairste activiteiten in winters Finland is een huskytocht. Zo aaibaar als ze zijn, zo snel rennen ze ook over de witte sneeuwvlakten. Tijdens je bezoek maak je eerst kennis met de honden in de kennel, waarna ze voor de kar worden gespannen. Ze vinden het heerlijk om te mogen rennen! 

Deel op Pinterest

4. Slapen in een gebouw van Alvar Aalto

Ruim 30 gebouwen werden ontworpen door de bekende Finse architect en ontwerper. Het stadhuis in Säynätsalo is een van zijn bekendste gebouwen en voor liefhebbers de moeite waard om te stoppen. Aalto is minstens zo bekend om zijn meubels en glaswerk en ook deze vind je terug in het gebouw. Veel ontwerpen van Ikea zijn geïnspireerd op zijn werk.
Town Hall
Booking
Deel op Pinterest

5. Deelnemen aan een Heavy Metal breifestival

In het oude stadsgedeelte van Jyväskylä stad is een bezoek aan dit wolwinkeltje zeer de moeite. TitiTyy is een lust voor het oog van elke vrouw die een beetje houdt van handwerk. Wedden dat je nog nooit zoveel kleuren wol hebt gezien? Je kijkt je ogen uit in deze shop. 

Deel op Pinterest

Daarnaast organiseren ze een uniek evenement, het Heavy Metal knitting festival in Jyväskylä. Had jij ooit heavy metal muziek kunnen linken aan breiwerk? In Finland kan dat!

Actief in Jyväskylä

Kortom, er zijn zat leuke activiteiten om te doen in Jyväskylä. Ook jonge kinderen zijn altijd actief bezig in deze regio. Actief buiten leven staat hier centraal, voor jong en oud. Heerlijk toch?

Op het ijs
© Naturescanner
Deel op Pinterest
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!