Ga naar content

Eland

Deze dieren, waarvan het gewei is afgeplat als een waaier, zijn de grootste van de hedendaagse herten. Je herkent ze niet alleen aan het gewei, maar ook aan de grote neus en mond.

Leefgebied elanden

Wie naar Zweden reist wil een eland gezien hebben. Wij hadden tijdens onze laatste reis naar Dalarna en Smaland het geluk om 8 elanden in het wild te zien. Maar de eland komt op meerdere plekken voor. Het dier leeft op verschillende plekken in Scandinavië en Noord-Amerika.

Verschil Europese en Amerikaanse eland

De eland die in Noord-Amerika voorkomt is over het algemeen groter dan de Europese variant. Historisch gezien werd het geslacht Alces als monotypisch beschouwd en omvatte het alleen de soort Alces alces, zelf verdeeld in verschillende ondersoorten, maar sommige deskundigen zijn van mening dat we de populaties van Noord-Amerika en Eurazië nu als afzonderlijke soorten moeten beschouwen.

Europese eland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Moose tour - Elanden excursie

Tijdens een wildlife excursie in Dalarna vertellen Dennis en Robin ons van alles over de eland.

Wist je dat de eland vliezen tussen zijn tenen heeft? Het blijkt dat de dieren uitstekende zwemmers zijn en soms meren en rivieren oversteken. Er schijnt een keer een eland de oversteek te hebben gemaakt van Zweden naar Denemarken, helemaal de zee over. Naast zwemmen kunnen ze ook duiken. Het schijnt dat ze wel 5 meter diep kunnen duiken!

De vrouwtjes voeden de jongen alleen op. Zo kan je met regelmaat een moeder met twee elandjes zien.

Eland met jongen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Waar elanden zien?

Wat zijn de beste plekken om de eland in het wild te zien? Wanneer je op eigen houtje een rondreis in Zweden maakt, kunnen de passagiers zelf elanden spotten. Ik deel graag mijn tips met je. Focus steeds op het verste punt op de horizon. Rijd je voorbij bossen, kijk dan zover mogelijk naar achter, dus niet naar de eerste meters van het bos. De kans dat je een eland in het wild ziet is dan veel groter. 

Afbeelding voor Dalarna
Een van de mooiste streken om te ontdekken tijdens een vakantie in Zweden. Mireille van Näsets Marcusgård vertelt ons meer over de natuur in deze b...
Afbeelding voor Zweeds Lapland
Ontdek het Zweedse deel van Lapland, minder bekend en minder toeristisch dan het Finse gebied. Onontdekte wildernis in het land van de Sami.
Afbeelding voor Noord-Noorwegen
Het lange, smalle gedeelte van Noorwegen, bestaande uit de provincies Finnmark, Troms en Nordland valt onder Nord-Norge, Noord-Noorwegen. Bekijk de...
Afbeelding voor Banff Nationaal Park
In Banff National Park ervaar je Canada op zijn mooist met bijzondere plekken zoals Moraine Lake en Lake Louise. Dit nationale park is een must see...
Afbeelding voor Denali National Park
Into the Wild! Ontdek de betoverende natuur van het Denali National Park in Alaska. De Denali (voorheen Mount Mc Kinley) is met bijna 6200 meter de...
Afbeelding voor Rocky Mountains
De Rocky Mountains, ook wel bekend als de Rockies, zijn wellicht een van de bekendste gebergtes ter wereld. Waar liggen de Rocky Mountains? De...

1. Elanden in Zweden

Overal in Zweden kan je ze tegenkomen, maar vanaf Dalarna noordwaarts heb je meer kans. Zelf zagen wij ze ook in Smaland, dus het is ook een beetje een kwestie van geluk.
Heb je geen geluk, dan kan je altijd een Moose farm bezoeken, maar wij vonden diegene die we bezochten in Zweden niet heel diervriendelijk.

2. Elanden in Finland

Ook in Finland komen elanden al duizenden jaren voor. In de regio Jyväskylä in het midden van Finland kan je Hirvikartano Moose Manor bezoeken. Een bijzonder mooi oud landhuis, waar de dieren duidelijk wel goed verzorgd worden. De gastheer Jouko heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader en vertelt met veel liefde over de dieren en de geschiedenis van de boerderij.

Wil je wel eens een eland kussen? Hier kan dat! Met een boterham of sandwich tussen je tanden komt de mannetjeseland naar je toe en hapt het brood bij je weg! 

Kus van de eland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na de wandeling kan je terecht in het bijzonder knusse restaurant, met een authentieke open haard. Je hebt ook de mogelijkheid om hier elandenvlees te proeven, maar dat is natuurlijk jouw eigen keuze. Het vlees op je bord komt vanuit het noorden, waar een teveel aan elanden door jacht wordt ingekort. 

Natuurgidsen met elanden

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!