Ga naar content

Banff Nationaal Park

Het in het westen van Canada geleden stadje Banff is vooral bekend vanwege het bijbehorende National Park Banff, het oudste natuurpark van het land. Gelegen in de Rocky Mountains, ten westen van Calgary, biedt dit gebied van ruim 6500 km² een overvloed aan indrukwekkende gletsjers, met sneeuw bedekte bergtoppen en felblauwe bergmeren en rivieren. Een walhalla voor de natuurliefhebber.

Bezienswaardigheden in Banff National Park

Banff herbergt een aantal wereldberoemde bezienswaardigheden, waaronder Lake Louise en Icefields Parkway. Ook Moraine Lake, Sulphur Mountain en Banff Gondola mogen niet ontbreken tijdens je bezoek aan het nationaal park. Per auto, boot, fiets of te voet geniet je eindeloos van de adembenemende uitzichten in de Canadese provincie Alberta.

1. Valley of the Ten Peaks

Een van de bekendste bezienswaardigheden van het natuurpark is de Valley of the Ten Peaks. Een gebied dat bestaat, zoals de naam al verklapt, uit tien immense bergtoppen. De vallei omvat onder andere Moraine Lake, Mount Fay en Mount Little en biedt vanaf de parkeerplaats van Moraine Lake een mooie wandelroute langs de meest bijzondere plekken van de vallei.

2. Lake Louise

Misschien wel het meest gefotografeerde plekje van Canada is Lake Louise. Het meer dat helderblauw afsteekt tegen de bergachtige achtergrond siert op menig lijstje van mooiste meren ter wereld.

Rond het meer vind je diverse plaatsen vanaf waar je het plaatje kunt bewonderen, maar ook een boottochtje op het water behoort tot de mogelijkheden. Bezoek je Lake Louise in de winter? Dan is het meer volledig bevroren en kan er op geschaatst worden.

3. Moraine Lake

Ook Moraine Lake wordt, net als Lake Louise, gekenmerkt door helderblauw water en statige bergtoppen op de achtergrond. Een kenmerkend plaatje voor Canada waardoor het in het verleden op het biljet van 20 Canadese dollars werd gedrukt. Op het meer kan worden gevaren en in de omgeving liggen diverse mooie wandelroutes, zoals de Consolation Lakes Trail en de iets langere Sentinel Pass. 

Moraine Lake Banff
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

4. Icefields Parkway

Een van de mooiste autoroutes ter wereld is de Icefields Parkway. Deze route van 230 kilometer lang doorkruist het prachtige berglandschap in de omgeving van Banff. Neem de tijd voor deze tocht, want je zal de rit eindeloos willen onderbreken voor een uitzicht op Bow Peak, Bow Lake of een korte wandeling onderweg. Tip: heb je voldoende tijd in de regio dan brengt de Icefields Parkway je vanuit Banff National Park naar het noordelijker gelegen Jasper National Park dat ook zeker een bezoek waard is. 

Banff natuur
Deel op Pinterest

5. Sulphur Mountain

Het stadje Banff ligt aan de voet van Sulphur Mountain. Voor een onvergetelijk panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en valleien kun je met de Banff Gondola naar de top van de berg. Het uitzichtplatform biedt een spectaculair 360-graden panorama. Vanaf een hoogte van bijna 2.500 meter kijk je uit over maar liefst 6 bergketens die je uitgebreid kunt bewonderen vanaf de verschillende observatieplatformen die door middel van korte wandelroutes met elkaar verbonden zijn.

6. Peyto Lake

Volg je de hierboven genoemde Icefields Parkway dan kom je het Peytomeer tegen als een van de hoogtepunten van de route. Het mooiste uitzicht over dit door een gletsjer gevoede meer heb je vanaf de berg Bow Summit

Peyto meer Canada
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Dieren in Banff National Park

De regio van Banff biedt een thuis aan meer dan 50 soorten zoogdieren, van berggeiten tot herten en van bizons tot beren. De kans om de grotere dieren te spotten is het grootst wanneer je vroeg in de ochtend op pad gaat of bij het vallen van de avond. Zo kun je in de vochtige weiden van de dalen onder andere elanden spotten en bevinden zich in de dichtere bossen onder andere kariboes en herten. 

Wildlife in Banff
Deel op Pinterest

Berggeiten en dikhoornschapen vind je vooral op de berghellingen in de hoger gelegen gebieden en langs de Bow Valley Parkway is de kans groot dat je bizons ziet die hier in 2017 zijn uitgezet. Een kleinere kans heb je om grizzlyberen en zwarte beren te spotten, maar ook deze dieren leven in het park. 

Wandelen in Banff National Park

Het natuurpark biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelaars. In de bergen en rond de meren zijn talloze routes uitgestippeld, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Een aantal mooie routes in Banff uitgelicht: 

1. Lake Agnes Trail

Rondom het eerder genoemde Lake Louise liggen diverse schitterende wandelroutes. Een van de populairste routes is de Lake Agnes Trail met als start het Fairmont Chateau. Tijdens de wandeling loop je tot aan het theehuis van Lake Agnes met onderweg adembenemende uitzichten over Lake Louise en de omgeving van het beroemde meer. De route is in totaal 6,8 kilometer en duurt zo'n 2,5 tot 3 uur. 

Lake Agnes
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

2. Sentinel Pass

Vanuit Moraine Lake start de vrij lange Sentinel Pass. Een route die je intens laat genieten van de schitterende omgeving van het meer. Trek er wel voldoende tijd voor uit, want de Sentinel Pass neemt makkelijk een halve dag in beslag om te lopen.

3. Johnston Canyon

De Johnston Canyon is met zijn twee watervallen een schitterende plek om te bezoeken, zowel in de zomer als in de winter. Door de canyon loopt een wandelroute over een houten hangend pad langs de steile rotswanden. De route is zo'n 6 kilometer tot aan het einde van de canyon. Tip: loop minimaal tot aan de Ink Pots, een aantal waterbronnen met een opvallend bijzondere blauwgroene kleur. 

Ink Pots
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Fietsen in Banff National Park

Naast wandelen biedt Banff National Park ook voor fietsers en mountainbikers diverse mogelijkheden. Zo vind je er The Great Trail. Deze route is de langste aaneengesloten fietsroute ter wereld van maar liefst 24.000 kilometer langs 15.000 plaatsen van St. John's tot Yukon. Banff ligt op deze fietsroute en is een perfecte uitvalsbasis om delen van The Great Trail te fietsen:

1. Legacy Trail

De Legacy Trail is een route van 20 kilometer van Banff naar Canmore. Deze rit is, mede door het geasfalteerde brede fietspad, geschikt voor fietsers van alle niveaus. De route loopt langs een woud van dennenbomen dat tegen de bergen opkruipt en eindigt in het moderne dorp Canmore waar je onder andere kunt wandelen langs de woeste Bow River.

2. Johnston Canyon

Vanuit Banff fiets je zo'n 24 kilometer naar de Johnston Canyon en terug. Een route door het groen, maar ook langs verkoolde bossen die in de jaren 90 door parkwachters werden aangestoken om ergere bosbranden te voorkomen en het ecosysteem te herstellen. Voor de terugweg kun je kiezen voor een andere route langs valleien met moerassige plassen waarin het groene smeltwater je aandacht trekt.

Johnston Canyon
Deel op Pinterest

3. Goat Creek Trail 

Wil je meer off-road? Dan is deze route van 17 kilometer langs de Spray River precies wat je zoekt. Dit deel van The Great Trail wordt niet veel bereden en biedt je een authentieke ervaring in de natuur van Banff National Park. Aangezien deze route minder wordt gebruikt, is het wel belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Neem voldoende water en eten mee, maar denk ook aan een fietspomp en vooral berenspray, aangezien de kans om beren tegen te komen hier een stuk groter is dan op andere routes. 

Wintersport in Banff

Als hoogstgelegen dorp van Canada is Banff een populaire uitvalsbasis voor Banff Sunshine, Lake Louise Ski Resort en Mount Norquay. Met één skipas heb je hier ruim 3100 hectare skigebied binnen je bereik. En naast skiën en snowboarden is deze winterlocatie ook de ideale bestemming voor ijswandelingen door bevroren canyons en langs bevroren watervallen, schaatsen, sleeën, sneeuwschoenwandelingen en tochten per hondenslede of sneeuwscooter. Jaarlijks valt er tot wel 9 meter sneeuw in de regio en het wintersportseizoen duurt maar liefst 7 maanden, van begin november tot eind mei.

Reizen naar Banff National Park

Het Banff National Park ligt in de Canadese staat Alberta, ten westen van de stad Calgary. Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks in iets meer dan 9 uur naar Calgary. Vanaf de luchthaven is het zo'n 1,5 uur rijden naar Banff vanuit waar je Banff National Park kunt bezoeken.

Reistijd Banff National Park

Wat is de beste periode voor Banff? Je kunt het hele jaar door prima door Banff National Park trekken, maar de maanden maart tot en met oktober vormen de beste reistijd. Wil je ook een kijkje nemen in het hoge noorden? Dan kies je het beste een datum in juli of augustus, tenzij je juist voor de sneeuwervaring het gebied wilt bezoeken. Ga je voor de wintersport? Dan is begin november tot eind mei de beste reistijd voor jouw vakantie.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Martine van Dorsten
Geschreven door
Martine van Dorsten
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!