Ga naar content

Geirangerfjord

Mooie plaatsen in Noorwegen - Geiranger in Noorwegen is een van de meest toeristische plaatsen van het land. Het is dan ook een plaats die je minstens een keer in je leven bezocht moet hebben: tijdens een cruise, een fly-drive of vakantie met eigen auto langs de Geirangerfjord.

Rondreizen Geiranger

Vaak worden Geiranger en de fjord bezocht tijdens een rondreis langs verscheidene mooie plaatsen in het land. Zo brachten wij hier ook enkele dagen door om te genieten van al die mooie natuur. We selecteerden alvast enkele van de mooiste reizen voor je:

Bezienswaardigheden Geiranger

Geiranger is een van de meest bezochte plaatsen in Noorwegen en biedt alle voorzieningen voor toeristen. Het Geiranger Tourist Office biedt heel wat leuke excursies en tours. Panoramabussen voeren langs de hoogtepunten van Geiranger, zoals de Trolweg, de Eagle Bend, de Flydals canyon en Mount Dalsnibba. Heb je maar één of twee dagen de tijd, denk dan goed na over wat je wil zien en doen. Een overzicht van hoogtepunten en mooiste plekken in Geiranger:

1. Geirangerfjord

De Geirangerfjord staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf het water heb je een prachtig zicht op de natuur rond de fjord. Talrijke watervallen, kloven en uitstekende rotspunten vormen het decor aan boord van een boot.

De postboot de Hurtigruten en andere cruiseschepen meren aan in Geiranger. In de Geirangerfjord zie je vanaf het water enkele van de bekendste watervallen van de omgeving, waaronder de Bridal Fall en de Seven Sisters. Volgens de legende hoor je de zeven zussen wel eens huilen. 

Natuur Geiranger
Deel op Pinterest

2. Boottochten en klim naar boerderij

Bij het informatiecentrum in Geiranger kan je een boottocht (fjordsightseeing) reserveren van 1 of 1,5 uur aan boord van een van de boten die door de fjord varen. Er bestaat de mogelijkheid om onderweg van boord te gaan om een beklimming te ondernemen naar de Skageflå boerderij.

Deze staat in het dorp Stranda, recht tegenover de Seven Sisters waterval. Het wandelpad is steil en vergt een goede conditie, de beloning is schitterend, want hier geniet je van een van de mooiste uitzichten op de Geirangerfjord. Wie van adrenalinekicks houdt kan meevaren met een RIB-boot, waarbij je razendsnel over het water zoeft. 

Mooiste plekken Geirangerfjord
Deel op Pinterest

3. Fossevandering

Er is een grote keuze aan mooie wandelroutes in Geiranger. Een daarvan is de bekende Fossevandering of Watervallenwandeling. Dit trappenpad voert langs een grote waterval naar het Norsk Fjordsenter, langs het historische Union Hotel. Onderweg tal van mooie plekken om foto's te nemen van Geiranger en de waterval.

4. Norsk Fjordsenter Museum

Op een regenachtige dag, wanneer Geiranger gehuld is in dikke mistbanken, is een uitstapje naar dit Museum een aanrader. Zowel voor jong en oud is het informatief en leuk opgezet.

5. Dalsnibba Panoramic viewpoint

Tijdens een verblijf in Geiranger is een excursie naar het Dalsnibba uitzichtpunt een must. Volg weg 63 tot bij het Djupvatnet meer: vanaf dit punt is het een tolweg die verder naar boven voert naar het viewpoint. Dalsnibba is uniek, omdat je niet hoeft te wandelen. Met de auto bereik je de top van de bergen en geniet je van een overweldigend uitzicht op de Geirangerfjord. Het weer op de top is erg wisselvallig, en in mei / juni kan er nog een dik pak sneeuw liggen. De sneeuw vormt een fraai contrast met de groene fjord in de vallei. 

Dalsnibba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Westeras Gard

Tal van mooie wandelroutes, waaronder de reeds omschreven Fossevandring, voeren door de natuur bij Geiranger. Een van de mooiste wandelpaden voert naar Westeras Gard, een boerderij met schitterend uitzicht op de Geirangerfjord. Er worden heerlijke Noorse gerechten geserveerd op het terras. 

7. Gamle Strynefjellsvegen

De RV258 of Gamle Strynefjellsvegen is een van de mooiste wegen in Noorwegen. De 27 km lange nationale route tussen Skjak en Stryn werd gebouwd in 1894. Verscheidene indrukwekkende watervallen, waaronder de Videfossen, klateren langs de weg naar beneden. Wildkolkende rivieren verbinden de watervallen met elkaar om gezamenlijk een weg naar de fjorden te vinden. De weg wordt ook gesierd met menselijke bouwwerken, zoals de stenen Jolbrug. Op het hoogste punt (1139 m) contrasteert een melkblauw gletsjermeer met de witte ijsschotsen, grijze rotsblokken en gifgroen gras. Minder makkelijk te berijden met camper of caravan.

8. Trollstigen

Hoewel het mooiste stuk van de Trollenweg of Trollstigen nog ruim 1,5 uur rijden is vanaf de fjord, behoort deze toeristische weg toch tot een van de top bezienswaardigheden van Geiranger. Er worden veel bussen ingezet, vooral voor de cruise toeristen. Heb je zelf een auto, dan is de route met de vele haarspeldbochten ook zeker een uitstap waard.

Lees meer over deze en andere Scenic Routes en bekijk ook onze tips over andere Noorse fjorden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!