Ga naar content

Bijzonder overnachten in Zweden

Wanneer je aan Zweden denkt, heb je waarschijnlijk al meteen een beeld van typische houten huisjes. Een rood huis met witte ramen midden in het bos? Of een sfeervolle chalet bedekt met een dikke laag sneeuw.

Waar overnachten in Zweden?

Stockholm staat bekend om haar trendy boutique hotels. Heel anders is het wanneer je de stad verlaat en een vakantiehuis in het bos zoekt. Waar kan je logeren tijdens een vakantie in het Zweedse binnenland? We delen graag enkele tips voor bijzondere overnachtingen in Zweden en slaapplekken midden in de natuur.

1. Boomhut in Zweden

In de Zweedse wildernis vind je diverse accommodaties of campings met een boomhut. Erg tof voor kinderen is het om midden tussen de bomen te verblijven. Bekijk bijvoorbeeld eens dit mooie Tree Hotel bij Booking.com. Ze bieden diverse soorten kamers in het bos: een vogelnest, een UFO, een spiegelkubus of de blauwe kegel.

2. Aurora suites en IJshotel in Zweden

In het hoge Noorden bestaat sinds enige jaren de trend van ijshotels. Deze worden ieder jaar opnieuw gebouwd met grote ijsblokken en worden steeds spectaculairder. De beeldhouwwerken in het ijs worden elke keer weer indrukwekkender dan het jaar ervoor.

3. (Wild)kamperen + rondreizen

Wil je kamperen in Zweden? Slapen onder de sterrenhemel in het bos? Tijdens wildkamperen voel je je pas echt één worden met de natuur. Zo kan je bijvoorbeeld een meerdaagse tocht met een vlot in Zweden maken over de Klaralven rivier. Je overnacht in tenten langs de oever van de rivier. Ook leuk is een kampeerreis waarbij je een hele uitrusting gemakkelijk kan huren. Bij aankomst staat de tent al opgezet klaar. Jij hoeft alleen kleding en handdoeken mee te brengen.

Ook gaaf is de natuurvakantie van Better Places. Tijdens deze reis overnacht je in een berenkijkhut en kampeer je in het roedelgebied van wolven. Compleet één met de natuur dus. Naast overnachtingen in de wildernis staan excursies met wilde dieren centraal. Dit alles met respect voor de natuur.

4. Huisjes in de natuur

Hierboven maken we vooral vermelding van erg bijzondere accommodaties in Zweden. Maar een simpel, knus natuurhuisje is ook heel gezellig. En makkelijker te reserveren. Veel Zweedse vakantiehuizen, met name in Dalarna en Småland, zijn gemaakt met typische rode houten planken en witte kozijnen. Midden tussen de bomen of aan een mooie kust ziet zo'n slaapplek er heel lieflijk uit.

5. Slapen in een yurt of tent

Wildernest Smaland biedt je een unieke outdoor ervaring. Combineer een wandeling door de natuur met outdoor cooking en overnacht in een tent tussen de bomen.

Tent tussen de bomen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De bovenkant van je slaapplek is doorzichtig, zodat je de hele nacht naar de sterren en de wiegende bomen kunt kijken. Bij slecht weer is er een tentzeil beschikbaar. De tenten worden opgehangen midden in het bos, dicht bij de picknickruimte met toilet. Verder is het back to basics.

6. Historische locaties

Een hotel is maar een hotel, maar wanneer je verblijft in een hotel met een geschiedenis, dan wordt het een heel ander verhaal. Tijdens onze reizen in Zweden verbleven we in een aantal historische gebouwen.

7. Vakantieparken

De vakantieparken in Zweden zijn ruim opgezet, meestal midden in de natuur, en voelen kleinschalig aan. Het voordeel van een verblijf in een Zweeds vakantiepark is dat er tal van activiteiten mogelijk zijn, direct bij de deur van je vakantiehuis.

Säfsen vakantiepark
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Huur een mountainbike en rijd een van de tracks bij het park, verken het water bij het nabijgelegen meer per kano of kajak en zoek de adrenaline op in een klimpark. Hieronder onze aanraders voor Zweedse resorts.

8. Hotels aan zee

Verblijf je in de kustregio? Dan heb je ook nog keuze uit bijzondere slaapplekken aan zee. Of óp zee. Bekijk eens de opties voor accommodaties aan de Zweedse kust.

Meer unieke en originele overnachtingen

Naast de bovenvermelde accommodaties zijn er nog tal van andere leuke accommodaties, zoals sfeervolle cabins en schattige huisjes. 

Specialist op gebied van individuele vakanties is Buro Scanbrit. Ook hier vind je een uitgebreid aanbod aan accommodaties, van kampeerhutten tot hotels en vakantieparken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!