Ga naar content

Actieve vakantie in Estland

Tijdens een actieve vakantie in Estland krijg je de kans om te genieten van bossen, uitgestrekte meren, fraaie eilanden en indrukwekkende nationale parken. Of je nu van wandelen, fietsen, kajakken, kanoën of zelfs wildwatervaren houdt, de natuur in Estland biedt voor elk wat wils.

En Estland biedt niet alleen spectaculaire natuur, het land heeft ook een rijke cultuur en geschiedenis die wacht om ontdekt te worden. Van middeleeuwse kastelen en charmante oude stadjes tot moderne, trendy steden, Estland biedt een unieke mix van oud en nieuw.

Bovendien staat het land bekend om zijn innovatieve geest. Het is een van de meest geavanceerde digitale maatschappijen ter wereld, en je zult versteld staan van de moderne technologieën die je overal in het land tegenkomt.

6 Tips voor leuke activiteiten in Estland

Hieronder de leukste dingen om te doen tijdens jouw volgende reis in Estland!

1. Bezoek Tartu, Culturele hoofdstad van Europa 2024

Als oudste stad van de Baltische Staten kan Tartu met recht de geboorteplaats van de Estse cultuur worden genoemd. De stad en de regio eromheen staan bekend als "warm". Enerzijds letterlijk, omdat de regio 180 kilometer landinwaarts ligt en het er daardoor sowieso vaak net wat warmer is dan aan de kust, anderzijds omdat de mensen hier naar verluid een stuk warmer en hartelijker zijn.

Tartu
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Waar de hoofdstedelingen nog wel eens bekend staan als stugge introverten is daar in Tartu niks van te merken. De levendige studentenstad is een interessante mix van eeuwenoude geschiedenis en hedendaagse creativiteit.

Na jaren van voorbereiding werd op 26 januari 2024 het jaar als culturele Europese hoofdstad geopend in het centrum van Tartu. Het wordt een groot spektakel met maar liefst 300 evenementen die het hele jaar zullen plaatsvinden.

Tartu 2024
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

De Zuid-Estse cultuur zal zich van alle kanten laten zien. Er zullen onder andere film-, licht- en literatuurfestivals plaatsvinden. Door middel van vier verschillende hoofdthema's wil Tartu haar connectie met de aarde, de mensen, Europa en het universum delen met het brede publiek. Kijk op de website van Tartu 2024 voor het volledige programma.

2. (Moeras)wandelen in Estland

Estland telt tal van wandelpaden die door de uitgestrekte natuur slingeren. Een typisch Estse ervaring is een hike door een van de vele moerassen. Het bogwalken, oftewel moeraswandelen, is een uiterst rustgevende activiteit.

De weg is nooit ver te zoeken aangezien je het houten pad over het water en door de moerassen kan volgen. Deze unieke stukken Estse natuur bieden een onderdak aan een brede diversiteit vogels, insecten, bloemen en mossen.

wandelen in moerassen Estland
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Verken de biodiversiteit op eigen initiatief of laat je onderwijzen door een deskundige gids. Door de lage bevolkingsdichtheid en beperkt toerisme in de binnenlanden van Estland zal je doorgaans maar weinig mensen tegenkomen op de wandeling.

Aanraders voor een wandeling in het moeras zijn het Nationaal Park Soomaa en Nationaal park Laheema, waar je kunt genieten van uitgestrekte bossen, historische landgoederen en indrukwekkende kustkliffen.

Ook voor een langeafstandswandeling ben je in Estland op de juiste plek. Doorkruis het land over het wandelpad van Oandu naar Ikla, of ontdek de gehele kustlijn door het Europese wandelpad, de E9, te volgen. Tip voor de echte avonturier, langs veel van de wandelroutes zijn plekken aangewezen waar je midden in de natuur in alle rust kan kamperen! 

Kamperen in Estland
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

3. Ontdek de Estse wateren

Met 3794 km aan kustlijn en 2222 eilanden is Estland met recht een waterland te noemen. Dan hebben we het nog niet eens over de vele rivieren die door dit land meanderen. Ontdek de waterwegen, moerassen en meren per kajak, boot of zeilschip. Voor wie een avontuur op de Oostzee niet schuwt zijn de wateren voor de kust van Hiiumaa of Saaremaa een absolute aanrader.

4. Fietsen door de heuvels van Estland

Spring op de fiets en verken het landschap van Estland op twee wielen. Het land biedt een steeds verder ontwikkeld netwerk van fietspaden die je meenemen door bossen, langs rivieren en door de vele karakteristieke dorpjes. Het is in het bijzonder erg lekker fietsen op de eilanden Muhu en Saaremaa.

Estland leent zich ook goed voor het mountainbiken. Ontdek de kustlijn tussen Laulasmaa en Lohusalu per fatbike. Op deze elektrische mountainbike met extra dikke banden trap je met gemak door het zand.

Fatbiken op het strand
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Ook de Estse steden Tallinn en Tartu zijn per fiets te ontdekken. Neem hiervoor één van de vele elektrische deelfietsen die op verschillende plekken in de stad opgepikt en teruggezet kunnen worden. Ook leuk zijn de georganiseerde fietstours van Baja Bikes, waarbij je in kleine groep of met een privé gids langs de highlights van de stad trapt.

5. Vogels spotten in Estland

Estland staat bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers, met meer dan 300 vogelsoorten die er voorkomen. De liefhebber kan zijn camera en verrekijker boven halen in Nationaal Park Matsalu, een belangrijk rust- en voedergebied voor trekvogels.

Een minder bekende spot is het eiland Vilsandi. Dit is een UNESCO-biosfeerreservaat, waar een grote diversiteit aan zeevogels en trekvogels geobserveerd kan worden. Houd met de planning van je bezoek rekening met het seizoen. Het grootste natuurspektakel vindt plaats van eind april tot half mei, wanneer de meeste vogels richting het arctische noorden trekken. In mei begint daarnaast ook nog het broedseizoen voor de vogels die de zomer in Estland doorbrengen.

6. Pak een sauna in Estland

De Esten zijn trots op hun vele sauna’s en dit wordt - net als in Finland - gezien als een belangrijk onderdeel van de cultuur. De saunatraditie is hier al 800 jaar oud en staat eveneens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is dan ook geen verrassing dat Estland 2023 uitgeroepen had tot Jaar van de sauna.

Elk hotel, elk huis en elk appartement heeft een eigen sauna. De sauna is niet alleen de plek waar de Esten tot rust komen, het is ook een sociale plek. Familie, vrienden of collega’s, je leert ze allemaal pas echt kennen in de sauna. Heb je zin in een wellness vakantie? Denk dan zeker eens aan Estland.

Een van de populairste sauna’s in Estland is de rooksauna. In deze sauna wordt een houtvuur gestookt, zonder schoorsteen. De rook van het hout blijft in de ruimte, totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Er wordt dan een raam of luik geopend, zodat de rook weer kan ontsnappen. Een bijzondere ervaring!

Andere soorten sauna's die je in Estland kan vinden zijn de Finse sauna, stoomsauna en infraroodsauna. De saunagang kent vele tradities, zoals het insmeren met honing of jezelf zacht laten slaan met berkentwijgjes om de bloedsomloop te bevorderen, ook wel whisking genoemd. Of wat dacht je van een retraite, waarbij je wordt omhuld met warme chocolademelk? Naar het schijnt goed voor het verstevigen en hydrateren van je huid. Voor ieder wat wils!

Klaar voor een actieve vakantie?

Ben je klaar voor een vakantie vol avontuur, prachtige natuur, rijke geschiedenis en innovatie, dan is Estland de perfecte bestemming voor jou. Laat je meeslepen door de charme van dit Baltische juweeltje en beleef een onvergetelijke actieve vakantie in Estland!

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Estonia en Aviareps.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Arno Schaveling
Geschreven door
Arno Schaveling
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!