Ga naar content

Estland natuur

Baltische Staten - De natuur in Estland, de kleinste van het trio, kan zich meten met de mooiste bestemmingen van Europa en is daarom een ideaal vakantieland voor een natuurreis, weg van de gebaande paden.

Natuur in Estland

Let op, want dit is een onbekende schat voor wie houdt van natuurreizen! Hoe is het landschap van Estland? De helft van het land wordt bedekt met bos en is het leefgebied van lynxen, bruine beren en wolven. Uitgestrekte hoogveenreservaten, meanderende rivieren en onmetelijke bossen waar ook nog eens de scheidslijn tussen Midden-Europese en Oost-Europese natuur dwars doorheen loopt.

Meer dan tien procent van het land wordt beschermd als nationaal park. De meer dan 4.000 kilometer lange kustlijn zorgt voor een groot aantal vogels. Maar ook de natuur in het binnenland is veelbelovend voor vogelaars: in de meren en vennen van Soomaa, de wetlands van Matsalu National Park en andere waterrijke gebieden komen kraanvogels, visarenden, bonte spechten en eidereenden voor. Daarmee zet Estland zich steeds meer neer als een topbestemming voor een vogelreis. Niet specifiek interesse in vogels, laat je dan verwonderen door de natuur en cultuur in zijn geheel!

Top 4 groepsreizen:

Mooiste plekken Estland

Wat zijn de mooiste gebieden om te zien tijdens een rondreis in Estland? Naturescanner geeft een top 5 van mooie plekjes in Estland. Hou je van mooie natuur, plan dan een bezoek aan volgende natuurgebieden:

1. Soomaa Nationaal Park

Wat is het allermooiste natuurgebied in Estland? Velen zullen meteen Soomaa antwoorden. In 2009 werd het natuurgebied Soomaa Nationaal Park in het centraal deel / zuidwestelijk deel van Estland uitgeroepen tot mooiste, niet ontdekte gebied van Estland en tegenwoordig is het een PAN park. Een wel heel bijzondere wedstrijd want hiermee kwam Soomaa bovenaan de lijst van natuurbestemmingen te staan. Het gebied staat bekend als zijnde een bijzonder hoogveengebied.

Bijzonder is dat het geen vier, maar vijf seizoenen kent. Het voorjaar wordt verdeeld in een droge en een natte periode. Tijdens het vijfde seizoen staat het water van de Pärnu rivier vijf meter boven gemiddeld laagwater peil en ontstaat een meer van ruim acht kilometer breed. De kano is dan ook het beste vervoermiddel om het hoogveen van Soomaa te ontdekken. Hoewel houten paden ook de mogelijkheden geven om het PAN park te verkennen, is het een prachtig natuurgebied om te kajakken. Het grootste hert van Europa, de eland, is hier algemeen. Langs de oevers worden vaak bevers en zwarte ooievaars gezien. Maar je kunt er ook op zoek naar de lynx. Aan de oostkant van het gebied ligt een uitgestrekt duingebied, eens kustlijn en nu meer dan vijftig kilometer naar het binnenland.

2. Matsalu Nationaal Park

Het Matsalu Nationaal Park bevindt zich in het westen van Estland. Nederland, tweeduizend jaar geleden, dat zou een beeld kunnen zijn van de beroemde wetlands van Matsalu en de natuur in dit deel van Estland. Een rivierdelta waar de natuur ruimte heeft om te boetseren. De rivier die elk jaar van april tot mei het gebied overstroomt en meer dan twee milioen watervogels uitnodigt om even te stoppen. Moerassen, vruchtbare weiden en bossen aan de oever van de ondiepe wadvlakte van Matsalu Bay.

Het gebied is vooral bekend geworden als bestemming voor een vogelreis in Estland; 271 soorten zijn er genoteerd en 175 vinden er broedgelegenheid. Acht vogelkijktorens staan verspreid langs de vele wandel- en fietspaden. Daarnaast komen er wel 36 soorten orchideeën voor. Zowel in het voorjaar als het najaar een belangrijke stop tijdens een natuurreis in Estland.

Voor de kust ligt het eiland Saarema, het op een na grootste eiland in de Oostzee. Het is een prachtig eiland, met veel bossen en steile kliffen. Ook vind je hier de Krater van Kaali, een belangrijke bezienswaardigheid. 

3. Lahemaa nationaal park

Zeventig kilometer oostelijk van de hoofdstad Tallinn ligt Lahemaa, de grens tussen kustvlakte en plateau. Watervallen, kliffen, bossen en de hoogvenen bij Körvemaa bepalen het landschap. Wolf, beer en lynx hebben hier kunnen overleven. Zeker aan te raden is het kleine openluchtmuseum bij Altja. Geen cultuur maar geologie staat hier centraal. Na een bezoek zie je pas goed hoe de ijstijd dit bijzondere land gevormd heeft. Het Laheema nationaal park wordt ook wel 'het land van inhammen' genoemd. Het is het oudste en grootste nationale park van Estland. De opvallende zwerfkeien bij de kust zijn afkomstig van gletsjers in Finland en Zweden. Djoser neemt je mee op een fietsvakantie langs dit prachtige nationale park, waarbij je met volle teugen geniet van de afwisselende natuur in Estland. Het park is uiteraard ook uitstekend te bezoeken als dagtrip tijdens een stedentrip naar Tallinn.

4. Alam Pedja

Bekroning van je natuurreis door Estland is Alam Pedja, het grootste wildernisgebied van Estland, gelegen bij de plaats Tartu. Grote delen van het natuurgebied bestaan uit ondoordringbare uitgestrekte hoogvenen en vloedbossen waar drie avontuurlijke wandelroutes doorheen lopen. Zeldzame poelsnippen en bastaardarenden broeden hier. Het gebied heeft inmiddels Natura2000 status gekregen.

5. Peipusmeer

Het uitgestrekte Peipsi of Peipusmeer bevindt zich in het oosten van Estland, bij de grens met Rusland. Een bijzonder eiland om te bezoeken is Piirissaar, een moerassig eiland met zeldzame padden en kikkers.

Beste reistijd Estland: april - mei voor de Riga Bay Lift Off, wanneer miljoenen watervogels vertrekken voor hun trektocht naar de Arctische gebieden. 

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!