Ga naar content

Idre in Zweden

Op vakantie in Idre

Op de grens van Zweeds Lapland (Dalarna County in het midden van het land en nabij de grens met Noorwegen) ligt Idre, een klein regionaal centrum met een uitstekende én toevallig ook nog Nederlandse camping. Voor velen is Idre in Zweden de uitvalsbasis naar de bekende Trollenweg op de Nipfjället of naar het zuidelijk gelegen Fulufjället nationaal park. Als je vanaf Idre hier naar toe gaat kies dan één van de goed te berijden boswegen. De kans is groot dat je rendieren van de lokale Lappen of zelfs elanden tegenkomt. Wat zijn de mooiste plekjes in Idre en wat kan je verwachten tijdens een vakantie in dit natuurgebied?

Fulufjället National Park

In het Fulufjället PAN Park kan je op zoek naar elanden, bevers en bruine beren in een ongerept stuk natuur. Dit is Zweden op haar best! Met een beetje geluk zie je zelfs zeldzame vogels, zoals de laplanduil, ruigpootbuizerd of taigagaai. In het PAN park groeit tevens een immense diversiteit aan mossen en korstmossen. Bekendste bezienswaardigheid van het park is de Njupeskär waterval, de hoogste waterval van Zweden. De waterval wordt gevoed door de Njupes rivier en valt met 93 meter loodrecht de diepte in. De totale hoogte van de waterval is 125 meter.

Natuur rond Idre

De natuur rond Idre is bijzonder mooi. Naast bovengenoemde hoogtepunten kan de natuurreiziger er prachtige landschappen ontdekken. Hoewel grote delen van het gebied rond Idre in Zweden dicht bebost zijn wordt bijna elk bos gebruikt voor houtoogst.

Mooiste plekken rond Idre

Wil je eens ervaren hoe de echte Zweedse oerbossen er uitzien? Kies dan vanuit Idre voor de geasfalteerde weg naar de Noorse grens. Na de eerste helling komt er in een bocht een zandpad naar rechts met een bordje Karmorasen. Volg dit en je komt uiteindelijk in een bos terecht met linneusklokjes en orchideeën (o.a. koraalwortel, kleine keverorchis en spookorchis). Voor auerhoenders kun je kiezen voor Klingforsen, enkele kilometers naar het noorden.
Grövelsjön ligt tenslotte ruim 35 kilometer noordoostelijk van Idre, Onderweg kom je een prachtige Zweedse houten kerk tegen (rechts van de weg), daarna loopt de weg uiteindelijk dood bij een groot meer. Vanaf hier kun je een rondvaart kiezen maar nog beter is een stevige bergwandeling over de zuidhelling. Je vindt er veel hoogveen, met o.a. de bekende oranjegele Zweedse bramen en allerlei noordelijke planten en vlinders (Veenbesparelmoervlinder, Veenbesluzernevlinder etc.).

Idre in Zweden is een uitstekende bestemming voor een natuurreis. Wil je meer zien van het land? Lees meer over natuur in Zweden en bekijk de leukste reistips voor actieve vakanties in Zweden.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!