Ga naar content

Mooiste steden in Estland

Estland, een verborgen parel verscholen boven in de Baltische regio. Dit kleine land biedt een afwisselende mix van ongerepte bossen, ruige kustlijnen en historische steden. Toch is Estland voor velen nog onbekend.

Waarom zou Estland jouw volgende bestemming moeten zijn?

Estland heeft iets zeer unieks te bieden. Om dat te begrijpen is een klein beetje historische en geografische context nodig. Het is de bovenste van de drie Baltische Staten, en ligt tussen Rusland en de grote Scandinavische landen in. Het is net iets groter dan Nederland, maar heeft slechts 1,3 miljoen inwoners.

Het land heeft een indrukwekkende kustlijn, maar liefst 2222 eilanden en bestaat voor meer dan de helft uit bos. In veel opzichten kan het zich meten met de natuur zoals we die in Scandinavië kennen.

Tartu street art
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Drie van Estlands grootste steden hoorden bij het Hanzeverbond en deden daarmee eeuwen geleden al mee op internationale schaal. Begin twintigste eeuw werd het voor het eerst een onafhankelijk land. Daarna is Estland nog een tijd onderdeel geweest van de Sovjet-Unie, sinds 1991 is het weer onafhankelijk.

Kortom, Estland kan gezien worden als een bereisbaar Scandinavië, met middeleeuwse steden, communistische sporen en een zeer modern en hip karakter.

Steden en stadsdelen

Aangezien Tartu in 2024 de Culturele hoofdstad van Europa is, en het een heerlijk land is om cultuur en natuur te combineren, besteden we in dit artikel aandacht aan de cultuur in Estland en nemen we een duik in de mooiste steden van het land.

1. Tallinn Old Town

De grote hoofdstad Tallinn biedt onderdak aan een derde van de Esten. Tallinn biedt een unieke mix van middeleeuwse charme en moderne levendigheid. Het historische centrum is UNESCO-werelderfgoed en maakt van een afstand al indruk met haar 1800 meter aan goed bewaarde stadsmuren.

Tallinn Old City
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Geplaveide straatjes en oranje gekleurde torens maken het een indrukwekkende ervaring om door Lower Old Town te struinen. Geniet van de kleurrijke bloemenwinkeltjes die 24 uur per dag geopend zijn. Bezoek de indrukwekkende Alexander Nevsky-kathedraal. Bewonder Huis Stenbock, het kantoor van de premier, en geniet van de adembenemende uitzichten vanaf de Upper Old Town.

Alexander Nevsky-kathedraal
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Verken de levendige pleinen, ambachtelijke markten en gezellige cafés. Deze combinatie van eeuwenoude geschiedenis en bruisende energie maakt het oude stadscentrum van Tallinn tot een zeer vermakelijke ervaring.

2. Telliskivi Creative City, Tallinn

Telliskivi, in het hart van Tallinn, is een levendige wijk vol creativiteit en cultuur. Dit voormalige industriële complex is het afgelopen decennium omgetoverd tot een wijk die kunstenaars, ambachtslieden en culturele ondernemers samenbrengt.

Telliskivi Creative City
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Met haar ruige bakstenen, betonnen constructies en levendige sfeer is Telliskivi Creative City een magneet voor creatieve geesten. Proef hier van culinaire hoogstandjes in gezellige cafés en hippe restaurants en maak kennis met een divers cultureel programma met muziekfestivals, theaterproducties en kunsttentoonstellingen.

3. Noblessner, Tallinn

Noblessner, gelegen aan de kust van Tallinn, is een voormalige scheepswerf waar in het verleden vele onderzeeërs zijn gebouwd. Tot de dag dat de eerste appartementen werden bewoond werd er hier nog druk gesleuteld aan de Estse vloot.

Nu is het een opkomende wijk met nog diezelfde maritieme charme en veel nieuwe creatieve energie. Gerestaureerde industriële gebouwen, de bruisende boulevard en hippe restaurants geven de wijk een unieke sfeer.

Noblessner wijk Tallinn
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Wandel langs de kust, bewonder de jachthaven en geniet van het uitzicht op de Baltische Zee. Bezoek de Noblessner Shipyard-galerie om te genieten van hedendaagse kunsttentoonstellingen, of bezoek het uitvinderscentrum Proto met de kids, om door middel van virtual reality spelenderwijs bekend te raken met grote technologische innovaties uit het verleden.

Overweldigd door alle indrukken en toe aan pure ontspanning? Breng dan een bezoek aan de Iglupark Sauna. Vanuit de sauna plons je hier direct de Baltische Zee in.

4. Tartu

Tartu is een aangename mix van stedelijke geneugten en rust. De stad staat vooral bekend als de thuisbasis van de prestigieuze Universiteit van Tartu. De studenten geven het centrum een levendige sfeer.

Tartu Universiteit nieuw gebouw
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Geniet van het Toomemägi-park, de eeuwenoude eikenbomen en panoramische uitzichten op het stadscentrum, of wandel door de betoverende Botanische Tuinen, een oase van botanische diversiteit en rustieke schoonheid.

© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Leer meer over Estland en de Estse kunst met een bezoek aan het Nationaal Museum van Estland, of bezoek het Lodjakoda thema park en vaar mee op één van hun nagebouwde eeuwenoude schepen.

Onze stedentrip in Estland werd mogelijk gemaakt dankzij Aviareps en Visit Estonia, waarvoor dank. Wil je zelf op reis naar dit prachtige pareltje van de Baltische Staten, bekijk dan onze reistips ter inspiratie!

Afbeelding van Arno Schaveling
Geschreven door
Arno Schaveling
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!