Ga naar content

Lofoten

Noord-Noorwegen - Lofoten is een eilandengroep voor de westkust van Noorwegen, boven de poolcirkel. Hiermee is het een van de beste plekken om het noorderlicht te zien in de wintermaanden. Nog noordelijker bevinden zich de Vesteralen, een andere prachtige archipel, die zich uitstekend leent om te wandelen in de zomer. 

De eilanden zijn in alle seizoenen een schitterende vakantiebestemming voor de natuurreiziger. Er heerste een microklimaat en het weer verandert de hele dag door. Zo kun je op een zelfde dag een sneeuwstorm, mist en een stralend zonnetje hebben. Enkele tips voor een rondreis naar de Lofoten en Vesteralen.

Natuur op de Lofoten en Vesterålen

Het landschap is adembenemend. De pittoreske geel- en roodgekleurde huisjes van vissersdorpen in het noorden van Noorwegen staan vredig tussen een fraai decor van groene en grijze bergen. De silhouetten van de rotsmassieven weerspiegelen in het glasheldere water. De serene stilte bepaalt de atmosfeer van de omgeving. Hier heb je echt dat Wauw-effect.

De natuur op de Lofoten is ruiger dan op de Vesteralen. Puntige bergen reiken tot hoog in de wolken. Je waant jezelf hier zo in Canada of Alaska. De Vesterålen zijn iets lieflijker, maar bieden dan weer een betere kans op walvissen en orka's.

Mooiste plekken Lofoten

De Lofoten steken als een arm uit in de Noorse Zee. Het afgelegen stuk wildernis is niet heel makkelijk te bereiken en wordt gekenmerkt door ongerepte natuur. Met de auto ben je toch wel 3 dagen onderweg om naar de Lofoten te reizen. Nordic biedt als enige rechtstreekse vluchten vanaf Brussel naar Evenes.  

Anders kan je vliegen via Oslo naar Bodø of Evenes. Dit plaatsje ligt aan het begin van de archipel en het is vanaf hier nog ca. 3 uur rijden naar Svolvaer en 5,5 uur naar Reine. De verschillende eilanden van de Lofoten en de Vesteralen zijn onderling verbonden door bruggen, maar er varen ook ferry’s van het ene naar het andere eiland.

Meestal verblijft men 2 of 3 nachten in het westen van de Lofoten en 2 of 3 nachten in het oosten van de Lofoten om van beide delen de hoogtepunten te zien. Rondreizen kan met eigen auto, huurauto of een campertje van een van de 3 verhuurbedrijven. Een overzicht van mooie plekjes in de Lofoten:

1. Reine

Reine is een vissersdorp, dat meerdere eilandjes omvat. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van de Lofoten; de plaats was de inspiratiebron voor de animatiefilm Frozen en de meeste foto's van de Lofoten die je op het internet tegen komt zijn hier geschoten. De rode huisjes contrasteren prachtig tegen de omliggende bergen. Je kunt overnachten in een cabin bij het water, sommige van deze blokhutten zijn meer dan 200 jaar oud.

Rode huizen in het vissersdorp Reine, Lofoten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Reine bevindt zich bijna op het uiteinde van de eilandengroep en je moet dus een flink eind rijden om hier te komen. Maar het loont zeker de moeite, het vissersdorp is net een sprookje.

2. Å

Een andere geliefde stop op de Westelijke Lofoten is het plaatsje Å. De opmerkelijke korte naam betekent rivier in diverse dialecten. Er zijn diverse uitkijkpunten die je de adem ontnemen. In het Stokvismuseum kan je meer te weten komen over de belangrijkste inkomstenbron van de inwoners. De droogrekken met stokvissen zie je nog steeds op alle eilanden. Ook het Noorse Vissersdorpmuseum is een stop waard. 

Stokvis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Nusfjord

Nusfjord is één van de mooiste, maar ook oudste en meest authentiek gebleven vissersdorpjes in Noorwegen. Er wonen geen mensen meer, het is nu meer een soort openluchtmuseum. Je kan er wel nog overnachten in een rorbuer, een typisch Noors vissershuisje.

4. Rambergstranda

De groene hellingen van de bergen contrasteren mooi tegen de witte zandstranden van de Lofoten. Een pareltje is het strand van Ramberg. Hier waan je je bijna op een tropisch strand, met zelden andere toeristen. Het witte zand is eigenlijk verkruimeld koraal. 

Strand Ramberg
Deel op Pinterest

5. Lofotr Vikingmuseum

Het plaatsje Borg, ergens halverwege de Lofoten, is de vindplaats van een zeer groot vikinghuis. Dit werd naast de archeologische opgravingen gereconstrueerd en huist nu een prachtig museum. Naast vikingattributen kan je er dineren in vikingstijl en kennismaken met het leven van de toenmalige bevolking. 

Lofoten Vikingmuseum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tussen de opgravingen heeft men glas uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten gevonden, dat verwijst naar vroege handel met Italië en Syrië. 

6. Svolvaer

De Lofoten vormen een uitstekende plek om zeearenden te fotograferen. Vanaf Svolvaer worden speciale safari's naar de Trollfjord georganiseerd. Lees meer over zeearenden in Noorwegen

Zeearend spotten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Værøy

Vaeroy is het zuidelijkste puntje van de Lofoten. Dit is de beste plek om papegaaiduikers te zien! In het noorden van het eiland liggen begraafplaatsen van de Vikingen en de oerbewoners. Ook vind je er een van de oudste kerken.

Mooiste plekken Vesterålen

Noordelijker liggen de Vesterålen. Minder druk bezocht dan de Lofoten maar zeker ook heel mooi. Het landschap is lieflijker, de hikes wat makkelijker, waardoor je hier goed zelfstandig op pad kan zonder gids.

Fotografen krijgen niet genoeg van de kolonies papegaaiduikers, voornamelijk op Bleiksoya, net onder Andenes. Maar wat de meeste fotografieliefhebbers naar dit gebied trekt zijn de walvissen bij Andenes.

1. Andenes

Andenes is dé place to be voor een walvissafari in Noorwegen: je hebt kans op het zien van walvissen, orka's en bruinvissen. Het is een schitterende ervaring om deze vriendelijke zeereus boven water te zien komen en de staartvin weer langzaam onder te zien gaan in het warme arctische licht. 

Walvissen spotten bij Andenes Lofoten
Deel op Pinterest

2. Hurtigruten Museum

Een van de voornaamste bezienswaardigheden is het Norwegian Coastal Express Museum (het Hurtigrutemuseet) in Stokmarknes. Het museum omvat het oude kustexpressschip MS Finnmarken.

Beste reistijd Lofoten?

Wat is de beste periode om de Lofoten te bezoeken? Elk seizoen heeft zijn charme!

De zomer is een fantastische periode, omdat de eilanden dan mooi groen zijn en planten en bloemen bloeien. De vogels fluiten en de middernachtzon is heel bijzonder.

In de winter beleef je een reis naar de Lofoten heel anders. Huskytochten, walvissafari's, boottochten, sneeuwwandelen en sauna staan dan op het reisprogramma. De wintermaanden zijn tevens de beste periode om het sprookjesachtige noorderlicht bij de Lofoten te aanschouwen.

Trek er zeker eens op uit met een traditionele vissersboot. Je hebt niet alleen kans op walvissen. De locals gooien kabeljauw in de lucht, waar misschien wel een zeearend op af komt. Lukt het jou om deze roofvogel van dichtbij te fotograferen? Ook dat is echt gaaf toch? 

Video Winter op de Lofoten

Bekijk ook onze videobeelden van het mooie landschap in de winter.

Restaurants

Op culinair gebied zijn de Lofoten en de Vesteralen een verrassing. Er wordt veel gekookt met lokale ingrediënten. Een van de bekende restaurants is Tangeriet in Napp, waar men alles maakt met ingrediënten uit de zee. Ook Kitchen on the Edge of the World, bij Holmen Lofoten, heeft wereldfaam. Gedurende dit evenement komen topchefs van over de hele wereld hier koken. Prijskaartje, ca. € 5.000 p.p. 

In het Thon Hotel in Svolvaer werkt een van de meest belovende jonge chef-koks van Noorwegen en Anitas Seafood in Reine kreeg de titel van beste wegrestaurant. Maar ook in kleine eetgelegenheden krijg je altijd verse, lokale producten voorgeschoteld.

Tot slot een heel bijzonder restaurant, Livland Gård in Laukvika, al was het maar om de excentrieke eigenaar te ontmoeten. De boerderij ligt langs een rustige weg, waar je in de avond veel kans hebt op het noorderlicht!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!