Ga naar content

Jämsä

Jyväskylä regio - Het plaatsje Jämsä, tussen Tampere en Jyväskylä stad, is om verschillende redenen een stopje waard. Je vindt hier een goede combinatie van culturele bezienswaardigheden en prachtige plekken in de natuur. In de winter kan je deelnemen aan gave activiteiten, zoals een tocht met huskyhonden of een sneeuwschoenwandeling. Vlakbij Jämsä ligt het vakantiedorp Himos, met een groot aanbod aan vakantiewoningen en andere accommodaties.

Mooiste plekken en bezienswaardigheden in Jämsä

Wat te zien en te doen in Jämsä? We bezochten het dorp zowel in de winter als in de zomer en delen graag onze tips voor niet te missen hoogtepunten en mooie plekjes.

1. Vanha Mylly

  Ten noorden van het dorp ligt een uit 1900 daterende papiermolen, Vanha Mylly, bij een meer. Vandaag de dag is de molen een restaurant. Van op het terras aan de achterkant van het gebouw heb je een fraai zicht op het omliggende meer. 

  Vanha Mylly Jamsa
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Je kunt hier een mooie wandeling of fietstocht maken of gewoon lekker relaxen op een bankje bij het water.

  2. Juveninkoski

  In het westen bevindt zich een ander meer met de naam Nytkymenjärvi, waarvandaan een rivier (Nytkymenjoki) naar het oosten stroomt. Deze valt ergens halverwege over de rotsen naar beneden, de Juveninkoski waterval. Vervolgens stroomt het water verder naar het 70 meter lager gelegen Lake Päijänne. 

  Juveninkoski waterval Jämsä
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Juveninkoski is de hoogste waterval van Zuid- en Centraal-Finland en is echt een verborgen pareltje. Het was voor mij de mooiste bezienswaardigheid in de Jyväskylä streek. De waterval heeft haar naam te danken aan een zakenman met de naam Heikki Juven, die in de jaren 30 in de regio woonde. Hij richtte een skifabriek op. De waterval bevindt zich aan de Partalantie 193, Jämsä.

  3. Viltfabrieken met zero waste

  In het dorpje Partala waren er destijds ook verschillende viltfabrieken. Twee daarvan bestaan nog steeds en gebruiken nog altijd dezelfde machines als 100 jaar geleden. Wil je de wandelingen in de natuur dus eens afwisselen met een leuk bezoekje, vraag dan om een rondleiding in de Lahtiset fabriek. Hier zie je hoe men op traditionele wijze nog vilten schoenen maakt. De fabriek heeft een Zero Waste policy; al sinds de oprichting 100 jaar geleden worden alle wolresten steeds verwerkt in nieuwe artikelen. Even verderop is er nog een andere viltwinkel, van Alhon Huopathedas.

  Viltfabriek Lahtiset
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Op de Engelstalige webshop van de Lahtiset viltwinkel kan je de producten trouwens ook vanuit Nederland bestellen.

  4. Huskytochten

  In de winter zijn er ook tal van gave activiteiten bij Jämsä en kan je bijvoorbeeld deelnemen aan een huskytocht. Hiervoor rijden we naar McAhon in het zuiden van Jämsä. Er zijn verschillende arrangementen waar je uit kunt kiezen. De tour begint met een kennismaking met de roedel in de stallen. We mogen de honden knuffelen en optillen. De puppy's stelen het hart van de hele groep.

  Knuffelen met husky
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Timo Mäkiaho, de gastheer van McAhon Safarit, leidt ons rond en vertelt alles over de Siberische husky's. Je kunt duidelijk zien dat de dieren goed verzorgd zijn en elke hond wordt als een individu behandeld. Tijdens de hele coronaperiode kwamen hier amper toeristen, terwijl de honden toch gevoerd moesten worden. Timo legt ons uit dat er veel lokale initiatieven op gang kwamen, waarbij mensen uit de buurt eten kwamen brengen voor de honden.

  Na het woordje uitleg worden acht honden uit de hokken gehaald om klaar te maken voor een ritje. Ze zijn door het holle heen. Er is niks zieligs aan, ze worden juist erg enthousiast omdat ze mogen rennen! Ik neem als eerste plaats op de slee. And off we go! De Estse dame achter me gilt en giebelt aan een stuk door, terwijl ik geniet van de heerlijke tocht. 

  Huskytoch McAhon
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Tip: reserveer je tour rechtstreeks bij McAhon Safarit en help daarmee de lokale ondernemer.

  5. Sneeuwscootertocht bij Himos

  Deins jij niet terug van een beetje adrenaline, huur dan een sneeuwscooter. Met een groepje vrienden rijd je, onder begeleiding van een gids die de buurt goed kent, over bevroren meren en door met sneeuw bedekte naaldbossen. Dit alles onder een heldere sterrenhemel. Wie weet zie je aurora borealis tijdens de rit? 

  Tocht met sneeuwscooter
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Er zijn nog veel meer leuke activiteiten om te doen bij dit vakantiedorp. Lees alles over Himos Holiday.

  6. Hirvikartano Moose Manor

  In de directe nabijheid van Himos is een bezoekje aan Ravintola Hirvikartano zeer de moeite. In het midden van de donkere bossen bevindt zich dit oude landhuis met elanden. Generatie op generatie is hier met liefde voor de dieren en natuur gezorgd. Vandaag de dag verwelkomen Paavo en zijn vriendin Susanna de gasten. 

  Jonge eigenaar Jouko
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Hirvikartano is eigenlijk een soort mini dierentuin, met enkele elanden, damherten en rendieren. Voor aanvang van de rondwandeling krijg je een bosje berkentakken met blaadjes mee. Elanden zijn hier dol op. Ooit een kus van een eland gehad? Hier kan dat! Je stopt een stuk brood tussen je tanden en het mannetje komt het bij je halen.

  Hirvikartano is eigenlijk een soort mini dierentuin, met enkele elanden, damherten en rendieren. Voor aanvang van de rondwandeling krijg je een bosje berkentakken met blaadjes mee. Elanden zijn hier dol op. Ooit een kus van een eland gehad? Hier kan dat! Je stopt een stuk brood tussen je tanden en het mannetje komt het bij je halen.

  Eland
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  De mannetjes zijn behoorlijk tam, maar het vrouwtje houdt liever afstand van mensen. De berkenblaadjes neemt ze wel graag aan. Maar op afstand.

  In het zeer knusse restaurant kan je indien gewenst zelfs elandenvlees proeven. Het heeft een beetje de smaak van schaap. Het vlees is niet afkomstig van de dieren op de boerderij, maar van jacht elders in het land, waarmee men het aantal elanden in Finland te beperken.

  In het restaurant kom ik ogen tekort. Overal zijn oude details aangebracht, zoals traditionele schaatsschoenen en lokale kunstwerken. De vlammen knisperen in de traditionele open haard. Wanneer we opgewarmd zijn, kunnen we weer verder met onze tour. Naast de elanden, in een ander omheind gebied, zitten rendieren en damherten. Terwijl Jouko uitleg geeft aan de rest van de groep, maak ik wat foto's. Ik had bij de Sami in Zweden al veel gehoord over de rendieren, dus bekijk de dieren nu liever van dichtbij.

  Rendier en damhert
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Lees meer over elanden en over rendieren. Lees ook meer over Hirvikartano.

  Zomer in Jämsä

  Vakantie in Jämsä Finland
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!