Ga naar content

Jyväskylä stad

Jyväskylä regio - Neem zeker een dagje of twee de tijd om Jyväskylä City te bezoeken. Er is een bekende universiteit en zoals dat gaat met iedere studentenstad vindt er een groot aantal activiteiten plaats. Niet alleen drinkfeestjes, want Jyväskylä is ook een zeer sportieve stad. Zo zijn er het hele jaar door tal van sportieve evenementen, maar ook markten, grote en kleine rockconcerten en de Sauna Region Week. Voor ieder wat wils dus.

Mooie plekjes Jyväskylä stad

Met haar ligging in het merengebied in Centraal-Finland, bij de noordelijke punt van het Päijänne meer is water altijd dichtbij. Ook bossen zijn in grote mate aanwezig rond de stad. De Finnen zelf noemen Jyväskylä de "City of Light", omdat veel gebouwen - op een duurzame manier - verlicht worden. Dit brengt licht in de donkere dagen, want zoals je weet zijn de winters erg lang in Finland.

De hoogtepunten om te zien in Jyväskylä zijn de vele uitzichtpunten, de haven, de moderne architectuur en het oude stadsgedeelte, waar je in de zomer heerlijk kunt zitten op een terrasje tussen de oude houten huizen.

1. Haven

Een centraal punt in Jyväskylä stad is de haven. Kenmerkend zijn de witte letters waarmee de meeste bezoekers op de foto willen, en daarachter het Jyväsjärvi meer. In de zomer krioelt het hier van de studenten, die een biertje drinken op het gras of op een van de bootterrassen.

Haven van Jyvaskyla
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf de haven kan je in de zomermaanden een cruise maken naar het tweede grootste meer van Finland, Lake Päijänne. Met een boot vaar je onder de Siltabrug door. In het begin vaar je vooral langs de dure appartementen bij het meer, maar deze maken geleidelijk aan plaats voor kleine zomerhuisjes langs het meer. De meeste Finnen hebben zo'n zomerhuisje op een eiland, waar ze zich terugtrekken van de drukte in de stad. 

Zomerhuisje Lake Paijanne
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij de meeste cottages zit zelfs een sauna, want ja, wat is een Fin zonder sauna?

2. Sauna

Over sauna's gesproken. Bij de haven zit een gloednieuwe publieke sauna met restaurant, het ultramoderne Sataman Viilu. Wanneer de boot dus terug is gekeerd, kan je hier meteen terecht.

Zoals je op onderstaande luchtfoto kunt zien ligt het restaurant aan de voorzijde van het gebouw, aan de rechterkant bevindt zich de sauna. Er zijn drie sauna's, waarvan twee uitkijken op het meer. Wanneer het te heet wordt kan je jezelf blussen in het meer. Ik ben best trots dat ik het heb aangedurfd, maar het was wel heel koud. Maar ach wat voel je je daarna lekker!

Sauna
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wist je dat Jyväskylä enkele van de grootste schansspringers ter wereld heeft voortgebracht? De bekendste is Matti Nykänen, waarnaar de heuvel met schansen is vernoemd. Tijdens ons bezoek aan Matti Nykänen's Hill konden we toekijken hoe de huidige wereldkampioen van de jeugd aan het trainen was. Dat was heel indrukwekkend om te zien. En heb je geen interesse in de sport zelf, dan zal je alsnog duizelen van het zicht vanaf de hoge torens. Schansspringers zijn niet de enige waaghalzen, verderop zien we ook mountainbikers in volle snelheid downhill racen.

In de zomer raad ik zeker een boottocht op het meer aan. Je vaart via een nauwe doorgang naar het tweede grootste meer van Finland en krijgt zo een goed zicht op wat het merengebied werkelijk is. Verspreid over het meer liggen tal van kleine eilanden met daarop de typisch roodgeverfde zomerhuisjes van de Finnen. Bijna elke cottage heeft een eigen sauna en een bootje voor de deur. 

Overnachtingstips:

3. Architectuur van Alvar Aalto

Ca. 30 gebouwen in en rond Jyväskylä stad zijn ontworpen door de beroemde Finse architect Alvar Aalto (1898 - 1976). Deze heeft design toegankelijk gemaakt voor gewone mensen en wanneer je zijn meubels ziet, herken je ongetwijfeld bepaalde ontwerpen. Vooral het bekende krukje met drie poten, waarop je vast wel eens hebt gezeten.

Säynätsalo Town Hall
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een van de bekendste gebouwen is Säynätsalo Town Hall, een trekpleister voor architectuurliefhebbers. De lokale gids toont ons het gebouw. De kunstliefhebber kan er zelfs voor kiezen om een nacht door te brengen in een echte "Alvar Aalto kamer".  Kijk voor reserveringen hieronder.

Alvar Aalto stadhuis
Booking.com
Deel op Pinterest

Overnachten in deze unieke locatie?

4. Harju ridge & Vesilinna observation tower

De Harju heuvelrug bevindt zich midden in het centrum van Jyväskylä. De Vesilinna met haar observatietoren is zichtbaar in de hele stad. Harju is in alle jaargetijden een trekpleiser voor actievelingen, die hier komen joggen of wandelen in de zomer en sleeën of skiën in de winter. 

Harju ridge Nero Stairs
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Heel bekend zijn de Nero Stairs, die van bovenaf een mooi uitzicht bieden op het meer en de stad. In de Vesilinna Observation Tower bevindt zich het Natural History Museum en een café-restaurant.

5. Matti Nykänen’s hill

Enkele van de bekendste schansspringers ter wereld komen van Jyväskylä. Zo ook Matti Nykänen, 3-voudig olympisch goud winnaar in 1988, waarnaar de heuvel met skischansen is vernoemd. Op de heuvel in Laajavuori staan verschillende schansen in verschillende hoogten. Tijdens ons bezoek aan deze plek zien we de huidige wereldkampioen schansspringen jongeren trainen.

Schansspringer Jyvaskyla
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zijn sprongen zijn echt indrukwekkend om zo live te zien. Je zou bijna geen aandacht meer hebben voor het schitterende vergezicht dat je hebt vanaf de toren van de schans.

6. Deelnemen aan een Heavy Metal breifestival

In het oude stadsgedeelte van Jyväskylä stad is een bezoek aan dit wolwinkeltje zeer de moeite. TitiTyy is een lust voor het oog van elke vrouw die een beetje houdt van handwerk. Wedden dat je nog nooit zoveel kleuren wol hebt gezien? Je kijkt je ogen uit in deze shop. 

Deel op Pinterest

Daarnaast organiseren ze een uniek evenement, het Heavy Metal knitting festival in Jyväskylä. Had jij ooit heavy metal muziek kunnen linken aan breiwerk? In Finland kan dat!

Meer weten over de stad en haar omgeving?

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!