Ga naar content

Baltische Staten

Tijdens een reis naar de Baltische Staten of Oostzeelanden kom je oog in oog te staan met verrassende natuur. Mooie meren, uitgestrekte bossen en verlaten zandstranden karakteriseren het landschap.

Mooiste land Baltische Staten?

Men stelt ons wel eens de vraag wat het mooiste land is van de Oostzeelanden. Dat is een moeilijke vraag, want Estland, Letland en Litouwen hebben elk hun eigen mooie plekjes, leuke bezienswaardigheden en prachtige natuurgebieden. Qua natuur heeft Estland onze voorkeur, maar waarom zou je een keuze moeten maken? De meeste individuele reizen en groepsreizen combineren de drie landen in een rondreis in de Baltische Staten. Van noord naar zuid zijn dit Estland, Letland en Litouwen.

Hoewel de drie landen van de Baltische Staten vaak geassocieerd worden met elkaar, zal je verbaasd zijn over hun verscheidenheid en maak je tijdens deze reis kennis met 3 landen, 3 culturen en 3 soorten natuur. Om de mooiste plekjes van de Baltische Staten te ontdekken is een goede voorbereiding een noodzaak. Interessante reisgidsen en kaarten vind je bij reisboekhandel De Zwerver, op Naturescanner vind je voor ieder land de mooiste bezienswaardigheden in de natuur:

1. Estland

Enorme wetlands, meren, bossen en hoogveengebieden bepalen de natuur in deze mooie Baltische Staat. Een land waar fietsen, wandelen en vogels observeren nog echt waarde hebben als activiteit om de natuur in te trekken. Bekijk onze informatie over de natuur in Estland.

2. Letland

Diverse nationale parken kenmerken het middelste land van de Baltische Staten: Letland. Het nationaal park Gauja is een ruig en ongerept natuurgebied, heerlijk om te wandelen en te fietsen of te kajakken op de Gauja. De natuur in deze staat bestaat voornamelijk uit loofbossen en naaldbossen en het hoogveen van Suda, broedgebied voor vele vogels. Jurmala is de rivièra van Letland.
Lees meer over de natuur in Letland.

3. Litouwen

Het land van duizenden meren. In Litouwen vind je altijd vertier bij het water of in een van de mooie bossen. Mis zeker niet de Curonian Spit, een lange schoorwal duin tussen de Curonian Lagoon en de Baltische Zee, paradijs voor vogelaars! Lees meer over de natuur in Litouwen.

Fietsen in de Baltische Staten

Een fietsvakantie in de Baltische Staten is een van de meest populaire manieren om de natuur in de regio te verkennen. Het vlakke landschap en de vele mooie nationale parken lenen zich daar uitstekend voor. Bekijk onze reistips voor de leukste fietsreizen.

Via Baltica

Enige jaren geleden werd de Via Baltica aangelegd, een nieuwe weg langs de mooiste plekken van de Baltische Staten. Deze weg maakt deel uit van de Europese Weg 67, van Praag naar Helsinki (1630 km lang). Het deel wat door de Baltische Staten voert, de Via Baltica, is 633 km lang. Wellicht een begin van wat Estland, Litouwen en Letland dichter bij elkaar zal brengen en voor toeristen een uitstekende gelegenheid om de mooiste gebieden van de Baltische Staten te verkennen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!