Ga naar content

Wandelen in Rondane

Rondane Nationaal Park in Noorwegen is een paradijs voor wandelaars. Er zijn wandelroutes in alle niveaus. Ervaren hikers kunnen er meerdaagse trektochten van hut naar hut lopen, terwijl Noorse gezinnen vaak voor Rondane kiezen, omdat het er heerlijk wandelen is met kinderen.

Mooiste wandelroutes in Rondane

Er zijn tal van mooie wandelingen uitgezet in het nationale park. Zowel beginnende, jonge wandelaars als voor ervaren trekkers kunnen er prachtig wandelen tussen de bergen, langs kabbelende beekjes of woestkolkende rivieren.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

NatureScanner verbleef zelf een korte week in Rondane en ook wij trokken uiteraard de wandelschoenen aan om de mooiste routes te verkennen. Wil je een uitgebreid overzicht van wandelpaden, dan raden we aan om een goede wandelkaart of wandelgids te kopen bij Reisboekhandel De Zwerver

1. Huttentocht in Rondane

Een van de populairste huttentochten in Noorwegen is de Rondane Triangle. Deze trekking voert van Rondvassbu naar Doralsaeter naar Bjornhollia. De gehele tocht neemt minstens drie dagen in beslag. Ook gezinnen met kinderen kunnen deze tocht ondernemen, de routes zijn relatief makkelijk en Noren hiken veel met hun kinderen. Zorg voor goede outdoor kleding. Zoals Noren zeggen: "slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding".

2. Rondvassbu

Rondvassbu is een hut in het centrale deel van Rondane. Het is het mekka voor avontuurlijke hikers en een uitstekend vertrekpunt voor lange wandelingen. De hut wordt omringd door bergen boven de 2.000 meter. 

Wandeltips Rondane
Deel op Pinterest

3. Wandelen vanaf Mysusaeter

De bergen in het westen zijn wat lieflijker, maar het is een prachtig gebied voor wie op vakantie is met kinderen of wandelen wil combineren met mountainbiken. Mysusaeter is een dorpje op de grens van het park, te bereiken vanaf Otta in het zuidwesten van Rondane.

Via een tolweggetje in Mysusaeter bereik je het vertrekpunt van een wandeling naar de Storulfossen, wat mij betreft de mooiste waterval van Rondane. Het is een korte, makkelijke wandeling die ook goed te doen is met kinderen. Vanaf de waterval kan je verder wandelen langs de rivier, naar Spranget. Nog verder ligt de Rondvassbu hut, een uitvalsbasis voor langere wandeltochten in Rondane.

4. Wandelen vanaf Høvringen

Iets bekender bij toeristen is het noordelijker gelegen dorp Hovringen. Ook hiervandaan vertrekken verscheidene wandelroutes in alle niveaus. Wij maakten er een van onze mooiste wandelingen. Een weg voert vanaf Hovringen verder naar de Smuksjoseter fjellstue. Daarvandaan kan je wandelen naar de Peer Gynt hut. Een afwisselende wandeling van 6 km heen en weer, langs meren, bergen en een schitterende kloof. 

Hiken in Rondane
Deel op Pinterest

5. Wandelen in Grimsdalen

Doralsaeter en Grimsdalen in het noorden van Rondane zijn wat lieflijker en minder ruig dan de bergen in het centrale deel. Grimsdalen is een van de mooiste valleien van Noorwegen. Zowel korte wandelingen van 3 kilometer als lange wandelroutes voeren door het mooie dal. Het is te bereiken via een zijweg van de E6 bij Dovre.

6. Wandelen naar Rondslottet

Rondslottet is de hoogste berg van Rondane, 2.178 meter hoog. Vanaf de top geniet je van vergezichten over Jotunheimen en Dovrefjell. De makkelijkste route naar de top is een 6-8 uur durende hike vanaf Rondvassbu. Onderweg passeer je tevens de Vinjeronden berg (2.045 m). De meest avontuurlijke hikers verlengen de trektocht naar Bjornhollia, wat nog eens 3 uur extra wandelen is.

7. Veslesmeden

Een makkelijke tocht voor onervaren wandelaars of gezinnen. De 2.000 meter hoge berg biedt een fraai uitzicht tot Jotunheimen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!