Ga naar content

Taivalkoski

In het noorden van Finland, net onder de poolcirkel, vind je het kleine plaatsje en de gelijknamige gemeente Taivalkoski. Een oase van rust. Hier kom je naartoe om te genieten van de eindeloze Finse zomerdagen. Een duik in het meer, suppen onder de middernachtzon en genieten van de wilde flora en fauna. Met vier nationale parken binnen handbereik staat natuurbeleving voorop. Lees onze tips voor een mooie natuurreis naar onbekend Taivalkoski.

Natuur en dieren

In Taivalkoski tref je de typisch Lapse natuur. Eindeloze dennenbossen met hier en daar een meer. De grond is bedekt met mossen in allerlei kleuren, medicinale plantjes en later in de zomer ook met blauwe bessen, rode bessen en cloudberry's. Het rustig wuivende witte katoengras geeft de natuur een sprookjesachtige vibe. Vlonderpaden nemen je diep mee de wildernis in waar je misschien wel oog in oog komt met de dieren van het bos en de moerassen. Vol spanning speur je de natuur af voor elanden, vossen, lynxen, veelvraten en andere bijzondere zoogdieren. Hoewel de kans heel klein is om een beer te zien, ben je hier wel in hun territorium. Wolven ga je niet tegenkomen in Taivalkoski, die zitten meer naar het oosten van Finland, buiten het rendiergebied.

Natuur in Taivalkoski
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Taivalkoski is ook een goede bestemming voor de vogelaar. Zeker in voorjaar barst het van de vogels die komen paren en broeden in de rustige natuur. Kemphaan, wilde zwaan (nationale vogel van Finland!), ganzen, eenden, verschillende soorten korhoenderen en de kraanvogel zijn enkele van de indrukwekkende soorten die je kan zien. Ook bevers, otters en vele soorten padden, vlinders en libellen kom je tegen. 

Dieren in Taivalkoski
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rendieren ga je hoe dan ook zien. Ondanks dat ze wel wild leven vallen ze niet onder wilde dieren, want alle rendieren zijn in eigendom van herders. Dat doet voor ons echter niet af aan het plezier om ze te zien!

Overnachten in Taivalkoski

Onze aanrader is om niet te overnachten in Taivalkoski zelf, maar in de natuur eromheen. Saija Lodge op zo’n 20 minuten rijden is een mooie, rustige plek om te genieten van je vakantie. Je slaapt hier midden in de natuur, direct aan het meer Jokijärvi waardoor je in de zomer dag en nacht kan peddelen en zwemmen. De husky's van de lodge blaffen je vrolijk tegemoet bij aankomst. In de zomermaanden mag je met ze wandelen.

Jokijärvi
Jokijärvi
Deel op Pinterest

De lodge is volledig gericht op het outdoor leven. Ze bieden weekpakketten aan waarbij je bijvoorbeeld kiest voor Nature & Wildlife of Hike & Bike. Hierbij zijn diverse excursies en de verhuur van materiaal inbegrepen. Het is ook mogelijk om los sup's, kano's en mountainbikes te huren zodat je de omgeving op eigen houtje kan verkennen. 

Wij hebben ervaren dat een dag doorbrengen met een gids ontzettend waardevol is. Onder begeleiding van een gids ervaar je de natuur op een veel diepgaandere manier. Zonder Sanna hadden wij nooit geweten wat voor bijzondere medicinale planten en eetbare besjes er allemaal in de bossen groeien en welke dieren te zien zijn. Overweeg daarom zeker om samen met een gids te gaan kanoën of wandelen of een begeleide ontdekking van de vier nationale parken te doen.

Bij de lodge heb je keuze uit verschillende accommodatietypes. Wij sliepen in een prachtig houten appartement maar je kan ook kiezen voor houten vakantiewoning of een aurora lodge. De laatste zijn voornamelijk in de winter populair om het noorderlicht te zien, maar in de zomer zijn ze ook uniek voor een nacht onder de middernachtzon. Alle accommodaties hebben uiteraard een sauna, de Finnish way!

Saija Lodge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij beleefden onze reis door Taivalkoski vanuit de lodge en zullen je dan ook info geven op basis van onze ervaringen.

Mooiste plekken Taivalkoski

Natuurlijk ga je de vier nationale parken bezoeken wanneer je in Taivalkoski bent, maar weet dat je eigenlijk overal mooie plekjes tegenkomt. Ga gewoon eens een stukje wandelen of peddelen en je komt vanzelf indrukwekkende natuur tegen. Trek er in de zomer ook later op de avond nog op uit om te genieten van het bijzondere licht van de middernachtzon, op zijn hoogtepunt van begin juni tot begin juli.

1. Hossa National Park

Voor ons een van de meest indrukwekkende plekken van Taivalkoski. Want hier kan je naast stille bossen en spiegelgladde meren ook rotstekeningen van duizenden jaren oud bewonderen. Om oog in oog te staan met tekeningen die mensen in de steentijd hebben gemaakt is bijna niet te bevatten. Om hier te komen moet je wel een wandeling maken naar Värikallio kliffen, maar dat is zeker geen straf. Je wandelt door rustiek bos, over trappen en paden langs een meer en misschien kom je net als wij wel rendieren tegen! De route is enkele reis 3,3 kilometer.

Mooiste plekken Taivalkoski
Rotstekeningen in Hossa
Deel op Pinterest

Een ander niet te missen hoogtepunt in Hossa is Julma-Ölkky, een canyonmeer dat verscholen ligt tussen enorme rotswanden. Tijdens een van de wandelroutes sta je tussen de rotswanden in op een indrukwekkende hangbrug boven het water! Durf jij het aan? Zo niet, dan kan je de kloof in de zomermaanden ook vanaf het water ontdekken met een boottochtje.

Lees meer over Hossa Nationaal Park.

2. Syöte National Park

Kenmerkend voor Syöte zijn de met bos begroeide heuvels die een speeltuin vormen voor wandelaars en mountainbikers. Maar ook de uitgestrekte moerassen en het Vattukuru ravijn zijn indrukwekkend. De bijzondere wilde dieren in het park maken de ervaring volledig af. Zo is de blauwstaart het icoon van het park en heb je tijdens een overnachting in het park met veel geluk kans op het zien van vliegende eekhoorns! Ook spot je misschien wel een steenarend of een veelvraat. 

Zowel wandelend, op de fiets, kanoënd als in de sneeuwschoenen valt er genoeg te beleven in Syöte. Voor een mooi uitzicht over het park wandel je de 12 kilometer lange hike naar de Ahmakallio uitkijktoren of de korte maar pittige hike van 2 kilometer naar Pyhitys. Toe aan rust onderweg? In het hart van Syöte park staat een sauna waar je helemaal zen wordt. 

3. Oulanka National Park

Een van de bekendste nationale parken in Fins Lapland. Voornamelijk bekend van de prachtige rotswanden en de indrukwekkende stroomversnellingen (white waters) die je hier kan bewonderen. Hangbruggen nemen je mee door het nationaal park waardoor je één wordt met de kracht van het water. Enkele plekken die je niet wil missen zijn de Rupakivi rots, Oulanka kloof, Ristikallio kliffen en de verschillende 'rapids'.

Oulanka National Park
Deel op Pinterest

Dankzij een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets-, kano- en skitrails is er voor iedereen wat te beleven. Je vindt er wandeltrails in allerlei niveaus. Van korte tochtjes die zelfs met de rolstoel afgelegd kunnen worden tot zwaardere meerdaagse tochten.

4. Riisitunturi National Park

Riisitunturi is op zijn mooist in de winter, wanneer de bomen bedekt zijn met een dikke laag sneeuw. Je begeeft je dan echt in een winters sprookje met die prachtige 'marshmallow bomen'. Maar ook de zomer in Riisitunturi maakt indruk. In dit seizoen maak je eindeloze wandelingen door moerassen en dennenbossen en langs meren. Wetende dat je misschien wel wordt bespied door een beer!

5. Kylmäluoma Hiking Area

De hiking area is geen onderdeel van een nationaal park maar valt onder Hossa-Kylmäluoma. Dit is een gebied dat volledig is ingericht op de wandelaar. Je start jouw hike bij het Hiking Centre, waar je ook terecht kan voor een goede maaltijd voor je op pad gaat. Op het moment van schrijven (juli 2022) zijn er drie trails begaanbaar, de rest heeft te veel schade opgelopen tijdens de storm van zomer 2021. Deze trails worden nog hersteld. Bekijk daarom de laatste info op de website van national parks.

Kylmäluoma Hiking Area
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij wandelden de Nature Trail van 4 kilometer. Deze start in de bossen en brengt je langs kleine poeltjes en moerasgebied. Ik vond het pas echt indrukwekkend worden toen we aankwamen bij een vlonderpad door een moeras dat vol stond met katoengras, rustig wiegend in de wind. Hier werden wij wel even stil van, het was net een sprookje! Onderweg kan je ook even uitrusten in de houten hut met vuurplaats. Dus neem zeker wat lekkers mee voor onderweg. De route was bij ons deels omgeleid vanwege bomen op het pad. Let goed op de gele lintjes zodat je niet de weg kwijt raakt. 

Andere routes die begaanbaar waren tijdens ons bezoek waren de Hukanharju trail (5 km) en de Kivikkovaara trail (8,5 km).

6. Taivalkoski

Wanneer je in regio Taivalkoski bent kan een kort bezoek aan het dorp zelf natuurlijk ook niet ontbreken. Er is niet veel te beleven, maar een bezoek aan de oudste nog bestaande winkel van Finland, Jalavan Kauppa, hoort er echt bij. De shop met zijn café bestaat al sinds 1883 en ze hebben de sfeer van toen goed weten te bewaren. Deels is het nog zoals het was en deels is het gevuld met spullen van nu. Drink er een kopje koffie en snuffel eens rond. Toeristisch is het wel, maar toch leuk om even langs te gaan.

Jalavan Kauppa
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Activiteiten Taivalkoski

Er is genoeg te doen tijdens een zomervakantie in Taivalkoski. Dankzij de lange dagen heb je bijna 24 uur de tijd om te genieten van outdoor!

Wandelen

Hiken is voor ons altijd een favoriete bezigheid. Waar we ook zijn, de wandelschoenen moeten aan. Wij zijn dan ook gaan hiken op drie verschillende plekken in Taivalkoski. Direct vanuit de lodge trokken we naar de Simosenpolku, maar we maakten ook wandelingen in Kylmäluoma Hiking Area en in Hossa NP. Lees meer over wandelen in Taivalkoski.

Simosenpolku
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fietsen

Spring jij liever op het zadel dan in de wandelschoenen? Het fiets- en mountainbike netwerk van Taivalkoski is heel uitgebreid. Een leuk fietsuitje is bijvoorbeeld een mountainbiketocht door Hossa nationaal park, samen met een gids van Saija Lodge. Ook in de andere parken vind je prachtige tochten die je op de fiets of mountainbike kan afleggen.

Watersporten

Een van de beste manieren om Taivalkoski te ervaren is vanaf het water. Voor de Finnen is het heel normaal om er dagen op uit te trekken met hun kajak. Tentje en eten mee en overnachten in de wildernis. De voorzieningen zijn hier ook uitstekend. Op de vele eilandjes onderweg tref je wc’s, vuurplekken en soms zelfs shelters waar je een slaapzak neer kan leggen en de nacht kan doorbrengen.

Wij maakten zelf een kanotocht over het Jokijärvi meer samen met gids Sanna. We meerden aan op Church Island waar vroeger mensen uit de omgeving begraven werden en genoten daarna van een heerlijke Finse lunch op het relaxeiland Villasaari.

Actief in Taivalkoski
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Suppen is ook een leuke en ontspannen manier om de natuur te verkennen. Wat denk je ervan om ‘s avonds laat een sup board te pakken en onder de middernachtzon een stukje te peddelen? De rust die je dan ervaart is uniek!

We hebben in Taivalkoski ook kennis gemaakt met een voor ons nieuwe watersport: packrafting. De packraft is een soort opblaasbare kajak, gemaakt om mee te nemen in een rugzak en eenvoudig op te pompen zodat je altijd en overal kan kajakken. Ook op minder diepe wateren zoals een stroompje in het bos. Zo kan je kajakken combineren met fietsen en wandelen. KJ-Experience gaf ons een introductie tot packraften en ik vond het verbazend fijn. De packraft is veel lichter en wendbaarder dan een normale kajak waardoor het minder kracht kost om te peddelen. Wij maakten slechts een kort tochtje maar je kan met KJ-Experience mee op een dagtocht waarbij je gaat afdalen van rapids (stroomversnellingen), een echte adrenalinekick!

Zomerreis naar Taivalkoski

Een sfeerimpressie van de natuur in Taivalkoski.

Praktische info

Tot slot nog enkele tips voor een voorspoedige reis naar Taivalkoski. Hier moet je rekening mee houden. 

Reizen naar Taivalkoski

Goed om te weten dat Taivalkoski geen eigen luchthaven heeft. Je kan kiezen voor een vlucht naar Oulu of naar Kuusamo met een overstap in Helsinki. Vanuit Oulu is het nog zo'n 2 uur rijden naar Taivalkoski, vanuit Kuusamo 45 minuten. De overstap in Helsinki hoeft geen probleem te zijn. Gebruik het in je voordeel en trek een paar dagen uit om de stad en zijn archipel ook eens te verkennen.

Wij reisden via Oulu en vonden dit helemaal geen straf. Wanneer je de airport uitstapt komt de zoete boslucht je gelijk tegemoet. Tijdens de autorit naar Taivalkoski geniet je al van de prachtige bossen en meren. Houd je ogen open voor elanden en rendieren langs (en op!) de weg.

Bossen in Taivalkoski
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Insecten
Net als in andere Scandinavische landen kan je in Finland in de zomer hinder hebben van de vele muggen en andere insecten. Wanneer je gaat wandelen is het een goed idee een insectenwerend middel op te smeren en eventueel met lange kleding aan te hiken om zo min mogelijk last te hebben van de beestjes. Als je je erop instelt is het goed te doen.

Storm 

Een beetje achtergrondkennis van het gebied is wel handig als je de regio bezoekt. In 2021 woedde er een heftige zomerstorm waarbij vele bomen gesneuveld zijn. Op sommige plekken zijn de bossen flink aangetast. Helaas is dit ook onderdeel van de natuur. Hier moet je doorheen kunnen kijken, maar gelukkig blijft er nog veel moois over. 

Wel interessant voor de locals, want zij doen een experiment met de stormschade. In sommige gebieden laten ze de stormschade gewoon liggen zoals het is, op sommige plekken ruimen ze op en op andere plekken planten ze bomen terug. Het is interessant om te zien hoe de verschillende stukken natuur zich zullen ontwikkelen en wat het meest gunstig is voor de natuur en biodiversiteit. De tijd zal het leren!

Wij maakten deze reis in samenwerking met Visit Taivalkoski. Bedankt voor de fantastische reis naar zomers Lapland!


Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!