Ga naar content

Waterton Lakes Nationaal Park

Mooiste plekken in Canada - Helemaal in het zuiden van Alberta, tegen de Verenigde Staten aan, ligt het in de Rocky Mountains gelegen Waterton Lakes National Park. Een ware natuurbeleving en een droomplek voor de echte wildspotter.

Dieren in Waterton Lakes

Het Waterton Lakes Nationaal Park ligt in het verlengde van Glacier National Park in Montana in de VS. Een prachtig meer contrasteert met de groene omgeving. Door de enorme variatie in hoogte, leefomgeving en klimaat binnen het natuurpark leven prairiedieren en soorten uit berg- en alpiene streken gemoedelijk naast elkaar. 

De wildliefhebber kan zijn hart ophalen, want Waterton bezit de grootste verscheidenheid aan planten en dieren van alle nationale parken in West-Canada: 1200 plantensoorten en 250 vogelsoorten. Er komen elanden, edelherten, zwarte beren en grizzly's voor in het park.

Upper Waterton Lake

Een hoogtepunt voor velen is het Upper Waterton Lake, het diepste meer in de Canadese Rocky Mountains. Je kan hier deelnemen aan tal van watersporten. Maak een boottocht, ga waterskiën, vissen en zelfs duiken. Genoeg vertier gehad op het water, verken dan de vele wandelpaden rond het meer.

Waterton Village

Uitvalsbasis is Waterton Village. In en rond het kleine Waterton Village lopen wapiti's en muildierherten als tamme geiten rond. En wie een bezoek brengt aan het bezoekerscentrum, moet ook zeker even een blik werpen op het gras. Daar grazen vaak dikhoornschapen. Wie Waterton binnenrijdt, komt eerst langs de prairiegraslanden, waar je zo een coyote of witstaarthert kunt zien lopen. Ook leven hier talrijke ratelslangen. Maar het zijn vooral de bergbossen die het meest rijke dierenleven hebben. Bij Maskinonge Lake heb je de meeste kans om muskusratten en nertsen te zien. Voor bevers kun je het beste naar Belly Rivers.

Bijzondere bergen in Waterton

Wie goed naar de bergen in Waterton kijkt, zal iets vreemds opvallen. Ze worden ook wel 'ondersteboven bergen' genoemd. Door aardverschuivingen zijn de eeuwenoude Rockies bovenop de veel jongere prairielagen komen te liggen. Er is nauwelijks een overgangszone, waardoor men ook wel spreekt van 'de toppen die de prairie ontmoeten'. De pieken zijn niet alleen lager dan in bijvoorbeeld Banff, maar ook onregelmatiger van vorm. Bekende bezienswaardigheid in Waterton is ook de Red Rock Canyon, een roodkleurige kloof.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kim Veenman
Geschreven door
Kim Veenman
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!