Ga naar content

Lofoten en Vesteralen

Noord-Noorwegen - Lofoten is een eilandengroep voor de westkust van Noorwegen, en bevindt zich boven de poolcirkel. Hiermee is het een van de beste plekken om het noorderlicht te zien in de wintermaanden. Nog noordwestelijker bevinden zich de Vesteralen, een andere prachtige eilandengroep. Enkele tips voor een rondreis naar de Lofoten.

Natuur Lofoten en Vesteralen

De natuur van de Lofoten in Noorwegen is adembenemend... De pittoreske wit- en roodgekleurde huisjes van vissersdorpjes in het noorden van Noorwegen staan vredig tussen een fraai decor van groene en grijze bergen. De silhouetten van deze rotsmassieven weerspiegelen in het heldere water. De serene stilte van de natuur draagt bij tot de atmosfeer van de omgeving.

Mooiste plekken Lofoten

De verschillende eilanden van de Lofoten en de Vesteralen zijn onderling verbonden door bruggen, maar er varen ook ferry’s van het ene naar het andere eiland. Fotografen krijgen niet genoeg van de kolonies papegaaiduikers, voornamelijk op Bleiksoya, net onder Andenes. Maar wat de meeste fotografieliefhebbers naar dit gebied trekt zijn de Noorderlicht reizen in de winter en de walvissen bij Andenes. Een overzicht van mooie plekjes in de Lofoten:

1. Reine

Reine is een vissersdorp, dat meerdere eilandjes omvat. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van de Lofoten. De rode huisjes contrasteren prachtig tegen de omliggende bergen.

2. Nusfjord

Nusfjord is één van de mooiste, maar ook oudste en meest authentiek gebleven vissersdorpjes in Noorwegen. Er wonen geen mensen meer, het is nu meer een soort openluchtmuseum. Wel kan je er nog overnachten in een rorbuer, een typisch Noors vissershuisje.

3. Andenes

Andenes is dé place to be voor een walvissafari in Noorwegen: je hebt kans op het zien van walvissen, orka's en bruinvissen. Een walvissafari is aan de prijzige kant, reken toch al snel op 100 euro p.p., maar het is het geld waard. 

Walvissen spotten bij Andenes Lofoten
Deel op Pinterest

4. Værøy

Vaeroy is het zuidelijkste puntje van de Lofoten. Dit is de beste plek om papegaaiduikers te zien! In het noorden van het eiland liggen begraafplaatsen van de Vikingen en de oerbewoners. Ook vind je er een van de oudste kerken.

5. Fietsroutes

Wie meer wil zien en de natuur met de fiets of te voet wil verkennen, zit hier ook helemaal goed; het is fantastisch om te wandelen of te fietsen op de Lofoten. Een van de mooiste fietsroutes van Noorwegen, de Vestfjord fietsroute, voert gedeeltelijk over de eilandengroep. Met name SNP organiseert een fietsvakantie op de Lofoten in de zomermaanden.

6. Zeearenden bij de Lofoten

De Lofoten vormen een uitstekende plek om zeearenden te fotograferen. Bij de Trollfjord worden speciale safari's georganiseerd. Lees meer over zeearenden in Noorwegen.

Noordkaap

Bezoek tijdens je reis naar Noord-Noorwegen ook zeker de Noordkaap, op het eiland Mageroya. Hoewel het niet echt het noordelijkste punt van Europa is, staat het hier wel symbool voor en is het een toeristisch trekpleister. Noordkaap kan je bereiken via de plaats Hammerfest. Met eigen auto of huurauto moet je wel een vergunning aanvragen om er te komen.

Beste reistijd Lofoten?

Wat is de beste periode om de Lofoten te bezoeken? Elk seizoen heeft zijn charme!

1. Zomervakantie in de Lofoten

De zomer is een leuke periode voor een reis naar de Lofoten, vanwege de vele vogels, bloemen en middernachtzon. In de zomer zakt de zon 's nachts niet onder de horizon en het wordt dus niet donker. De lucht kleurt dan in de mooiste kleuren. Tijdens een Lofoten rondreis geniet je bovenal van rust en stilte, in de natuur kan je wandelen en fietsen. Er worden diverse avontuurlijke excursies en tours aangeboden in de toeristische centra. Verscheidene walvissoorten (potvissen, bultruggen, zwaardvissen) zijn vooral in de zomermaanden te zien. En aangezien de zon in de zomer de hele dag schijnt is het mogelijk om 24 uur per dag te golfen.

Tijdens een spel circuleren zeevogels door de lucht. Ook op het water is er voldoende te beleven in juli en augustus! De meest rustgevende vakantie activiteiten zijn kajakken en zeevissen. 

Het gebied draait vooral op visserij. Op karakteristieke houten rekken hangt men de kabeljauw te drogen, een typisch beeld dat je zal herinneren na een reis in Noord-Noorwegen. Hou je van actie, dan is raften in de nauwe zee-engtes of duiken in het koude zeewater wellicht wat voor jou. Wie van vogels houdt kan tijdens een zomervakantie op de Lofoten broedende Jan-van-Genten en papegaaiduikers observeren.

2. Winterreis naar de Lofoten

In de winter beleef je een reis naar de Lofoten geheel anders. Huskytochten, walvissafari's, boottochten langs dit Arctisch ogende gebied, sneeuwwandelen en sauna staan dan op het reisprogramma van actieve natuurreizen. De wintermaanden zijn tevens de beste periode om het sprookjesachtige noorderlicht bij de Lofoten te aanschouwen.

Trek er zeker eens op uit met een traditionele vissersboot. Je hebt niet alleen kans op walvissen. De locals gooien kabeljauw in de lucht, waar misschien wel een zeearend op af komt. Lukt het jou om deze roofvogel van dichtbij te fotograferen? Ook dat is echt gaaf toch? 

Zeearend Lofoten
Deel op Pinterest


Sta je liever met beide voeten op de grond, maak dan een mooie sneeuwschoenwandeling. In een winterwonderland ervaar je de natuur en het landschap op een heel andere manier. Misschien kruis je wel het pad van een groep rendieren of een eland.

3. Herfst op de Lofoten

Ook in de herfst heeft de natuur op de Lofoten veel te bieden: mooie kleuren en lekkere paddenstoelen en bessen. Tijdens een schaapsafari kan je met de plaatselijke boeren mee de schapen uit de bergen halen alvorens de koude winter zijn intrede doet. Ook maak je in de herfst grote kans op het zien van het noorderlicht en walvissen.

4. Lente

Hoewel het soms nog koud kan zijn is het voorjaar ook een prachtige periode om de Lofoten te verkennen. Het landschap staat prachtig in bloei en natuur ontluikt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!