Ga naar content

Muskusossen in Dovrefjell

Dovrefjell Nationaal Park - Tussen Oppdal, Rondane en Geiranger ligt een nationaal park dat veel toeristen over het hoofd zien. Toch is het hier dat je een van de mooiste excursies van Noorwegen kunt maken, want dit is het leefgebied van de muskusos. Ervaar de meest bijzondere excursie in Noorwegen: een safari op zoek naar muskusossen in Dovrefjell!

De muskusos

Hoewel muskusossen arctische dieren zijn en vooral voorkomen in koude gebieden zoals Groenland en Noord-Canada, werden kuddes van deze imposante dieren geherintroduceerd in bepaalde noordelijke gebieden, zoals Rusland, Alaska en Spitsbergen. Ook in het toch redelijk zuidelijk gelegen Dovrefjell Nationaal Park in Noorwegen komt de muskusos weer in grote aantallen voor. Hier werd dit zoogdier geherintroduceerd in de eerste helft van vorige eeuw. Hoewel ze sterk lijken op een rund zijn ze meer verwant aan geiten, schapen en antilopen. De dieren bereiken een maximale leeftijd van 23 jaar en leven van korstmossen, bessen en grassen.

Herintroductie muskusossen in Noorwegen

Op 3 momenten in de twintigste eeuw werden muskusossen geherintroduceerd in Noorwegen. De eerste poging in de jaren '20 was eigenlijk een ongelukje. Vissers die met een air boat terugkeerden vanuit Groenland brachten een muskusos mee om die te verkopen voor het vlees. Ze kregen er veel geld voor en al snel volgden andere vissers het voorbeeld. Na een tijdje was er een hele groep muskusossen in de omgeving van Kristiansund bij de Noorse kust. 

Muskusos in Noorwegen
Muskusos
Inezia Tours Noorwegen
Deel op Pinterest

De regering nam maatregelen en zorgde ervoor dat de dieren verplaatst werden naar een beter geschikt gebied in het binnenland, Dovrefjell. De eerste groep muskusossen wist niet te overleven en dus werden er daarna nogmaals pogingen gedaan omdat men van mening was dat alle omstandigheden geschikt waren voor het overleven van de muskusossen. De poging in de jaren '30 was succesvol, de dieren stierven niet uit en inmiddels is het aantal gegroeid naar ruim 200 dieren in het park.

Muskusossen safari

In de zomer van 2016 gingen we zelf op pad met Johann Schønheyder, sinds 20 jaar eigenaar van Oppdal Safaris. Tijdens de excursie begeleidde hij ons naar de beste plek om muskusossen in het wild te zien. Het is aanbevolen om dit onder begeleiding van een gids te doen, omdat hij de veiligheid van de toeristen en de dieren kan waarborgen en precies de afstand weet die je moet aanhouden, terwijl je toch de mooiste foto's kan maken. Vier organisaties bieden safari's in Dovrefjell aan. Oppdal Safaris heeft erg veel ervaring en wij waren uitermate tevreden over de kennis van de gids.

Beste tijd muskusossen in Noorwegen

Wat is de beste periode om muskusossen in Noorwegen te zien? De beste reistijd is de maand mei. Dan worden de kalveren geboren en dat gebeurt laag in het park. Naarmate het warmer wordt trekt de kudde hoger de bergen in. De dieren volgen min of meer de sneeuwgrens. In juli of augustus neemt een tocht naar de dieren dus al snel enkele uren meer in beslag, omdat de sneeuw dan hoger in de bergen ligt. In sommige gevallen moet er 6 uur gewandeld worden met flinke stijgingen. Een goede conditie en kleding zijn dus wel vereist voor deze wildlife tour.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!