Ga naar content

Zweeds Lapland

Lapland - Minder bekend dan Fins Lapland is het Zweedse gebied, dat zich bevindt in het landsdeel Norrland. Door de Zweden zelf Lappland of Sápmi genoemd, voor ons is het Zweeds Lapland; pure wildernis en een van de laatste verborgen schatten van Europa.

Mooiste plekken Zweeds Lapland

Zweeds Lapland is in alle seizoen prachtig. In de zomer kan je er heerlijk wandelen in de groene, ongerepte natuur. Dat frisse groen verandert in de herfst naar de warmste tinten van het kleurenspectrum, om enkele maanden later gehuld te worden onder een dik wit deken van sneeuw. En in de lente, dan steken bloemen in alle kleuren hun kop uit boven de dooiende witte laag. Wat zijn de mooie natuurgebieden en niet te missen plekjes om te zien tijdens een vakantie in Lapland in Zweden?

Gave reistips

1. Nationaal Park Abisko

Abisko ligt in het uiterste noorden van Zweden bij de gemeente Kiruna, aan de oevers van het Torneträsk meer. De natuur is hier waanzinnig mooi, met een overvloed aan bijzondere planten- en dierensoorten. Zeldzame vogels en orchideeën kunnen hier worden gezien. Je kunt er ook heel mooi wandelen, met name over het bekende Koningspad of Kungsleden, een 425 km langeafstandspad in Zweden, dat deels door Zweeds Lapland voert.

2. Abiskokloof

Fraaie plekken om te zien in Abisko Nationaal Park zijn de Abiskokloof, uitgesleten door de woeste gelijknamige rivier. Het azuurblauwe water contrasteert prachtig met de grijze rotsen en groene vegetatie.

Deel op Pinterest

3. Lapporten

Lapporten is de "Poort naar Lapland". Het is een bijzonder gevormd dal, ten zuidoosten van Abisko. Hoewel het in de wijdse omgeving zichtbaar is, heb je vanaf de Björkliden berg het beste uitzicht op het U-vormige dal. Neem de kabelbaan naar boven en geniet van een fenomenale uitzicht. Het gelijknamige plaatsje Björkliden bij Kiruna is tevens een goede uitvalsbasis voor hiken en wintersport in Zweeds Lapland.

Deel op Pinterest

4. Kiruna

Het oude mijnstadje Kiruna is een van de meest toeristische plaatsen. De hoofdmijn Kiirunavaara, is nog steeds in gebruik en kan bezocht worden. Breng ook een bezoek aan het stadhuis, de kerk, en overnacht in de winter het nabijgelegen IJshotel in Jukkasjärvi.

Bereikbaarheid Zweeds Lapland

Voigt Travel vliegt in de zomermaanden van Rotterdam naar Zweeds Lapland. Sinds 2022 bieden zij in samenwerking met Transavia een rechtstreekse vlucht van Amsterdam Schiphol naar Skellefteå. Hiermee maken zij het noorden van Zweden beter bereikbaar voor een winters avontuur.

Ook BBI-Travel vliegt i.s.m. Transavia naar Sälen, Dalarna. Dat lig iets zuidelijker, maar is wel een top wintersportgebied. De skipistes liggen hier letterlijk voor de deur van je hotel.  Onze wintersportspecialist Sander ging mee op een persreis naar het gebied om het zelf te ervaren. Bekijk hierover meer tips op onze pagina winter in Dalarna

Zonsondergang
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Wat te doen in Zweeds Lapland?

Het noorden van Zweden is niet bestemd voor doetjes! Hier hoort actie en avontuur bij de dagelijkse gang van zaken en giert de adrenaline door je lijf.

Bezoek je het gebied in de winterperiode, bereid je dan voor op skipret, een bloedstollende rit op de sneeuwscooter en een tocht met husky's. Slaap in een ijshotel en aanschouw het feeërieke noorderlicht. Bekijk nog meer gave activiteiten in Zweeds Lapland in de winter.

Ook in de zomer geen gebrek aan leuke activiteiten. Trek de wandelschoenen aan voor de gaafste hikes in de natuur. Wist je dat het meest noordelijke deel van de Kungsleden door Abisko Nationaal Park voert? Dit is een van de bekendste trektochten in Zweden. Breng een bezoek aan een rendierboerderij en neem de kabellift naar de top van de Björkliden om te genieten van een overweldigend uitzicht.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!