Ga naar content

Kattegattleden fietsen

Een van de bekendste fietstochten in Zweden is de Kattegattleden in de zuidelijk gelegen regio Skåne. Sterker nog, in 2018 werd de fietsroute uitgeroepen tot Europese Fietsroute van het Jaar! Het pad is overwegend vlak en daarom goed toegankelijk voor jong en oud. Reden genoeg voor Naturescanner om zelf te gaan fietsen op de Kattegattleden!

Fietsen van Helsingborg naar Göteborg

De Kattegattleden voert van Helsingborg naar Göteborg, een van de bekendste steden in het zuiden van Zweden. Uitvalsbasis is voor veel mensen de stad Malmö, bekend om haar Turning Torso. Reden om dit als vertrekpunt voor de Kattegattleden te kiezen is dat de stad makkelijk te bereiken is met de auto of de ferry. Ook met het vliegtuig kan je makkelijk vliegen naar Kopenhagen en vandaar verder met de trein over de Öresund brug. 20 minuutjes later sta je al op het station van Malmö.

Kattegattleden fietsvakantie:

Lengte Kattegattleden

De Kattegattleden is 370 kilometer lang en kan zelfs verlengd worden tot in Noorwegen. In Zweden is het fietspad onderverdeeld in 8 kortere trajecten, die je laten kennismaken met de regio's Skane en Halland. Je kan er dus voor kiezen om een dagtraject te fietsen of een volledige fietsvakantie langs de Zweedse kust te boeken.

Hoogtepunten Kattegattleden

Onderweg passeer je zowel ruige natuur en idyllische kusten als mooie dorpjes en hippe steden. Soms doet de kust Deens aan, op andere momenten voel je duidelijk dat je in Zweden bent en fiets je langs rondgevormde rotsen.

1. Kullaberg

Kullaberg natuurreservaat is zeker een omweg waard. Dit schiereiland kenmerkt zich door ruige natuur en woeste rotskusten. Een pittoresk vuurtorentje waakt over de omgeving. Hiervandaan kan je mooi wandelen langs de kustlijn, terwijl verderop genoeg mogelijkheden zijn om te fietsen, mountainbiken, golfen en surfen. Het natuurgebied is niet alleen een trekpleister voor outdoor liefhebbers. Het kunstproject van Lars Vilks werkt als een magneet op allerhande alternatievelingen, van doorgewinterde kunstenaars tot rebelse jongeren.

2. Culturele en historische bezienswaardigheden

Op de route kan je diverse mooie kastelen bezichtigen. Het Sofiero kasteel in Helsingborg staat bekend om haar majestueuze tuinen. In Laholm, in de provincie Halland, bevindt zich het statige kasteel Skottorp slot, daterend uit 1670. Verder naar het noorden is een omweg naar het Tjolöholm kasteel leuk. Dit is echt een prachtig kasteel, met zicht op de zee. Vervolg de fietsroute naar Fjäras Bräcka, waar je 100 rechtopstaande stenen kunt bezichtigen op de historische Li begraafplaats.  

Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!