Ga naar content

Skåne

Skåne, gelegen in het uiterste zuiden van Zweden, is een regio die ideaal is voor een outdoor avontuur of een rustig weekje in de natuur. Op uitnodiging van het toeristenbureau trokken wij een weekje de wildernis in en ontdekten een schitterende natuurbestemming!

In mei 2024 vindt het Songfestival plaats in de stad Malmö. Leuk om te combineren met een rondreis door Skane als je het festival wilt bezoeken, en goed om rekening mee te houden als je er juist niet van houdt. 

Natuur in Skåne

In het zuiden van Zweden liggen diverse grote nationale parken, natuurreservaten, en 400 km aan ongerepte kust, die samen voor een afwisselend palet aan landschappen zorgen. Trek er op uit langs ruige kliffen, glooiende weilanden en langgerekte zandstranden.

Wandel langs heldere meren en rivieren en verken ongerepte bossen. Geen donkere eindeloze bossen, maar afwisselende natuur. Een actieve vakantie is de ideale manier om het landschap in Skåne in je op te nemen, maar ook rustzoekers kunnen hier goed terecht.

Zuid-Zweden is klein in oppervlakte en alles ligt dus relatief dicht bij elkaar. Zo kan je een back to basic trekking overdag makkelijk combineren met een overnachting in een comfortabel hotel bij de kust.

Mooiste plekken in de provincie Skane

Wat zijn de natuurparken die je absoluut niet mag missen tijdens een vakantie in Skåne? Een overzicht van mooiste gebieden en bezienswaardigheden.

1. Söderasen Nationaal Park

Söderasen is een groot bosgebied in het centraal westelijke deel van Skane en een van de grootste beschermde bossen in Europa. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Kullaberg Natuurreservaat

Kullaberg, het dramatische schiereiland. Besteed zeker tijd in het noordwesten van Skane, waar deze landengte zich uitstrekt in zee. Hier beukt de zee woest tegen de steil oprijzende kliffen en grazen schapen op het zacht glooiende binnenland. Dit is wat ons betreft een van de hoogtepunten in Skåne.

Bezoek de Kullen vuurtoren en wandel een stuk van de Kullaleden langs de kustlijn. In het noorden van Kullaberg kan je het controversiële kunstwerk Nimis, van de artiest Lars Vilks bezoeken. Ga vissen in de oceaan, vogels spotten, fietsen, zwemmen, peddelen, duiken of rotsklimmen. De mogelijkheden voor activiteiten op Kullaberg zijn eindeloos.

3. Bjäre schiereiland

Ten noorden van Kullaberg ligt een ander fraai gebied, de Bjäre Peninsula. Glooiend terrein, pittoreske dorpjes en schitterende natuur, maken Bjäre tot een idylle. Het groene landschap contrasteert prachtig met de blauwe zee. Het meest westelijke punt is het vissersdorpje Torekov.

Deel op Pinterest

Bjäre is ook dé plek om artisanale producten te kopen; de vele boerderijwinkeltjes bieden de lekkerste streekproducten en wild aan. Zelf hebben we hier een stukje van de Kattegattleden gefietst. Een makkelijke route over zachte hellingen, langs idyllische boerderijen en stukjes kust die ons aan Denemarken deden denken. Na een fietsdag was het heerlijk relaxen in hotel Skansen in Bastad.

4. Stenshuvud National Park

Wandelen in prachtige natuur en daarna heerlijk chillen op het strand, dat kan in dit natuurpark in het zuidoosten van Skane. De witte zandstranden, omringd door groene weelderige bossen geven mij zelfs een beetje het gevoel van een tropisch strand.

Deel op Pinterest

Activiteiten in Skåne in Zweden

Er is van alles te beleven voor de actieve toerist.

Wandelen - Skåne biedt duizenden kilometers aan goed gemarkeerde wandelpaden door het golvende landschap, waaronder de bekende Skaneleden Trail. Bijna 1.250 km aan trails! Klaar voor een actieve vakantie? Lees meer over wandelen in Skåne.

Fietsen - Het afwisselende landschap en klimaat van Skåne maakt de streek ook tot een walhalla voor fietsers, zowel voor wielrenners en mountainbikers als recreatieve fietsers. De beroemde Kattegattleden is een 370 kilometer lange fietsroute van Helsingborg tot Göteborg. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kajakken - Met een kustlijn aan drie kanten, talloze meren en rivieren, is Zuid-Zweden een populaire bestemming voor kajakkers. Peddel op een van de vele meren met eilandjes, waar je een tent kan opzetten om de nacht door te brengen. Of kajak op zee langs de kust, waar kliffen en brede zandstranden elkaar non-stop afwisselen. Een natuurvakantie op zijn best!

Bereikbaarheid Skåne

Door de zuidelijke ligging in Zweden is Skåne erg makkelijk te bereiken en zelfs een ideale bestemming om even een midweek of week de natuur in te trekken. Met de auto ben je er vanaf Utrecht al in 9 uur.

Treinen en luchthavens verbinden heel Europa met Kopenhagen, waarvandaan je makkelijk met de trein over de Öresund brug (bekend van Netflix serie The Bridge) naar Malmö centraal station kan rijden. Met eigen auto kan je de ferry nemen naar Trelleborg of Ystad.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!