Ga naar content

Estland

Baltische Staten - De natuur in Estland, de kleinste van het trio, kan zich meten met de mooiste bestemmingen van Europa en is daarom een ideaal vakantieland voor een natuurreis, weg van de gebaande paden.

Natuur in Estland

Estland is een land vol ongerepte natuur en indrukwekkende landschappen en is een ware aanrader voor outdoor liefhebbers. Van uitgestrekte bossen tot schilderachtige meren, van meanderende rivieren tot pittoreske eilanden en van rustieke moeraslanden tot ruige kustlijnen, deze Baltische parel heeft het te bieden. De helft van het land wordt bedekt met bos en is het leefgebied van lynxen, bruine beren, elanden en wolven. Maar liefst twintig procent van het land wordt beschermd als nationaal park.

De bijna 4.000 kilometer lange kustlijn met 2000 eilanden herbergt een groot aantal vogels. Maar ook de natuur in het binnenland is veelbelovend voor vogelaars: in de meren en vennen van Soomaa, de wetlands van Matsalu National Park en andere waterrijke gebieden komen kraanvogels, visarenden, bonte spechten en eidereenden voor.

Daarmee zet Estland zich steeds meer neer als een topbestemming voor een vogelreis. Niet specifiek interesse in vogels, laat je dan verwonderen door alle andere bezienswaardigheden!

Top 3 groepsreizen:

Mooiste plekken Estland

Wat zijn de mooiste gebieden om te zien tijdens een rondreis in Estland? Naturescanner geeft een top 7 van mooie plekjes in Estland. Het mooie is dat Estland een compact land is met korte afstanden. Je kan dus veel natuurgebieden zien in relatief korte tijd. Hou je van mooie natuur, plan dan een bezoek aan volgende natuurgebieden:

1. Soomaa Nationaal Park

Wat is het allermooiste natuurgebied in Estland? Velen zullen meteen Soomaa antwoorden. In 2009 werd het natuurgebied Soomaa Nationaal Park in het centraal deel / zuidwestelijk deel van Estland uitgeroepen tot mooiste, niet ontdekte gebied van Estland en tegenwoordig is het een PAN park. Een wel heel bijzondere wedstrijd want hiermee kwam Soomaa bovenaan de lijst van natuurbestemmingen te staan. Het gebied staat bekend als zijnde een bijzonder hoogveengebied.

Natuurgebieden Estland
Deel op Pinterest

Bijzonder is dat het geen vier, maar vijf seizoenen kent. Het voorjaar wordt verdeeld in een droge en een natte periode. Tijdens het vijfde seizoen staat het water van de Pärnu rivier vijf meter boven gemiddeld laagwater peil en ontstaat een meer van ruim acht kilometer breed. De kano is dan ook het beste vervoermiddel om het hoogveen van Soomaa te ontdekken. Hoewel houten paden ook de mogelijkheden geven om het PAN park te verkennen, is het een prachtig natuurgebied om te kajakken.

Het grootste hert van Europa, de eland, is hier algemeen. Langs de oevers worden vaak bevers en zwarte ooievaars gezien. Maar je kunt er ook op zoek naar de lynx. Aan de oostkant van het gebied ligt een uitgestrekt duingebied, eens kustlijn en nu meer dan vijftig kilometer naar het binnenland.

2. Matsalu Nationaal Park

Het Matsalu Nationaal Park bevindt zich in het westen van Estland. Nederland, tweeduizend jaar geleden, dat zou een beeld kunnen zijn van de beroemde wetlands van Matsalu en de natuur in dit deel van Estland. Een rivierdelta waar de natuur ruimte heeft om te boetseren. De rivier die elk jaar van april tot mei het gebied overstroomt en meer dan twee miljoen watervogels uitnodigt om even te stoppen. Moerassen, vruchtbare weiden en bossen aan de oever van de ondiepe wadvlakte van Matsalu Bay.

Het gebied is vooral bekend geworden als bestemming voor een vogelreis in Estland; 271 soorten zijn er genoteerd en 175 vinden er broedgelegenheid. Acht vogelkijktorens staan verspreid langs de vele wandel- en fietspaden. Daarnaast komen er wel 36 soorten orchideeën voor. Zowel in het voorjaar als het najaar een belangrijke stop tijdens een natuurreis in Estland. 

Natuurreis Estland
Deel op Pinterest

Voor de kust ligt het eiland Saarema, het op een na grootste eiland in de Oostzee. Het is een prachtig eiland, met veel bossen en steile kliffen. Ook vind je hier de Krater van Kaali, een belangrijke bezienswaardigheid. 

3. Lahemaa nationaal park

Zeventig kilometer oostelijk van de hoofdstad Tallinn ligt Lahemaa, de grens tussen kustvlakte en plateau. Watervallen, kliffen, bossen en de hoogvenen bij Körvemaa bepalen het landschap. Wolf, beer en lynx hebben hier kunnen overleven. Zeker aan te raden is het kleine openluchtmuseum bij Altja. Geen cultuur maar geologie staat hier centraal.

Na een bezoek zie je pas goed hoe de ijstijd dit bijzondere land gevormd heeft. Het Laheema nationaal park wordt ook wel 'het land van inhammen' genoemd. Het is het oudste en grootste nationale park van Estland. Volg het 3,5 kilometer lange vlonderpad over het moeras om een goede indruk van het gebied te krijgen. Deze is ook voor rolstoelen en kinderwagens toegankelijk.

Nationale parken Estland
Deel op Pinterest

De opvallende zwerfkeien bij de kust zijn afkomstig van gletsjers in Finland en Zweden. Djoser neemt je mee op een fietsvakantie langs dit prachtige nationale park, waarbij je met volle teugen geniet van de afwisselende natuur in Estland. Het park is uiteraard ook uitstekend te bezoeken als dagtrip tijdens een stedentrip naar Tallinn.

4. Vilsandi National Park

Het Vilsandi Nationaal Park strekt zich uit over 150 eilanden. Onder andere het eiland Vilsandi, de omliggende eilandjes en het westelijke deel van het eiland Saarema. Het gebied is al sinds 1910 een beschermd vogelreservaat vanwege de belangrijke rol die de eilanden spelen voor trekvogels. In 1993 kreeg het gebied de status van Nationaal Park. Het is nog steeds een geweldige plek voor vogelaars.

Er zijn meer dan 250 soorten geteld, waarvan de eidereend een van de opvallende is. Daarnaast is dit dé plek om op zeehondensafari te gaan. Ook tof is dat je in dit park fossielen kunt vinden. Heb jij het geluk er eentje mee naar huis te nemen?

5. Karula National Park

Karula is het kleinste nationale park van Estland. Het is opgericht om het karakteristieke Estse landschap te beschermen dat 10.000 jaar geleden gevormd is toen gletsjerijs zich terugtrok. Wat overbleef waren vele heuvels bedekt met grasland en bos (ook wel Kaika domes genoemd). In het zuiden van het park vind je vooral bossen en meren. Maak een wandeling of fietstocht door het park en neem de diversiteit in landschappen goed in je op.

nationale parken estland
Deel op Pinterest

6. Alam Pedja

Bekroning van je natuurreis door Estland is Alam Pedja, het grootste wildernisgebied van Estland, gelegen bij de plaats Tartu. Grote delen van het natuurgebied bestaan uit ondoordringbare uitgestrekte hoogvenen en vloedbossen waar drie avontuurlijke wandelroutes doorheen lopen. Zeldzame poelsnippen en bastaardarenden broeden hier. Het gebied heeft inmiddels Natura2000 status gekregen.

7. Peipusmeer

Het uitgestrekte Peipsi of Peipusmeer is een immens groot meer, in het oosten van Estland, bij de grens met Rusland. Het is een schitterend natuurgebied, met een rijke fauna en flora. Zo komen hier talrijke watervogels broeden en is het water erg belangrijk voor talrijke vissoorten. Je kunt het meer en de omgeving op velerlei manieren verkennen. Met een bootje of wandelend langs de oevers van het meer. Een bijzonder eiland om te bezoeken is Piirissaar, een moerassig eiland met zeldzame padden en kikkers.

8. Cultuur en historie

Naast mooie natuur heeft Estland heel wat te bieden op gebied van cultuur. Niet voor niets is Tartu de Europese Hoofdstad van Cultuur in 2024. Ook de hoofdstad Tallinn heeft heel wat moois te bieden: van het oude stadscentrum tot de hippe alternatieve wijken. Lees meer over de steden van Estland

Estland cultuur
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Jaar van de sauna

In 2023 was het in Estland Jaar van de sauna. De saunatraditie in deze Baltische Staat is al 800 jaar oud en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Heb je zin in een wellnessvakantie? Denk dan zeker eens aan Estland. Er zijn overal spa's te vinden, zowel in Tallinn en andere steden als middenin de natuur. Ook in veel vakantiehuisjes is een sauna aanwezig en het eiland Saaremaa staat als 'Spa-remaa' bekend om de vele spa- en wellnesscentra.

De populairste soort sauna in Estland is de rooksauna. In deze sauna wordt een houtvuur gestookt, zonder schoorsteen. De rook van het hout blijft in de ruimte, totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Er wordt dan een raam of luik geopend, zodat de rook weer kan ontsnappen.

Estland Jaar van de Sauna
De bossen met twijgjes voor de 'whisking' traditie
Deel op Pinterest

Andere soorten sauna's die je in Estland kan vinden zijn de Finse sauna, stoomsauna en infraroodsauna. De saunagang kent vele tradities, zoals het insmeren met honing of jezelf zacht laten slaan met berkentwijgjes om de bloedsomloop te bevorderen, ook wel whisking genoemd. Of wat dacht je van een retraite, waarbij je wordt omhuld met warme chocolademelk (naar het schijnt goed voor het verstevigen en hydrateren van je huid)? Voor ieder wat wils! 

Beste reistijd Estland

In april - mei voor de Riga Bay Lift Off, wanneer miljoenen watervogels vertrekken voor hun trektocht naar de Arctische gebieden. Maar eigenlijk is Estland in elk seizoen een interessante bestemming. De zomermaanden staan garant voor lange dagen waarbij het bijna niet donker wordt. In de wintermaanden geniet je van sneeuwpret en heerlijke sauna's. In de herfst kan je dan weer los met wildplukken van paddenstoelen en besjes en geniet je van bijzondere herfstkleuren.

Veelgestelde vragen over Estland

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!