Ga naar content

Kullaberg

Mooiste plekken in Skåne - Langs de noordwestkust van Skåne tekent de Kullaberg Peninsula zich af tegen de horizon vanaf bijna iedere plek.

Kullaberg Natuurreservaat

Het dramatisch ogende schiereiland rijst op uit zee en is een prachtige plek om te bezoeken tijdens een natuurvakantie.

Mooiste plekken Kullaberg

Wat zijn de hoogtepunten en mooie plekjes om te zien in het Kullaberg natuurgebied?

1. Vuurtoren van Kullen

Bezoek de vuurtoren op het uiterste puntje van het reservaat voor een prachtig zicht op zee. Hiervandaan kan je vogels observeren en wandelen langs de ruige kustlijn, waar golven tegen de rotsen beuken. Niet ver van de vuurtoren ligt een kleine grot, maar kijk uit bij slecht weer, dan kan deze moeilijker te bereiken zijn. Naast adembenemende vergezichten kan je in de buurt van de vuurtoren een unieke flora en fauna ontdekken en deelnemen aan tal van leuke activiteiten vanaf het bezoekerscentrum.

2. Nimis van Lars Vilks

In het noorden van Kullaberg kan je een bijzonder en controversieel kunstwerk bezichtigen. Het gaat om Nimis van de kunstenaar Lars Vilks. Jaren geleden was deze man bijna verdronken en besloot dat de Oceaan hem nooit klein zou krijgen. Met drijfhout uit zee bouwde hij allerlei torens en gangen op het keienstrand van Kullaberg. De Zweedse regering verbiedt het bouwen van kunst binnen een natuurreservaat. 

Vilks vertikte het om zijn kunstwerk af te breken en bijgevolg zijn er al jaren van rechtszaken aan de gang. De Zweedse oproermaker heeft het gebied in 1996 tot koninkrijk uitgeroepen, Ladonia. Onder kunstenaars is Lars Vilks een populaire artiest en de micronatie telt inmiddels meer dan 20.000 burgers, die uiteraard niet allemaal hier kunnen wonen.

3. Skåneleden 

Wandel op Kullaberg ook over een van de mooiste stukken van de Skåneleden route (Kullaleden), ga vissen in de oceaan, vogels spotten, fietsen, zwemmen, peddelen, duiken of rotsklimmen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Vanaf de vuurtoren kan je hiken tot bij enkele grotten. Wie zin heeft kan hier ook repelling uitproberen (abseilen).

4. Mölle

Het pittoreske haventje Mölle is geheel omsloten door het natuurreservaat. Hier vind je de beste golven van Zweden en het is bijgevolg een trekpleister voor surfers.

5. Golfbaan

Midden in het natuurpark ligt een prachtige golfbaan, aan weerszijden omgeven door de zee. Normaliter mag men in een natuurgebied geen golfbaan aanleggen, maar deze baan was er al lang voor het gebied tot natuurreservaat werd uitgeroepen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!