Ga naar content

Vestlandet

Mooie gebieden Noorwegen - Wanneer we de Noorse natuur onder de loep nemen, mag zeker het Westland of Vestlandet niet ontbreken.

Natuur in Vestlandet

Het Westland strekt zich uit langs de hele kust van West-Noorwegen. Vanwege de vele mooie bezienswaardigheden is het een van de populairste gebieden in het land. Fjorden, hoge bergen, kliffen en prachtige watervallen kenmerken hier de natuur. Daarnaast vormen ook steden als Bergen en Stavanger een heerlijke plek om te vertoeven.

Mooiste plekken Westland

Wat zijn de mooiste plekken van het Vestlandet? Hoe is de natuur, welke bezienswaardigheden en hoogtepunten mag je niet missen tijdens een rondreis? Een overzicht van mooie plekjes:

1. Fjorden

De Sognefjord, de Geirangerfjord, de Nærøyfjord en de Lysefjord, de ene is nog mooier dan de andere! Lees alles over de mooiste Noorse fjorden.

2. Atlantische Weg

Misschien wel dé bekendste weg van Noorwegen, de Atlantic Road of Atlantische Weg. Deze 8,3 km lange kustweg maakt met 8 bruggen een verbinding tussen de eilanden van Averøy tot Vevang en Eide naar Kristiansund en Molde. 

Deel op Pinterest

3.  Geiranger

Het plaatsje Geiranger in Noorwegen omvat enkele van de mooiste bezienswaardigheden in het Vestlandet. De mooie Geirangerfjord en de beroemde waterval de Seven Sisters zijn uiteraard de hoogtepunten! Vanaf Dalsnibba uitzichtpunt geniet je van een fraai uitzicht over het dorp en de fjord.

4. Trollstigen

Meer naar het noorden rijden de meeste toeristen graag even over de haarspeldbochten van de Trollstigen. Bij vertrek in Andalsnes stijgt deze "trollenweg" 12% in 18 km. Deze mooie weg is een van de Scenic Routes, panoramische toeristenwegen.

Trollenweg Noorwegen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je kan hem uiteraard ook in omgekeerde richting rijden. Vanaf Andalsnes rijdt in de zomer een stoomlocomotief naar Bjorli, de Raumabanen. Deze voert door een prachtig landschap, met steile rotswanden en vormt een mooi alternatief voor de Flamsbanen. 

5. Valldal

Wanneer je door het Valldal rijdt, maak dan zeker een stop bij een van de vele kraampjes met aardbeien en frambozen. Het dal staat bekend om haar heerlijke fruit. Zo lekker vind je ze bij ons niet! Verder is het gebied een walhalla voor de outdoor actieveling: raften, canyoning, bergbeklimmen, zeekajakken, stand-up paddling en tochten door de wildernis. Het kan er allemaal.

6. Sunndalsøra

Het plaatsje Sunndalsøra zelf stelt niet heel veel voor, behalve dat het omgeven wordt door hoge bergen en enkele zeer hoge (maar dunne) watervallen. Het is echter een schitterende uitvalsbasis voor hikers. In de omgeving kan je prachtige trektochten maken, er liggen vele berghutten op de omliggende bergen. Ook een rondrit over Litledalen en langs de Mardalsfossen (hoogste waterval van Europa) is een aanrader.

7. Vogeleilanden

Vogelliefhebbers opgelet! Op het eiland Runde kan je papegaaiduikers van erg dicht bij observeren. Op het eiland Smøla bij Kristiansund is het mogelijk om deel te nemen aan een zeearendenexcursie.

8. Jostedalsbreen gletsjer

In het Jostedalsbreen Nationaal Park bevindt zich de grootste gletsjer van Noorwegen en het Europese vasteland. De melkblauwe ijsmassa levert de fraaiste plaatjes op. Vanaf verscheidene plekken op de weg zijn uitlopers van de gletsjer te zien, maar je kan ook een excursie maken waarbij je onder begeleiding van een gids een gletsjertocht maakt.

9. Flåm

Flåm is een pittoresk en gezellig dorp aan het einde van de Aurlandsfjord, een zijarm van de Sognefjord. Het is een toerististisch trekpleister, vanwege de bekende Flåmsbana-treinbaan. Dit is een treinrit tussen Flåm en Myrdal, één van de steilste en mooiste treintrajecten ter wereld! Je kan min of meer dezelfde route ook op de fiets proberen, op de Rallarvegen of een deel daarvan. In de zomermaanden legt bijna dagelijks een cruiseschip aan in de kleine haven van Flam.

10. Folgefonna Nationaal Park

Ten zuidoosten van Bergen, naast Hardangarvidda NP, ligt het nationaal park Folgefonna. Op de zuidoever van de Hardangerfjord ligt een imposante gletsjer die deel uit maakt van dit park. Geniet van de prachtige Folgefonna gletsjer en de sporen die het ijs heeft achtergelaten. Door het park heen staan goede informatieborden met routes en informatie over flora en fauna en over hoe het landschap gevormd is door het ijs. Bekende bezienswaardigheid in dezelfde omgeving is de Trolltunga, een uitstekende rotspunt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!