Ga naar content

Kattegattleden fietsen

Een van de bekendste fietstochten in Zweden is de Kattegattleden langs de Zweedse westkust. Sterker nog, in 2018 werd de fietsroute uitgeroepen tot Europese Fietsroute van het Jaar! Het pad is overwegend vlak en daarom goed toegankelijk voor jong en oud. Reden genoeg voor Naturescanner om zelf te gaan fietsen op de Kattegattleden!

Fietsen van Helsingborg naar Göteborg

De Kattegattleden voert van Helsingborg naar Göteborg, een van de bekendste steden in het zuiden van Zweden. Uitvalsbasis is voor veel mensen de stad Malmö, bekend om haar Turning Torso. Reden om dit als vertrekpunt voor de Kattegattleden te kiezen is dat de stad makkelijk te bereiken is met de auto of de ferry. Ook met het vliegtuig kan je makkelijk vliegen naar Kopenhagen en vandaar verder met de trein over de Öresund brug. 20 minuutjes later sta je al op het station van Malmö.

Kattegattleden fietsvakantie:

Lengte Kattegattleden

De Kattegattleden is 390 kilometer lang en kan zelfs verlengd worden tot in Noorwegen. In Zweden is het fietspad onderverdeeld in 8 kortere trajecten, die je laten kennismaken met de regio's Skane en Halland. Je kan er dus voor kiezen om een dagtraject te fietsen of een volledige fietsvakantie langs de Zweedse kust te boeken.

Hoogtepunten Kattegattleden

Langs deze Zweedse kustroute passeer je zowel ruige natuur en stranden als mooie dorpjes en hippe steden. Soms doet de kust Deens aan, op andere momenten voel je duidelijk dat je in Zweden bent en fiets je langs rond gevormde rotsen. 

Kustroute Zweden
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

We reden diverse stukken van de fietsroute. Ik fietste zelf rond Kullaberg, terwijl mijn collega Naomi een route van 8 kilometer vanaf Varberg naar Träslövsläge aflegde. Dit zijn enkele hoogtepunten op diverse plekken langs de legendarische route:

1. Kullaberg

Kullaberg natuurreservaat is zeker een omweg waard. Dit schiereiland kenmerkt zich door ruige natuur en woeste rotskusten. Een pittoresk vuurtorentje waakt over de omgeving. Hiervandaan kan je mooi wandelen langs de kustlijn, terwijl verderop genoeg mogelijkheden zijn om te fietsen, mountainbiken, golfen en surfen.

Het natuurgebied is niet alleen een trekpleister voor outdoor liefhebbers. Het kunstproject van Lars Vilks werkt als een magneet op allerhande alternatievelingen, van doorgewinterde kunstenaars tot rebelse jongeren.

2. Varberg Strandpromenad (Kustpromenade)

De fietstocht van Naomi begon met een ontspannen rit langs de Varberg Strandpromenad, de kustpromenade van Varberg in de provincie Halland. Hier geniet je van het uitzicht op het "Kattegatt", dat is de naam van de zeestraat tussen Zweden en Denemarken. Hier vind je tevens het imposante Moorse Kallbadhuset en het Varberg Fort.

Kallbadhuset
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Varberg is het imposante Fort dat boven de kust uittorent. Het dateert uit de late 13e eeuw en geeft een kijkje in de geschiedenis van de regio. Je kunt het kasteel bezoeken en de oude vestingwerken verkennen voordat je je fietstocht vervolgt. 

3. Getterön Natuurreservaat

Na Varberg leidt de Kattegattleden-route je naar het Getteröns Natuurreservaat. Een leuke halte voor vogelliefhebbers, aangezien het reservaat een overvloed aan trekvogels en zeldzame vogelsoorten aantrekt.

4. De prachtige kustlijn

Tijdens het vervolg van de Kattegattleden-route bij Varberg, wordt je getrakteerd op een gevarieerde kust met talloze fotogenieke plekken, zoals dramatische kliffen, uitgestrekte zandstranden, vuurtorens en natuurlijk de zee. Het is een uitnodigende omgeving voor een duik in zee, wat mogelijk gemaakt wordt door de vele piertjes met trappen op de rotsen en de mooie zandstranden. 

Kust fietsroute
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

5. Culturele en historische bezienswaardigheden

Op de route kan je diverse mooie kastelen bezichtigen. Het Sofiero kasteel in Helsingborg staat bekend om haar majestueuze tuinen. In Laholm, in de provincie Halland, bevindt zich het statige kasteel Skottorp slot, daterend uit 1670. Verder naar het noorden is een omweg naar het Tjolöholm kasteel leuk. Dit is echt een prachtig kasteel, met zicht op de zee. Vervolg de fietsroute naar Fjäras Bräcka, waar je 100 rechtopstaande stenen kunt bezichtigen op de historische Li begraafplaats.  

Deel op Pinterest

6. Lokale cuisine

Langs de Kattegattleden route vind je genoeg lokale restaurants en cafés om te genieten van de traditionele Zweedse keuken. Stop zeker ook bij het hippe Apelviken surfstrand en relax in een van de sfeervolle beachclubs. Probeer zeker een lokaal visgerecht, zoals gerookte zalm, haring of zeevruchten. Zo werden wij ook aan het einde van de route beloond met een heerlijke vislunch bij het authentieke Joels Brygga, in het vissersplaatsje Träslövsläge.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!