Ga naar content

Kongevegen in Noorwegen

Wandelen in Noorwegen - Dat er aan mooie trails geen gebrek is in Noorwegen, dat weet iedere outdoor liefhebber. Dat sommige routes wel bijzonder mooi zijn, dat blijkt uit deze ontdekking.

Filefjell Kongevegen wandelroute

Noorse vrienden wezen ons op de Filefjell Kongevegen - in het Nederlands vertaald als "De Koningsweg". De Kongevegen loopt van Oslo naar Bergen. Een deel van de route, de Kongevegen over Filefjell is nu gerestaureerd en heeft in 2017 de EU Price for Cultural Heritage/Europa Nostra Award gewonnen. 

Hiermee is het pad goed op weg om een van de bekende trails in Noorwegen te worden. Hij begint in Lærdal en eindigt in Vang i Valdres en natuurlijk kun je ook in Vang i Valdres starten en naar Lærdal lopen. Dat is iets makkelijker. De route is 110 km lang. De oude weg is historisch gezien een belangrijke verbindingsroute tussen West- en Oost-Noorwegen.

1. Wandelen op de Kongevegen

De wandelroute is bijzonder mooi. Ze ligt hoger dan de moderne asfaltwegen, omdat de valleien in lager gelegen delen vaak erg nat en moerassig waren. Grotendeels wandel je over een met gras begroeid pad, sommige stukken voeren langs grote rotsblokken. Onderweg kan je een kijkje nemen bij een van de bekende Staafkerken en genieten van schitterende watervallen. In de omgeving zijn ook diverse bergen te beklimmen.

Wat is de beste tijd om op de Kongeven te wandelen? Vanaf begin mei kan je al delen wandelen rond Vang en Laerdal, maar tot laat juni ligt er gewoonlijk sneeuw op het plateau. In juli en augustus zal je de meeste wandelaars treffen op de Kongeven. In september en oktober is het echter rustiger en geniet je van de adembenemende herfstkleuren.

2. Fietsen op de Kongevegen

Fietsen over de Kongevegen is nog een item waarover gesproken wordt. De Kongevegen is een historische postweg met veel culturele bezienswaardigheden en flora en fauna. De staat, eigenaar van de Kongevegen, wil geen fietsers op deze route. Voorstanders en toeristische bedrijven zijn juist erg enthousiast over de fietsmogelijkheden. Vooralsnog is het mogelijk om gedeeltes van de Kongevegen te fietsen, maar fietsers kunnen best eerst informatie inwinnen bij de aangesloten bedrijven.

Geschiedenis

De hiking trail werd vernoemd naar Koning Sverre van Noorwegen (1184–1202), die over deze route reisde met zijn leger. Vanaf het jaar 1791 werd de route pas als een officiële weg aangeduid. Tot 1830 waren er twee onderkomens voor reizigers op de weg: Maristova in Filefjell (gebouwd op bevel van Koningin Margaret rond 1390) en Nystuen in Vang (waarvan de eerste vermelding dateert uit 1627, maar waarvan men vermoedt dat het al veel langer bestaat). De eigenaren kregen een compensatie van de koning om reizigers te helpen. Vandaag de dag is de Kongevegen in Noorwegen geopend voor wandelaars die willen genieten van de mooie natuur rond de wandelroute.

Wil je meer weten over de Kongevegen, bekijk dan de site van Outt, die bevat goede Engelse informatie.

Bekijk meer vakantietips Noorwegen!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!