Ga naar content

Beren in Zweden

Zweden is een ultieme natuurbestemming in Noord-Europa. De glasheldere meren, rivieren en uitgestrekte bossen zijn de thuishaven van veel wilde dieren, waarvan de bruine beer het meest in mysteries is gehuld.

Bruine beren in Zweden

Bruine beren zijn schuwe dieren en leiden een geïsoleerd leven. Ze laten zich dus niet zo makkelijk zien als bijvoorbeeld de grizzlybeer in Amerika. Om die reden is het ook moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden, maar men denkt dat er tussen de 1500 en 3000 dieren in het wild voorkomen.

Wildlife reis

Van begin mei tot september kan je, onder begeleiding van een natuurgids, in Zweden op zoek naar de bruine beer. Samen met de gids wandel je een stukje door het bos tot bij een hut. In de meeste berenhutten kan je vanaf een comfortabele stoel de omgeving afspeuren door een kijkluikje.

In sommige wildernishutten bestaat zelfs de mogelijkheid om te overnachten, zoals bij bovenstaande natuurreis van Better Places. Ook ga je tijdens deze reis kamperen in een wolvengebied. Naast beren en wolven maak je natuurlijk ook kans op het zien van andere wilde dieren, zoals bevers, elanden, vossen en veelvraten.

Waar beren zien in Zweden?

Een van de beste plekken om beren te spotten in Zweden is het kleine plaatsje Kvarnberg, op 45 km ten noorden van Orsa, langs route 45. Volg het bord Björn & Vildmark om er te komen. Het gebied rond Kvarnberg heeft de grootste populatie beren in Zweden. Na een korte introductie over de beer ga je op zoek naar berensporen.

Sommige dieren hebben radiomarkering en kunnen op die manier opgespoord worden zonder hen te storen. Iets noordelijker ligt de plaats Lofsdalen, waar je ook deel kan nemen aan georganiseerde excursies. In de provincie Hälsingland kan men terecht bij de Vargas Wilderness Lodge van Hakan en Eva Vargas, in Gävle. Buro Scanbrit biedt diverse mogelijkheden voor excursies, zoals beren spotten in Lofsdalen. Ook in het noorden van Zweden komen er veel beren voor, maar in de ongerepte natuur kan het lastig zijn om ze op te sporen.

Beste tijd om beren te spotten

De beste periode om beren in Zweden te zien is de zomer. Vanaf het begin van de maand mei tot en met het einde van de maand augustus. In de winter houden beren een winterslaap en dan zijn ze niet te spotten. 

Leeftijd berenexcursie

Tijdens de berenexcursie leer je hoe je moet handelen wanneer je oog in oog komt te staan met een beer. De wandeling door het bos kan op sommige plekken best lastig zijn. De minimum leeftijd voor deze excursie is dan ook 12 jaar.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!