Ga naar content

Wandelen in Zweden

Zweden wordt gekenmerkt door een prachtig landschap, mooie bergen, meren en bossen. Het land van IKEA, Pipi Langkous en Knäckebröd is voor liefhebbers van natuur en rust een ideale vakantiebestemming. Zweden kan zowel in de zomer als in de winter bezocht worden, maar de zomermaanden vormen de beste periode voor een wandelvakantie. In Zweden geldt het allemansrecht, wat inhoudt dat je overal mag gaan en staan, zolang je de omgeving respecteert.

Mooiste wandelgebieden in Zweden

Een uitgebreid netwerk van ca. 400 goed gemarkeerde wandelpaden doorkruist het land. Langs de meeste routes liggen goede hotels of berghutten, die onderhouden worden door de STF.
Wat zijn mooie wandelroutes in Zweden?

1. Kungsleden

The Koningsweg (Kungsleden) is een 400 kilometer lange route van Abisko Nationaal Park, in het uiterste noorden van Zweden, naar Hemavan. Hier maakje kennis met onaangetaste berglandschappen, kabbelende beken, wildschuimende rivieren en hoge bergplateaus. Je doorkruist enkele van de mooiste natuurgebieden van Lapland, waaronder Abisko en Sarek. 

Deel op Pinterest

2. Wandelen in Dalarna

De Vasalopp trail of Vasaloppsleden, bevindt zich in het midden van Zweden, in de Dalarna provincie. Deze prachtige route is het hele jaar door toegankelijk. Van het voorjaar tot de herfst om te wandelen en in de wintermaanden is het een langlauf loipe. Lees meer over Dalarna.

3. Wandelen in Skane

Je hoeft niet helemaal naar het noorden te reizen om spectaculaire wandelroutes te ontdekken. In het zuiden van Zweden vind je diverse mooie hiking trails. Wandel langs idyllische kusten, donkere wouden en frisgroene open weilanden. Aan de zuidwestkust ligt de Hallandsleden route, die de Skåneleden trail naar het Zuiden verbindt met de Bohusleden trail naar het Noorden. De Skåneleden biedt ruim 1000 km goed gemarkeerde wandelpaden, verspreid over het hele Skåne gebied. Maak wandelingen langs klifkusten en stranden, langs bossen en meren of geniet van een prachtig vergezicht vanaf het uitkijkpunt over Söderåsen Nationaal Park. Lees meer over wandelen in Skane.

4. Wandelen in Småland

Småland staat bekend om haar rode houten huisjes, de mooie bossen en rijke fauna. Te voet kom je op de mooiste plekken. De Smålandsleden trail is een 700 km lang pad dat onderverdeeld is in kleinere stukken, zodat je ook leuke dagwandelingen kunt maken.

5. Blekinge

Net onder Smaland ligt Blekinge, een 255 km lange trail door een landschap van rivieren, meren en bossen.

6. Themawandelingen

De John Bauer route en de Emigrantenroute (Utvandrarleden) zijn leuke themapaden in de provincie Smaland. In het Westen zijn ook mooie themawandelingen: de pelgrimsroutes (Pilgrimsleden) in de provincie Dalsland, en Bruksleden, in de provincie Västmanland.

Wandelvakantie in de zomer

In de zomer vindt het natuurverschijnsel van de middernachtzon plaats. De zon gaat in de nacht van 21 juni dan helemaal niet onder. De gemiddelde zomertemperatuur in Zweden is 25 graden overdag. Dit maakt het uiterst geschikt om te fietsen of te wandelen langs de vele meren en bossen. Wildkamperen is er legaal, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een vakantiehuisje boeken.

Bereikbaarheid
Vanuit Nederland is het goed te doen met de auto naar Zweden te rijden. Wanneer je niet te veel wilt rijden kan je kiezen voor een overtocht met de veerboot. Wanneer je liever doorrijdt kun je via de bruggen in Denemarken binnen een dag het zuiden van Zweden bereiken. De afstand van Utrecht naar Malmö is ongeveer 800 kilometer. Wanneer je geen gebruik maakt van de veerverbinding naar Zweden, dan is het ook mogelijk via Noord-Duitsland en Denemarken te rijden. Hierbij maak je gebruik van de bruggen in Denemarken. Dan is de reis van Utrecht naar Malmö zo’n 935 kilometer. Bij alle bruggen is men verplicht tol te betalen - over het algemeen ook met creditcard.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!