Ga naar content

Idre in Zweden

Dalarna - Op vakantie in Idre! Dit bergdorp in het noorden van de provincie Dalarnas Iän is een populaire vakantiebestemming voor wie de natuur in wil trekken. In de omgeving vind je zowel de echte Zweedse wildernis, als gebaande paden in de natuur, en tal van activiteiten om te doen.

Idre Fjäll

Voor velen is Idre Fjäll - een groot opgezet vakantiepark - dé aangewezen plek voor een actieve vakantie. Het is niet alleen een prachtig aangelegd resort met een groot aantal accommodaties, maar ook de uitvalsbasis naar de bekende Trollenweg bij de Nipfjället of het zuidelijker gelegen Fulufjället nationaal park. Er is een activiteitencentrum, met bowlingbanen, indoor zwembad en gameruimte.

Wat te doen in Idre? Actieve vakantie

In Idre Fjäll is eindeloos veel te doen. In de winter is het een skibestemming, maar in de zomer tovert het vakantiepark zich om tot een outdoor walhalla.

Huur mountainbikes en neem deze mee met de stoeltjeslift naar de top van de berg. Eenmaal boven geniet je bij helder weer van een waanzinnig uitzicht over de omgeving. In de verte zie je de bergen van Rendalen in Noorwegen. Genoeg rondgekeken, dan is het tijd voor het echte werk! 

Mountainbiken in Idre
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Downhill scheur je over slingerende routes de berg af! De makkelijke routes zijn goed te doen voor kinderen, de blauwe en zwarte route zijn vooral geschikt voor ervaren mountainbikers. Terwijl volwassenen hier hun techniek testen, is er elders in het park genoeg te beleven voor kinderen die geen zin meer hebben. Zo is er bijvoorbeeld een mooie speeltuin en kinderboerderij.

In het Klimparcours kunnen waaghalzen hun skills testen. Probeer de zwarte route en stap van plankje naar plankje op 6 meter hoogte, om vervolgens met de zipline naar beneden te zoeven. Begin je liever wat rustiger, dan is er ook een groen parcours, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. 

Klimparcours
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij goed weer kan je raften in Idre. Dicht bij de entree van het resort is een gebouw waar je de wildwaterexcursie kunt boeken. Te gek om met een raft de Österdalälven af te varen. 

Zin in paardrijden? De kale bergen bij Idre Fjäll zijn erg mooi om te paard te verkennen. Georganiseerde ruitertochten brengen je langs de mooiste plekjes van Idre.

Vanuit het activiteitencentrum worden ook rustige natuurexcursies georganiseerd, waarbij een gids informatie geeft over fauna en flora. Wie weet zie jij wel beren in Zweden.
Eerlijk is eerlijk, de kans dat je een beer in het wild ziet is bijzonder klein. Je hebt veel meer kans op het zien van een eland in het wild. En zeg nu zelf, hoe gaaf is dat?

Mooiste plekken in Idre

Een overzicht van bezienswaardigheden in de natuur en niet te missen hoogtepunten.

1. Fulufjället National Park

Als natuurliefhebber beginnen we onze vakantie met een bezoek aan een van de mooiste nationale parken van Dalarna. Als je vanaf Idre hier naartoe rijdt, kies dan één van de boswegen. De kans is groot dat je rendieren van de lokale Saami of zelfs elanden tegenkomt. 

Taigagaai
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In het Fulufjället PAN Park kan je op zoek naar elanden, bevers en bruine beren in een ongerept stuk natuur. Dit is Zweden op zijn best! Met een beetje geluk zie je zelfs zeldzame vogels, zoals de laplanduil, ruigpootbuizerd of taigagaai.

In het park groeit tevens een immense diversiteit aan mossen en korstmossen. Waar de meeste natuurliefhebbers voor komen is echter de Njupeskär waterval, de hoogste waterval van Zweden. De waterval wordt gevoed door de Njupes rivier en valt met 93 meter loodrecht de diepte in. De totale hoogte van de waterval is 125 meter.

2. Städjan-Nipfjället

De iconische bergen van Idre zijn trekpleisters voor wandelaars. Verschillende routes leiden door de mooie natuur, langs mossen en kabbelende beekjes de hoogte in.

Nipfjället
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Trollenweg

Heb je wel eens gehoord van de trollenweg? Op de route nabij de Nipfjället krijg je te maken met gezichtsbedrog. De weg lijkt te stijgen, maar wanneer je de motor stil zet, rolt de auto voor je gevoel de berg op. Eigenlijk is het een dalende weg. Verwacht geen super spectaculaire belevenis, maar wel leuk om dit even uit te proberen!

Trollenweg Idre
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Renbiten

Maak kennis met het leven van de Sami. Een van de meest zuidelijk wonende families runt het bedrijfje Renbiten.se. Hier combineren zij het hoeden van de rendierenkuddes met het aanbieden van tours en een winkeltje. In de Renbiten Farm shop en café kan je terecht voor handgemaakte producten, artisanaal rendiervlees, huiden en meer.

Zelf gingen wij ook op stap met een van de Sami op een onvergetelijke excursie. We maakten een wandeling met de rendieren door de natuur nabij de Renbiten shop. Wat een leuke tocht was dat! Misschien wel het hoogtepunt van Dalarna!

Renbiten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Natuur rond Idre

De natuur rond Idre is bijzonder mooi. Naast bovengenoemde hoogtepunten, kan de natuurreiziger er prachtige landschappen ontdekken. Hoewel grote delen van het gebied dicht bebost zijn, wordt bijna elk bos gebruikt voor houtoogst.

Mooie plekken in de omgeving

Wil je eens ervaren hoe de echte Zweedse oerbossen er uitzien? Kies dan vanuit Idre voor de geasfalteerde weg naar de Noorse grens. Na de eerste helling komt er in een bocht een zandpad naar rechts met een bordje Karmorasen. Volg dit en je komt uiteindelijk in een bos terecht met linneusklokjes en orchideeën (o.a. koraalwortel, kleine keverorchis en spookorchis). Voor auerhoenders kun je kiezen voor Klingforsen, enkele kilometers naar het noorden. Het wandelparadijs Grövelsjön ligt tenslotte ruim 35 kilometer noordoostelijk van Idre. 

Natuur uitzicht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onderweg kom je een prachtige Zweedse houten kerk tegen (rechts van de weg), daarna loopt de weg uiteindelijk dood bij een groot meer. Vanaf hier kun je een rondvaart kiezen, maar nog beter is een stevige bergwandeling over de zuidhelling. Je vindt er veel hoogveen, met o.a. de bekende oranjegele Zweedse bramen en allerlei noordelijke planten en vlinders (Veenbesparelmoervlinder, Veenbesluzernevlinder etc.).

Idre in Zweden is een uitstekende bestemming voor een natuurreis. Wil je meer zien van het land? Lees meer over natuur in Zweden en bekijk de leukste reistips voor actieve vakanties in Zweden.
Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Dalarna en Visit Sweden.

Video - Landschap bij Idre

Bekijk de beelden van de omgeving rond Idre Fjäll en de gave Downhill MTB routes bij het vakantiepark.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!