Ga naar content

Walvissen in Noorwegen

Binnen Europa is dit een van de beste landen om walvissen te zien. De "Whale and Dolphin Conservation Society" bestempelt Noorwegen zelfs als beste walvisbestemming ter wereld.

Beste plekken walvissen in Noorwegen

Wat zijn de beste bestemmingen voor een walvissafari in Noorwegen? Om de bijzondere dieren te zien kan je best afreizen naar het noorden van het land. Dé bekendste plek is Andenes, maar het is zeker niet de enige plek. Op sommige plaatsen in de Vesteralen worden duiksafaritrips aangeboden, waarbij je kan duiken naast orka's. Deze dieren zien mensen niet als een prooi en met een beetje afstand is er dan ook naar verluid geen gevaar.

Denk er wel goed over na of je dit verantwoord vindt en vergelijk bedrijven die zwemmen met walvissen aanbieden. Vaak is de druk om succes te hebben bij bedrijven hoog, dus de walvissen (voornamelijk orka's) worden op hoge snelheid benaderd en gevolgd om zo snel in het water te kunnen komen, dicht bij de walvissen. Het is over het algemeen niet diervriendelijk.

1. Walvissen in Andenes

Andenes ligt in het noorden van Noorwegen, in de Vesteralen in het Nordland. Vlakbij de plaats gaat het Continentaal Plat over in de Oceaan. De stromingen in het water zijn er bijzonder rijk aan voedsel voor walvissen en andere zeezoogdieren waardoor je hier veel kans hebt walvissen te zien. Er zijn twee bedrijven die whale watching tours in Andenes aanbieden.

orka Noorwegen
Deel op Pinterest

Tijdens een excursie heb je bijna 100% kans op het zien van potvissen en met veel geluk zie je zelfs orka's. In Andenes bevindt zich tevens een Whale Museum, wat zeker een bezoek waard is voor je de boot op gaat. Andenes is een van de weinige plekken waar je het hele jaar door walvissen kan zien, al worden de tours in de winter bij stormachtig weer soms geannuleerd, iets om rekening mee te houden.

2. Walvissen in Tromsø

Iets verder naar het noorden ligt de plaats Tromso, de uitvalsbasis naar Arctisch Noorwegen. Ook hiervandaan worden walvissafari's georganiseerd, waarbij je met een boot de open zee op gaat. De boottochten vinden plaats in de wintermaanden, afhankelijk van de komst van de zeezoogdieren. De walvissen zijn er over het algemeen tussen begin november en eind januari. Buiten deze periode migreren de walvissen naar warmere wateren en vertrekken ze uit omgeving Tromsø. 

Goed om te weten: een aantal jaren geleden waren de walvissen in de winter dicht bij Tromsø. Nu zijn ze verhuisd verder naar het noordoosten, dichtbij Skjervøy. Dit komt doordat walvissen zich voeden met haring (vinden ze net zo lekker als de Nederlanders), en deze komen niet elk jaar terug op dezelfde plek. De haring migreert ook jaarlijks van de oceaan naar de fjorden. De precieze reden waarom ze niet terugkeren naar dezelfde plek is onduidelijk, maar de verandering van locatie gebeurt ongeveer eens per 5-7 jaar. Als gevolg hiervan kunnen/zullen de walvissen dus ook van plek veranderen. De meeste mensen doen nog steeds een tour vanuit Tromsø, maar de boottocht duurt dan langer dan voorheen.

Beste tijd walvissen Noorwegen

De beste tijd om walvissen in te zien hangt af van de locatie. In Andenes maak je het hele jaar door kans op walvissen. Voornamelijk potvissen (sperm whales) en kleinere kans (30%) op orka's.

Potvis in Noorwegen
Deel op Pinterest

Zoals net gezegd heb je in Tromsø (Skjervøy) van november tot januari de beste kans op walvissen. Meeste kans op de bultrug, goede kans op orka's en een kleinere kans op de vinvis die zich pas recent laat zien in het gebied.

De wintermaanden zijn ook de beste maanden om het noorderlicht te zien, waarmee je dus beide bijzondere bezienswaardigheden kunt combineren in één reis.

Uiteraard maak je jaarrond ook kans op toevallige passanten en is een whale watching tour in Noorwegen altijd een verrassing!

Opgelet

De whale watching tours nemen je mee op volle zee. Heb je last van zeeziekte, zorg er dan voor dat je een pilletje neemt of Sea Bands omdoet en kies voor een nieuwe boot. Daarnaast is voor iedereen gepaste kleding aanbevolen: het kan erg koud worden op het water. Kleed jezelf in laagjes en breng ook zonnebrand mee.

Tijdens een walvissafari gelden bepaalde regels. Zo moeten de walvisschepen een minimale afstand van 50 - 100 meter van de zeezoogdieren respecteren en parallel varen met de dieren. Wanneer er gestrest gedrag optreedt bij de walvissen, dolfijnen of orka's moet de afstand vergroot worden. De boot waar je mee meevaart dient rekening te houden met deze richtlijnen. Vaak wordt de motor even op inactief gezet wanneer je in de buurt bent van walvissen. Met geluk komen de nieuwsgierige beesten dan zelf tot vlak bij de boot.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!