Ga naar content

Noorse fjorden

Mooiste plekken Noorwegen - Noorwegen heeft alle ingrediënten voor een natuurreis: gletsjers, bergen, watervallen, eilanden... Maar het meest indrukwekkend zijn voor veel mensen de mooie Noorse fjorden. De fjordenkust van Noorwegen strekt zich vooral uit in het Westland, de westelijke kust in het midden van het land. Het fjordengebied kan grofweg opgedeeld worden in vier regio's. Van noord naar zuid zijn dat More og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland en Rogaland. Twee fjorden (de Geirangerfjord en de Naeroyfjord) staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mooiste fjorden van Noorwegen

Wat is de mooiste fjord van Noorwegen? Wat kan je er doen en zien? Hieronder vind je een overzicht van de meest spectaculaire fjorden, met een overzicht van activiteiten en bezienswaardigheden in het gebied. Per gebied kan je meer informatie lezen.
Top 5 Noorse fjorden:

1. Hardangerfjord en Trolltunga

De azuurblauwe kleur van het Hardangerfjord contrasteert prachtig met de groene omgeving en steile rotswanden. De fjord ligt bovendien dicht bij Bergen en is dus makkelijk te bereiken.

Mooiste fjorden in Noorwegen
Deel op Pinterest

Er zijn accommodaties in alle prijsklassen. De voornaamste bezienswaardigheden: de Trolltunga (een uitstekende rotspunt die bereikbaar is via een lange wandeltocht), watervallen (4 watervallen in Husedalen), gletsjers (Folgefonna), nationale parken en drie nationale toeristische routes. Hardanger is een gebied dat bekend staat om de fruitteelt. Langs de weg kan je op veel plekken vers fruit en bessen kopen. 

2. Nordfjord

De Nordfjord is met 106 kilometer een van de langste fjorden van Noorwegen en bevindt zich in de provincie Sogn og Fjordane. Aan het einde van de Nordfjord bevindt zich het gletsjerpark Jostedalsbreen. De fjord heeft verscheidene kleinere zijarmen met mooie natuur.

Bekende plaatsen zijn Nordfjordeid aan de Eidsfjord, Sandane aan de Gloppenfjord, Stryn en Loen aan de Innvikfjord. Recent is hier een nieuwe Skylift kabelbaan geopend. In ca. 5 minuten brengt deze je naar de top van Mount Hoven op 1011 meter hoogte. Op de top van de berg wacht ruim 70 km aan gemarkeerde wandelroutes in alle niveaus. De natuur bij Stryn wordt zo nog meer toegankelijk, ook voor mindervaliden. De Skylift is het hele jaar open van 9u00 tot 19u00. Honden of fietsen kunnen ook mee tegen een meerprijs.

3. Sognefjord en Nærøyfjord

De langste fjord (204 km) is de Sognefjord in Noorwegen, en bevindt zich op ca. 70 km ten noorden van de stad Bergen. De Sognefjord heeft tal van zijtakken, zoals de Aurlandsfjord, de Nærøyfjord, de Lustrafjord en de Laerdalfjord. Dit fjordengebied wordt omgeven door de provincie Sogn og Fjordane, een topbestemming voor een actieve vakantie. Er worden veel boottochten georganiseerd om de natuur vanaf het water te bewonderen. Maar je kan er ook zelf op uit trekken.

Fjorden Noorwegen
Deel op Pinterest

Ga kajakken op de fjord, fietsen op de Rallarvegen of maak een gletsjerstocht. Ook zijn er vele mooie bezienswaardigheden langs de Sognefjord, zoals de 800-jaar oude staafkerk van Urnes (Lustrafjord), de 275 meter hoge watervallen bij Ardal en de 218 meter hoge watervallen in Luster, het plaatsje Balestrand (met haar Zwitserse huizen), en het dorp Laerdalsoyri. De Nærøyfjord is zeer nauw en wordt omgeven door steile rotswanden tot wel 1.200 meter hoog. Hierdoor wordt de fjord door velen beschouwd als een van de mooiste fjorden in Noorwegen. Ook de Lustrafjord vonden wij bijzonder mooi.

4. Preikestolen en de Lysefjord

Waar het fjordenavontuur start... De fjorden in Ryfyke, in de regio Stavanger zijn enorm imposant. De bekendste bezienswaardigheid hier is de Preikestolen bij de Lysefjord. Ruim een kwart miljoen mensen bezoeken ieder jaar weer deze uitstekende rots. De totale tocht is 6 kilometer lang en neemt heen en terug ongeveer 4 uur tijd in beslag. Ook een boottocht over de Lysefjord is onwaarschijnlijk mooi. Bekijk onze tips voor een reis naar Stavanger en de Preikestolen

Rondreis Noorse fjorden
Deel op Pinterest

5. Geirangerfjord

Geirangerfjord is een 15 km lange fjord, een arm van de Storfjord. De fjord staat bekend om haar prachtige watervallen, zoals "De zeven zusters", "de Bruidssluier" en "de Vrijer". Regelmatig varen cruiseschepen door de fjord en je kan ook een boottocht maken aan boord van een kleiner schip. Samen met de Nærøyfjord staat hij op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de omgeving van Geiranger zijn vele andere excursies of uitstapjes te maken, zoals een rit per bus of auto naar de top van de Dalsnibba berg (fenomenaal uitzicht op de fjord!). Wandel ook naar de watervallen Storseterfossen en Fossevandring. Hutten, hotels en camping kan je reserveren via Booking.com.

Hurtigruten

Een van de meest populaire manieren om langs de Noorse fjorden te reizen is een cruise met de Hurtigruten. Deze ruim 100 jaar oude veerdienst vaart van Bergen in het zuiden naar Kirkenes in het uiterste noorden van Noorwegen en weer terug. De totale reis duurt 12 dagen en wordt beschouwd als een van de mooiste zeereizen ter wereld. De 11 Hurtigruten schepen stoppen elk in totaal bij 34 Noorse havens. Diverse reisorganisaties bieden een reis in Noorwegen met de Hurtigruten postboot aan. Bekijk onze tips Hurtigruten reis.

Cruise Noorse fjorden

Naast de bekende Hurtigruten postboot varen tal van andere cruiseschepen langs de Noorse kust. Aan boord geniet je van alle luxe en worden er tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!