Jostedalsbreen Nationaal Park
De Jostedalsbreen in Noorwegen is de grootste ijskap van het vaste land van Europa. Het Jostedalsbreen Nationaal Park omvat 487 km² en heeft ruim vijftig uitlopers. Het is zeker de moeite waard om een of meerdere van deze vertakkingen te bezoeken. Wandel naar een gletsjertong toe of boek een begeleide excursie, waarbij je samen met een gids het blauwe ijs betreedt op stijgijzers.
Gletsjers in Noorwegen
Wie de Noorse gletsjers bezoekt, wordt met de neus op de feiten gedrukt. Dat de gletsjers snel aan het smelten zijn, wordt pijnlijk duidelijk wanneer je ze bewondert. Was het ijs voorheen op sommige plekken zelfs zeshonderd meter dik en liep de gletsjer helemaal tot aan beneden, zijn ze nu vaak teruggetrokken tot halverwege de rotshelling. Sta je dichterbij het ijs, dan hoor je het water onder de gletsjer bulderen en zie je rivieren van smeltwater naar beneden stromen.
Geniet van de gletsjers nu het nog kan! Ze zijn zeker nog de moeite waard om te bezoeken. Wij zetten de mooiste gletsjers van Jostedalsbreen Nationaal Park op een rijtje.
1. Bergsetbreen en Tuftebreen
Hoewel er een aantal zeer bekende en druk bezochte gletsjers in het Jostedalsbreen zijn, beginnen wij met enkele verborgen parels! We kunnen niet beloven dat je deze gletsjertongen voor jezelf hebt, wel is de wandeling er naartoe waarschijnlijk zeer rustig.
De Bergsetbreen en Tuftebreen liggen niet ver van hun bekendere broer de Nigardsbreen. Vanuit Gaupne, gelegen aan het eind van de Lustrafjord (zij-arm van de Sognefjord), neem je de weg 604 naar het noorden. Deze doodlopende weg loopt tientallen kilometers het Jostedal in. Vlak na het dorpje Gjerde neem je de afslag naar links om bij de twee minder bekende gletsjers te komen.
De wandeling naar de Bergsetbreen is eenvoudig en vrijwel vlak. Je loopt enkele uren over smalle paadjes en vlonderpaden door mooie bossen en een prachtig fjell-landschap. Toen wij de wandeling deden, was het blauwe ijs van de gletsjer grotendeels verstopt achter wolken. Het is een kwestie van geduld (en geluk!) hebben, maar halverwege de wandeling trok de lucht open en hadden we een prachtigs wijds zicht over de hele gletsjertong.
Vanaf de parkeerplaats kun je ook kiezen voor de wandeling naar de Tuftebreen. Deze is meer geschikt voor sportievelingen, want het pad is erg steil en je overbrugt ruim 500 hoogtemeters tot aan de gletsjer.
2. Nigardsbreen
De Nigardsbreen is een veel bekende gletsjer van de Jostedalsbreen en wordt dan ook druk bezocht. Je bereikt de parkeerplaats ook via de weg 604 vanuit Gaupne, die op een gegeven moment overgaat in een tolweg. Vanaf de parkeerplaats heb je al een prachtig zicht op het gletsjermeer, maar omdat ook deze gletsjertong zich steeds verder terugtrekt, is vanaf daar alleen het 'staartje' van de gletsjer nog zichtbaar.
Om de gletsjer beter te kunnen bewonderen, zal je de wandeling moeten maken van een klein uur. Ook vaart er een bootje, maar deze brengt je ongeveer halverwege het pad naar de gletsjer toe en zeker niet helemaal tot aan het ijs. Om het ijs van dichtbij te bewonderen, zal je een flink eind moeten klimmen.
Wil je de gletsjer op en top beleven, boek dan een excursie met een gids om het ijs te betreden (doe dit nooit op eigen houtje, dit kan gevaarlijk zijn!). Een begeleide tocht met stijgijzers, bijl en met een touw aan elkaar vast boek je bij het Breheimsenteret Museum, aan het begin van de tolweg. Je kunt kiezen voor een relatief lichte of zwaardere/lange tocht, in grote groep en soms ook kleinere groepjes. Ook leuk: een combinatie van een kajaktocht over het gletsjermeer en een tocht op de stijgijzers. In de winter kun je ook een ijsgrot bezoeken.
3. Austerdalsbreen
De Austerdalsbreen ligt bij het gehucht Veitastrond en is een gletsjer met drie zij-armen, vernoemd naar Noorse goden; Lokebreen, Odinsbreen en Torsbreen. De wandeling hier naartoe is een van de bekendste gletsjerwandelingen van Noorwegen, maar zeker niet voor beginners.
Je bent in totaal ongeveer vier uur onderweg (heen en terug) en overbrugt 170 hoogtemeters. De wandeling start bij de Tungestølen hut.
4. Bøyabreen
De Bøyabreen gletsjer is gelegen bij Fjærland aan de Sognefjord en een bezoekje hieraan is prima te combineren met de minder bekende Gaularfjellet Scenic Route, een prachtige panoramaweg door de bergen. Vergeet ook zeker niet het Norwegian Glacier Museum mee te nemen om meer te leren over de Noorse gletsjers van het Jostedalsbreen.
De gletsjer is te bereiken na een korte wandeling. Wees wel voorzichtig, want omdat de helling van deze gletsjer erg steil is, is er kans op ijsverschuivingen.
5. Briksdalsbreen
De Briksdalsbreen is een van de bekendste gletsjers en ligt in het noorden van Jostedalsbreen, bij het dorp Olden aan de Nordfjord (maar ook goed bereikbaar vanaf de Geirangerfjord). Het mooie van een bezoek aan deze gletsjer is dat je ook gelijk een prachtige waterval kunt meepakken, de Kleivafossen. Tijdens de rit er naartoe zie je eerst een andere gletsjer; de Melkevollbreen. De Brikdalsbreen zie je pas na een wandeling.
In het hoogseizoen worden toeristen van cruiseschepen met een jeepje de berg opgebracht. Wil je een rustigere wandeling, begin dan 's ochtends vroeg. Of kies voor een van de minder populaire, maar net zo mooie, gletsjers van Jostedalsbreen...
6. Kjenndalsbreen
Een dal verder, voorbij het schitterende Lovatnet meer, ligt de Kjenndalsbreen, die weer iets minder bekend is (en daarmee ook rustiger!). Je kunt je wandeling starten in de vallei, maar durf je het aan het smalle weggetje naar boven te rijden, dan is het nog een wandeling van slechts tien minuten tot aan de gletsjer. In de winter is deze weg overigens gesloten.
De echte sportieveling beklimt de berg Skåla voor het beste uitzicht op de gletsjer. Een beklimming van 1.800 hoogtemeters!