Ga naar content

Bijzonder overnachten in Zweden

Wanneer je aan Zweden denkt, heb je waarschijnlijk al meteen een beeld van typische houten huisjes. Een rood huis met witte ramen midden in het bos? Of een sfeervolle chalet bedekt met een dikke laag sneeuw.

Waar overnachten in Zweden?

Stockholm staat bekend om haar trendy boutique hotels. Heel anders is het wanneer je de stad verlaat en een vakantiehuis in het bos zoekt. Waar kan je logeren tijdens een vakantie in het Zweedse binnenland? We delen graag enkele tips voor bijzondere overnachtingen in Zweden en slaapplekken midden in de natuur.

1. Boomhutten

In de Zweedse wildernis vind je diverse accommodaties of campings met een boomhut. Erg tof voor kinderen is het om midden tussen de bomen te verblijven. Bekijk bijvoorbeeld eens dit mooie Tree Hotel bij Booking.com. Ze bieden diverse soorten kamers in het bos: een vogelnest, een UFO, een spiegelkubus of de blauwe kegel.

2. IJshotel in Zweden

In het hoge Noorden bestaat sinds enige jaren de trend van ijshotels. Deze worden ieder jaar opnieuw gebouwd met grote ijsblokken en worden steeds spectaculairder. De beeldhouwwerken in het ijs worden elke keer weer indrukwekkender dan het jaar ervoor.

3. (Wild)kamperen + rondreizen

Slapen onder de sterrenhemel in het bos? Tijdens wildkamperen voel je je pas echt één worden met de natuur. Zo kan je bijvoorbeeld een meerdaagse tocht met een vlot in Zweden maken over de Klaralven rivier. Je overnacht in tenten langs de oever van de rivier. Ook leuk is een kampeerreis waarbij je een hele uitrusting gemakkelijk kan huren. Bij aankomst staat de tent al opgezet klaar. Jij hoeft alleen kleding en handdoeken mee te brengen.

4. Huisjes in de natuur

Hierboven maken we vooral vermelding van erg bijzondere accommodaties in Zweden. Maar een simpel, knus natuurhuisje is makkelijk te vinden. Veel vakantiehuizen, met name in Småland, zijn gemaakt met typische rode houten planken en witte kozijnen. Midden tussen de bomen ziet zo'n slaapplek er heel lieflijk uit.

5. Slapen in een yurt

Een van de leukste hotels in Zweden is het Nyrups Natuurhotel, in de regio Skåne in het zuiden van Zweden. Hier verblijf je midden in de bossen in een Mongoolse yurt, zonder elektriciteit of warm water. Koken, dat doe je helemaal zelf op een basis manier. De eigenaren zorgen voor verse ingrediënten uit de streek. Je leert zelf hout kappen en een vuurtje maken. Dit is "Slow cooking", want op een vuurtje duurt het allemaal net wat langer.

Specialist op gebied van individuele vakanties is Buro Scanbrit. Ook hier vind je een uitgebreid aanbod aan accommodaties, van kampeerhutten tot hotels en vakantieparken.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!