Ga naar content

Hossa National Park

Natuur bij Taivalkoski - Op een mooie zonnige zomeravond rijden wij van Taivalkoski naar Hossa NP en hoe dichterbij we komen, hoe duidelijker het wordt dat de wildernis hier echt begint. Nog een half uur te gaan maar we rijden de verharde hoofdweg af om een onverhard pad door de bossen in te slaan. Een half uur lang alleen maar bomen, meertjes en wapperend katoengras. Een eenzaam rendier staat te grazen in de berm en een korhoen met jong steekt het zandpad over. Het licht is prachtig, want de middernachtzon is op zijn hoogtepunt. Hier voelt toch iedere natuurliefhebber zich thuis?

Natuur Hossa

De natuur van Hossa heeft een beschermde status vanwege de eeuwenoude bossen en de kristalheldere beekjes en meren. Het landschap wordt gekenmerkt door eskers, heuvels vol sparren, moerassen, meertjes, poelen, enorme rotswanden, wildwaterstromen en beekjes. Water speelt in Hossa een belangrijke rol. Daardoor geniet je niet alleen vanaf het land van de natuur maar ook vanuit een bootje of kano.

Natuur Hossa
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De vier grote roofdieren van Finland (beer, wolf, lynx en veelvraat) komen weleens in het park voor, al is de kans dat je ze ziet heel klein. Veel meer kans heb je op het zien van elanden, rendieren en vele soorten vogels. Voor de vogelaars is de veelvoorkomende gekraagde roodstaart interessant en in het voorjaar broeden ganzen, kraanvogels en steltlopers in de moerassen. Ook bijzondere soorten als de parelduiker spot je met geluk in de vele poeltjes. Oftewel, verrekijker mee, geduld en geluk hebben en wie weet heb je een bijzondere ontmoeting met wilde dieren!

Nationaal Park Hossa bezoeken

Hoewel de natuur wild is, heeft Hossa fantastische voorzieningen zoals shelters, wildernishutten, kota’s, toiletten en kookplekken. Perfect ingesteld voor de reiziger die liefst een hele dag (of meerdere dagen!) in de natuur vertoeft. Het ideale startpunt is bij het Hossa Visitor Centre, dat van juni tot eind september geopend is. Hier krijg je tips voor de mooiste routes en de leukste plekken om te zien. Handig om een kaart mee te nemen met alle parkeerplaatsen, trails en voorzieningen erop. 

Mooiste plekken

Trots pronken de rotstekeningen van Värikallio op het logo van Hossa National Park. Dit is dan ook voor vele mensen dé reden om het park te bezoeken. Combineer de rotstekeningen met een bezoek aan de kloof en de prachtige bossen en heldere wateren en je ziet Hossa in een notendop.

1. Rotstekeningen Värikallio

Oog in oog staan met tekeningen die mensen in de steentijd hebben gemaakt? Dat is echt een bijzondere ervaring. De rotswand van Värikallio ligt verscholen in de bossen, aan een meer. Je kan er dan ook niet zomaar naartoe rijden. Een prachtige wandeling van iets meer dan drie kilometer brengt je naar deze indrukwekkende historische plek. Via een loopbrug over het Somerjärvi meer bereik je de rotswand met zo’n 60 geschilderde tekeningen erop die de jacht en sjamanistische rituelen uitbeelden. Na een beetje speuren ontdek je al snel mensen, rendieren en elanden. Waarschijnlijk zijn deze vanaf een boot geschilderd of in de winter, toen het meer bevroren was.

Rotstekeningen Värikallio
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De tekeningen worden geschat op 3500-4500 jaar oud en zijn een van de grootste van Finland. Waarom ze precies hier staan is logisch te verklaren, Hossa was een knooppunt van waterroutes en waarschijnlijk werden de tekeningen gebruikt om een route te markeren of situaties uit te beelden. Uniek aan de tekeningen hier zijn de mensen met driehoekige hoofden en de elandachtige figuren met stokpoten. Nergens anders ter wereld zijn dit soort schilderingen gevonden.

2. Julma-Ölkky

Julma-Ölkky is een spectaculair canyon meer van 3 kilometer lang, gelegen tussen enorme rotswanden. Ook hier vind je een aantal rotstekeningen. Een van de meest spectaculaire plekken bij de kloof is de duizelingwekkende hangbrug die boven het water hangt. Deze bereik je met de wandeling Ölökyn Ylitys van 5 km.

Julma-Ölkky
Deel op Pinterest

Ook vanaf het water is Julma-Ölkky indrukwekkend! In de zomermaanden kan je elke 45 minuten mee met een relaxt boottochtje over het meer. Een kano huren en op eigen kracht het meer over peddelen is ook mogelijk.

3. Öllörijärvi

Hossa ligt op het knooppunt van drie grote waterlopen waardoor het water constant in beweging staat wat resulteert in heldere meren, beekjes en stroompjes. Lake Öllörijärvi is een van deze  kraakheldere groenblauwe meren. Je ziet de baarzen zo langs zwemmen. Het mooie is dat de diepere wateren van Hossa NP nog bijna in dezelfde staat zijn als in de ijstijd, zuurstofrijk en helder. De ideale leefomgeving voor vele vissoorten. Dat maakt Hossa dan ook een geliefde spot voor vissers.

Actief in Hossa

Wandelen, fietsen en kanoën. Die drie activiteiten staan centraal in Hossa. Wie zin heeft in een volledige wildernis ervaring overnacht in een wildernis hut of op een kampeerplek. In de zomer doe je misschien een kort dutje in een shelter om in de holst van de nacht in alle rust nog door te wandelen of peddelen.

Wandelen

In het nationaal park vind je maar liefst 9 hiking trails, variërend van 0,3 km (en toegankelijk voor rolstoelen) tot 14 km. Wij gingen echt naar het park om de rotstekeningen met eigen ogen te bewonderen. Daarvoor kan je de rondwandeling Värikallio Kaaros van 8 kilometer hiken of net als wij enkel vanaf de parkeerplaats de 3,3 km lange trail heen en weer lopen om bij de rotswand uit te komen. De trail loopt grotendeels door het bos om vervolgens via een lange trap af te dalen naar de oever van het meer.

Wandelen in Hossa NP
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daar kom je op een gegeven moment een vuurplaats tegen, waar het hout en een bijl gewoon voor je klaarliggen. Misschien heb je zin in een worstje of marshmallow met uitzicht op het meer? Daarna is het nog een klein stukje wandelen over een brug en door het bos en dan stap je de loopbrug op en bewonder je de enorme rotswand met de tekeningen erop. De hike er naartoe is echt geen straf!

Vanaf de rotswand kan je kiezen om de route verder te lopen of dezelfde weg terug te keren. Wanneer je verder loopt heb je de mogelijkheid om ongeveer halverwege de route een verbindingspad van 2 km te pakken naar de Julma-Ölkky kloof. Zo kan je deze twee highlights gemakkelijk combineren in één hike. Echt een aanrader als je er de tijd voor hebt.

Leuk voor de trailrunners: ieder jaar vindt in Hossa een uniek trailrunning event plaats over de 50 km lange Kainuu trail waarbij je de schoonheid van het nationaal park in één dag volledig te zien krijgt. In 2023 vindt dit plaats op 1 juli.

Fietsen

Mountainbiken is een van de leukste dingen om te doen in Hossa. In de zomermaanden kan je terecht op 4 uitgezette trails die variëren van een eenvoudige van 10 km tot een veeleisende van 50 km. Tijdens een fietstocht cross je over de bergkammen, tussen de bomen door en langs de oevers van meertjes en poelen. Kies je voor een fatbike dan kan je ook in de winter trappend genieten van de natuur in Hossa.

Kanoën en kajakken

In het park vind je zelfs enkele mooie kanotrails. De meesten zijn voor beginners goed te doen maar er zitten ook enkele leuke uitdagingen bij voor de gevorderde kanoër. De trails brengen je door een doolhof aan meren en beken en wie meer ervaring heeft kan met de kajak door de stroomversnellingen peddelen. Zowel een dagtocht als meerdaagse tocht door het park is mogelijk. Het kanoseizoen loop van half mei tot eind september.

Doen in Hossa park
Deel op Pinterest

Je vindt alle wandel-, fiets- en kanoroutes op kaart terug op de website van Hossa.

Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!