Ga naar content

Zeearenden in Noorwegen

Tips rondreis Noorwegen - Wie dieren in Noorwegen wil zien, verwacht zich wellicht vooral aan elanden en rendieren. En dan is er ook nog de indrukwekkende muskusos. Daarnaast zijn er verschillende plekken waar je de imposante zeearend kunt zien. Niet één, maar tientallen. En wil je alle diersoorten zien, dan raden we de "Wildlife Triangle" aan. 

Zeearenden fotograferen

Het is een van de meest aangeboden en geboekte excursies tijdens een natuurreis in Noorwegen. Een zeearendenexcursie, waarbij je met een boot de zee op vaart en langs de eilanden op zoek gaat naar deze majestueuze vliegende deur. 

De Europese zeearend (White-tailed eagle) heeft een spanwijdte tot wel 2,4 meter. In Noorwegen leeft de grootste populatie zeearenden ter wereld. Sinds mensenheugenis worden de dieren al bijgevoerd, om ze weg te houden van de stokvissen die op rekken hangen te drogen.

Wat zijn de beste plekken voor een Sea Eagle Safari? Waar zeearenden zien en fotograferen in Noorwegen?

1. Zeearenden bij de Lofoten

Wie naar het noorden van het land reist, kan op de Lofoten terecht voor een zeearenden excursie. Vanaf Svolvaer vaar je met een RIB-Boot over zee richting de Trollfjord. De Trollfjorden is een van de beste plekken in Noorwegen om zeearenden in het wild te zien. 

sea eagle Lofoten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er leven naar schatting 4.000 paren zeearenden bij de Lofoten. Ik heb het over paren, omdat de zeearend meestal zijn hele leven monogaam blijft. Op de boot word je niet alleen beloond met het zien van de indrukwekkende roofvogels, ook het landschap is adembenemend. Overal om je heen doemen de imposante bergpieken van de Lofoten op. 

2. Zeearenden op Smøla

Smøla is een eilandje ten noorden van de kustplaats Kristiansund. Het is een unieke bestemming vanwege de grote aantallen zeearenden die hier voorkomen. Ook hier komen fotografen om zeearenden te fotograferen vanaf een boot. Het is waanzinnig gaaf om de roofvogels te fotograferen terwijl ze naar vis in het water duiken. Tijdens de boottocht wordt er ook gestopt bij een kijkplaats, waardoor je een grote verscheidenheid aan foto's kan maken, op het water en op het land.

Zeearend bij Smola
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Zeearenden bij Flatanger

Flatanger is een plaatsje in Nord-Trøndelag, wat noordelijker dan Kristiansund. Tijdens de bootexcursies zal je niet alleen zeearenden zien. Ook andere zeevogels, zeehonden en otters behoren tot het wildlife aan de Noorse kusten.

Wildlife reis in Noorwegen

De "dierendriehoek" is de driehoek Oppdal - Kristiansund - Tromso. Een reis naar deze plaatsen biedt je de ideale wildlife reis in Noorwegen. Vlieg naar Trondheim om bij Oppdal een muskusossensafari te maken. Vervolgens reis je af naar de Noorse Kust, om op een boot zeearenden te fotograferen en dan neem je de Hurtigruten of een andere boot naar het noorden, waar je een walvissafari in Noorwegen maakt. De ideale dierenreis in Noorwegen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!