Ga naar content

Walvissen in Noorwegen

Noorwegen - Binnen Europa is dit een van de beste landen om walvissen te zien. De "Whale and Dolphin Conservation Society" bestempelt het zelfs als beste walvisbestemming ter wereld.

Beste plekken walvissen in Noorwegen

Wat zijn de beste bestemmingen voor een walvissafari in Noorwegen? Om de bijzondere dieren te zien kan je best afreizen naar het noorden van het land. Dé bekendste plek is Andenes, maar het is zeker niet de enige plek. Op sommige plaatsen in de Vesteralen worden duiksafaritrips aangeboden, waarbij je kan duiken naast orka's. Deze dieren zien mensen niet als een prooi en met een beetje afstand is er dan ook naar verluid geen gevaar.

1. Walvissen in Andenes

Andenes ligt in het noorden van Noorwegen, in de Vesteralen in het Nordland. Vlakbij de plaats gaat het Continentaal Plat over in de Oceaan. De stromingen in het water zijn er bijzonder rijk aan voedsel voor walvissen en andere zeezoogdieren. Er zijn twee bedrijven die whale watching tours in Andenes aanbieden.

orka Noorwegen
Deel op Pinterest

Tijdens een excursie heb je bijna 100% kans op het zien van potvissen en met veel geluk zie je zelfs orka's. In Andenes bevindt zich tevens een Whale Museum, wat zeker een bezoek waard is voor je de boot op gaat. 

2. Walvissen in Tromsø

Iets verder naar het noorden ligt de plaats Tromso, de uitvalsbasis naar Arctisch Noorwegen. Ook hiervandaan worden walvissafari's georganiseerd, waarbij je met een boot de open zee op gaat. De boottochten vinden plaats in de wintermaanden, afhankelijk van de komst van de zeezoogdieren.

3. Orka's in de fjorden

Diverse boottours worden aangeboden in de Noorse fjorden, waarbij je op zoek gaat naar orka's. De afgelopen jaren is het voedsel voor de orka's echter schaarser geworden en worden er minder vaak orka's gezien. In Andenes maak je meer kans op het zien van deze killer whales.

Beste tijd walvissen Noorwegen

De beste tijd om walvissen in Andenes te zien zijn de maanden december en januari. Walvissafari's worden ook in de maanden ervoor en erna aangeboden, een beetje afhankelijk vanaf het moment dat de walvissen zich laten zien. De wintermaanden zijn ook de beste maanden om het noorderlicht te zien, waarmee je dus beide bijzondere bezienswaardigheden kunt combineren in één reis.

Potvissen zijn alleen in de zomer te zien bij de Lofoten. Soms blijven er enkele mannetjes achter en die kunnen dan bij toeval in de winter ook gezien worden. Orka’s zijn in de zomer en de winter te zien bij de Lofoten, maar het zijn twee heel verschillende groepen. In de winter is het de groep die uitsluitend op haring jaagt. Ze volgen de haring en zijn dus in de winter zeer geconcentreerd te vinden bijvoorbeeld in de fjorden bij Kvaløy (walviseiland). Vandaar de excursies vanuit Sommarøy en Tromsø (periode half november tot eind januari).

Potvis in Noorwegen
Deel op Pinterest

In de zomer zijn Orka’s soms te zien tijdens excursies vanuit Andenes en Stø. Dit is een andere groep Orka’s die op groter wild jaagt, zoals zeehonden. In dezelfde periode en omgeving als de winterorka’s zijn ook grote groepen bultruggen te vinden. In de winter en zomer worden er op dezelfde plaatsen als de andere walvissen ook gewone vinvissen, Noorse vinvissen en afgelopen seizoen zelfs een blauwe vinvis gesignaleerd. Dit zijn toevallige passanten.

Welke dieren?

Tijdens een walvissafari is het gebruikelijk om de motor van de boot ca. één uur uit te zetten op een plek waar de walvissen vaak gezien worden. De kapitein van de boot luistert dan naar de echo van de walvissen en zoekt naar de plek waar hij denkt dat ze zich laten zien. Dan is het nog even wachten tot het moment dat een of meerdere potvissen zich laat zien, een unieke en onvergetelijke ervaring! Daarnaast maak je kans op het spotten van orka's, bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen en grienden. In het water worden regelmatig gewone én grijze zeehonden waargenomen. Nabij Andenes ligt het eiland Bleiksøya. De excursieboot vaart meestal langs dit rotsige eiland, waar een kolonie papegaaiduikers, Jan-van-genten, zeearenden en andere zeevogels gezien kunnen worden.

Opgelet

De whale watching tours nemen je mee op volle zee. Heb je last van zeeziekte, zorg er dan voor dat je een pilletje neemt of Sea Bands om doet en kies voor een nieuwe boot. Daarnaast is voor iedereen gepaste kleding aanbevolen: het kan erg koud worden op het water. Kleed jezelf in laagjes en breng ook zonnebrand mee.

Tijdens een walvissafari gelden bepaalde regels. Zo moeten de walvisschepen een minimale afstand van 50 - 100 meter van de zeezoogdieren respecteren en parallel varen met de dieren. Wanneer er een gestrest gedrag optreedt bij de walvissen, dolfijnen of orka's moet de afstand vergroot worden. De boot waar je mee meevaart dient rekening te houden met deze richtlijnen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!