Ga naar content

Wandelen in Noorwegen

De natuur in Noorwegen nodigt actieve reizigers uit om te wandelen: binnen Europa is het een van de mooiste landen voor een wandelvakantie. Overal kan je mooie dagtochten maken, en er zijn ook veel meerdaagse trektochten in Noorwegen van hut naar hut. Hieronder een overzicht van de mooiste wandelgebieden. Wil je gedetailleerde informatie over de duizenden routes en trektochten in het land, bekijk dan de wandelkaarten en wandelgidsen bij De Zwerver.

Wandelreizen Noorwegen

Waar een wandelvakantie boeken? Het grootste aanbod wandelreizen vind je bij SNP, er zijn echter tal van andere reisorganisaties met mooie wandelvakanties.

Mooiste wandelgebieden Noorwegen

Het landschap is indrukwekkend: diepe fjorden en dalen die tot ver in de met gletsjers bedekte berggebieden doordringen vormen een uitdagend decor om te wandelen in Noorwegen. De uitgestrekte bergplateaus met schitterende meren grenzen aan het vlakkere laagland met imposante bossen. Niet alleen het landschap is divers, ook de verscheidenheid aan wandelroutes en wandelgebieden is groot.

Hieronder tips voor mooie wandelgebieden in Noord-, Midden- en Zuid-Noorwegen:

1. Fjord Noorwegen

De Noorse Fjorden, in het zuidwesten, vormen een van de mooiste wandelgebieden. Het landschap is er zeer divers. Hoge bergen rijzen als steile kliffen op uit de zee. Het uitzicht op de fjorden is magnifiek; niet voor niets verkoos National Geographic dit gebied tot beste reisbestemming ter wereld. 

Voor wandelaars is Fjord Noorwegen een walhalla. Je hoeft geen sublieme conditie te hebben om te kunnen genieten van de fjorden. Er zijn vele wandelroutes aangelegd die variëren van eenvoudig tot moeilijk. In het westen van Noorwegen vind je een aantal bijzondere nationale parken

Hardangervidda hoogvlakte
Deel op Pinterest

Hardangervidda bijvoorbeeld staat bekend als de grootste hoogvlakte van Europa, in Breheimen en Jotunheimen vind je majestueuze bergen en gletsjers. Renheimen biedt mooie contrasten tussen groene dalen en spitse bergtoppen. De bekendste trektochten zijn de tocht naar Trolltunga, Preikestolen en de tochten langs de Geirangerfjord.

Tip: wil jij een georganiseerde wandelreis maken in Hardangervidda? Dan is The Norway Trail van Travelbase een hele leuke om te doen. Je maakt eerst een 5-daagse trektocht met kamperen door het beeldschone Hardangervidda Nationaal Park en hebt de optie om op de zesde wandeldag de Trolltunga hike te maken. Travelbase neemt de logistiek op zich waardoor het voor jou alleen genieten is van de natuur.

2. Huttentocht Noorwegen

Wandelen van hut naar hut. Overal in het land vind je kampeerhutten, vaak gelegen op campings. Zowel in de bergen als bij fjorden bieden ze basic overnachtingsmogelijkheden. Een hut (hytte) biedt net wat meer luxe dan een tent, en is voordeliger dan een hotel. Sommige toeristen kiezen er voor om een huttentocht in Noorwegen te maken, waarbij je gaat wandelen van hut naar hut. Wanneer je een huttentocht van tevoren reserveert hoef je je nergens druk om te maken. Vaak kan je kiezen voor een bepaalde klasse hutten: zo goedkoop mogelijk, of toch liever wat meer luxe en comfort? 

3. Trektocht Jotunheimen

Nationaal park Jotunheimen in Noorwegen wordt het "Huis der Reuzen" genoemd; je vindt hier de hoogste bergen van Noorwegen, de ruigste landschappen en de mooiste wandelpaden van Noorwegen. Rotsblokken, ijsmeren en sneeuw typeren de woeste omgeving. Een groot deel van het park bevindt zich boven de boomgrens. Met haar mooie berghutten (fjellstues en turisthytter) kan je prima wandelen in Jotunheimen. Soms zijn de hutten primitief en moet je zelf de kachel aanzetten, beekwater drinken en je eigen eten opwarmen. Andere hutten bieden wat meer comfort.

  • Hoge bergen: Wandel in Jotunheimen over de hoogste bergtoppen van Noorwegen. 
  • Mooiste meren: Wandel langs heldere meren, zoals het Tyinmeer, het Gjendemeer, Bygdin en Vinstri. 
  • Besseggen bergrug: Wandel over de bekende Besseggen kam. Bovenop de Besseggen word je beloond met een schitterend uitzicht over het turquoise Gjendemeer en het donkerblauwe Bessvatnet. 
  • Wandelen over gletsjers: In het westen ligt de gletsjer Jostedalsbreen.

4. Trolltunga

Een van de populairste hikes in Noorwegen is de trektocht naar de Trolltunga in Hardanger. De trekking heeft een totale lengte van ca. 20 km en neemt heen en weer ongeveer 8 tot 12 uur in beslag. Het pad is gemarkeerd met de rode letter T. Het totale hoogteverschil van de wandeling is 800 meter. De Trollentong is ook bereikbaar langs een via ferrata onder begeleiding van een gids. 

De trektocht voert vanaf Skjeggedal (bereikbaar via de rijksweg 13 naar Tyssedal) door het hooggebergte van Noorwegen. Onderweg geniet je van bezienswaardigheden zoals de Ringedalsdeminingen stuwdam en gletsjermolens. De beste tijd is de periode van 15 juni tot 15 september.

5. Wandelen in Sunndal

Tussen Andalsnes en Oppdal ligt een regio die erg populair is voor hiking onder de Noren. Rond het plaatsje Sunndalsøra liggen maar liefst 17 berghutten, omgeven door steile bergtoppen, hoogvlaktes en prachtige wandelroutes. Sommige van deze hutten bestaan al sinds eind 19de eeuw. De bergen in Innerdalen en Øksendalen worden ook wel de Zwitserse Alpen in Noorwegen genoemd. Vanaf Sunndalsora kan je ook een mooie autorit maken van ca. 4 uur langs enkele van de hoogste watervallen. Startpunt is de route door Litledalen.

6. Wandelen in Midden-Noorwegen

Ook het centrale deel van het land heeft fantastische wandelmogelijkheden. Onderweg passeer je Noorwegen zoals het er in de middeleeuwen ook zal hebben uitgezien. Snuif cultuur in de dorpjes en geniet van natuur in het bos.

  • Pelgrimspad: een van de bekendste tochten. Voert van Oslo tot voorbij Trondheim. Je kunt zelf bepalen welk deel je loopt. De overnachtingen onderweg zijn vaak eenvoudig van aard, maar daardoor niet minder sfeervol.
  • Kongevegen: de nieuwste ontdekking in Noorwegen. Deze historische wandelroute kreeg de EU Price for Cultural Heritage/Europa Nostra Award 2017! Lees meer over de Kongevegen.
  • Wandelkaarten en wandelgidsen voor Midden-Noorwegen vind je bij De Zwerver.

7. Wandelen bij de Lofoten

De Lofoten en de Vesteralen, in het Noorden van Noorwegen, boven de Poolcirkel, zijn tevens ideale gebieden om te wandelen. Zowel korte wandelingen als lange dagtochten lonen de moeite. Vanaf de hoger gelegen plaatsen geniet je van prachtige uitzichten over het landschap. Wandelen en Noorderlicht: aanschouw tijdens het wandelen een van de mooiste natuurmirakels, het Poollicht. Wandelkaarten en wandelgidsen over de Lofoten en de Vesteralen vind je bij Reisboekhandel De Zwerver

Wandelen bij de Lofoten
Deel op Pinterest

8. Preikestolen

Bij Stavanger in Noorwegen kan je een trekking maken naar een van de bekendste bezienswaardigheden van het land, de Preikestolen aan de Lysefjord. Meer dan 250.000 mensen wandelen jaarlijks naar dit uitstekend rotsplateau. De tocht naar de Preekstoel is slechts 6 kilometer lang en is haalbaar in 4 uur heen en weer. De tocht is mogelijk van mei tot oktober.

9. Op pad in Rondane

Enkele jaren geleden zijn we zelf op wandelvakantie in Noorwegen geweest met ons zoontje. Aangezien we vooral van hoogvlaktes houden (we komen graag boven de bomen uit), ging onze voorkeur uit naar het Rondane Nationaal Park ten noorden van Lillehammer en ten zuiden van Oppdal.

Mooiste wandelgebieden Noorwegen
Deel op Pinterest

Er zijn vele mooie wandelroutes en hutten en verrassende natuur: woeste rivieren en prachtige watervallen. De wandelpaden in Rondane zijn overwegend eenvoudig, maar je kan er ook uitdagende beklimmingen en meerdaagse huttentochten maken. Het landschap is zeer divers en er zijn veel mooie accommodaties in de omgeving. Lees meer tips over wandelen in Rondane

Wandeltips Noorwegen

Wandelen in Noorwegen is een bijzondere ervaring, maar elk jaar weer zijn er mensen die gered moeten worden of het niet halen. Laat vooraf dus zeker een bericht achter bij je hotel of camping waar je heen gaat. Let goed op het weer en vang geen trektochten aan waar je niet voldoende voor getraind bent. Vraag advies aan de lokale bevolking over lawinegevaar, afstanden en de beste wandelpaden.

Kleed je in laagjes en zorg voor voldoende kleding als het kouder wordt. Zorg voor een goede wandelkaart, kompas of GPS. Diverse routes voeren deels over een gletsjer. Doe dit bij voorkeur onder begeleiding van een gids. Kijk tevens uit bij het oversteken van rivieren (kies voor ondiepe plekken met zacht stromend water) en steenhellingen (wandelstokken zijn aanbevolen). Tot slot is het geen schande om op tijd terug te keren wanneer het donker wordt!

Wandelen in Noorwegen met kinderen

Ook een wandelvakantie met kinderen is prima te doen: sterker nog: de kinderen zullen in dit land volop genieten van het actief buiten zijn. Ga op zoek naar trollen of laat hen oog in oog staan met echte muskusossen. SNP organiseert een leuke individuele reis met kinderen. ANWB biedt diverse rondreizen met kinderen, waarbij je wandelen combineert met andere activiteiten zoals kajakken, karten, raften, rodelen enz.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!