Ga naar content

Litouwen

Reis Baltische Staten - Litouwen is een nog onontdekte Europese vakantiebestemming. Toch heeft het Baltische land interessante historische en culturele bezienswaardigheden en een mooie natuur. Reden genoeg om te kijken wat de hoogtepunten zijn tijdens een natuurvakantie in Litouwen!

Litouwen, land van de meren

Hoe is de natuur in Litouwen? Veel mensen hebben geen idee van wat het landschap te bieden heeft. Litouwen wordt ook wel het "land van de meren" genoemd. De duizenden meren in het land vormen het hoogtepunt voor toeristen en voor de lokale bevolking. Bij het water kan je immers deelnemen aan tal van activiteiten: vissen, kanoën, zeilen, zwemmen... Er valt altijd wel wat te beleven bij een meer.

Een groot gedeelte van Litouwen wordt tevens bedekt met naaldbossen, die een toevluchtsoord vormen voor wilde zwijnen en edelherten, wolven en vossen. Vooral bij de grens met Wit-Rusland spreiden dennenbossen en vele meertjes zich uit over het landschap. De lokale bevolking is, net als de inwoners van Finland, gek op het plukken van bosbessen en eetbare paddenstoelen in de uitgestrekte bossen.

Vakantie Litouwen

De meeste reizen naar Litouwen vangen aan in de hoofdstad Vilnius. De stad heeft een barok Poolse uitstraling, met vele kerken, kloosters en pastelkleurige huisjes en bevindt zich rond de rivier de Neris, tussen een heuvelachtig landschap met vele naaldbomen.

Deel op Pinterest

Wie de voorkeur heeft voor georganiseerde reizen kan kiezen uit individuele rondreizen, een fly-drive of een groepsreis, vaak in combinatie met Estland en Letland. Er worden ook regelmatig fietsreizen georganiseerd in Litouwen. Bekijk dus zeker even onze reistips als je houdt van natuurreizen; het is een selectie van de mooiste en goedkoopste, maar ook meest actieve rondreizen door Litouwen en de Baltische Staten.

Mooiste plekken Litouwen

Wat zijn de mooiste plekjes? Wie de natuur van Litouwen intrekt kan zich verheugen op vele mooie plekken in de bossen en bij de meren. Twee gebieden willen we graag extra in de kijker zetten:

1. Trakai

De belangrijkste toeristische bezienswaardigheid in Litouwen is Trakai en het omliggend natuurgebied, op ongeveer 30 km ten zuidwesten van de hoofdstad. Het plaatsje staat bekend om haar prachtige houten huizen. In het midden van het park prijkt het mooie Trakai kasteel op een eiland in het Galve meer. In het hele gebied liggen maar liefst 200 meren verspreid. Met bootjes kan je de waterrijke omgeving rond het kasteel en historische plaatsjes in de omgeving verkennen, al fietsend verken je de bossen rond het Trakai park.

2. Koerse Haf en Koerse Schoorwal Litouwen

Bij de kust van de Oostzee ligt een groot meer, deels op het grondgebied van Litouwen, deels op de Russische enclave Kaliningrad. Het meer wordt omgeven door pittoreske vissersdorpen, zoals Nida, en afgescheiden van de Oostzee door de Koerse Schoorwal of Curonian Spit. Dit schiereiland is een 98 km lange landtong, met mooie stranden, witte zandduinen en prachtige natuur.

Deel op Pinterest

De Koerse Schoorwal is het toevluchtsoord van vele vogels. Het is er goed vertoeven om te fietsen of te wandelen, met zicht op de lagune en de zee. De Koerse Haf is het strandmeer dat gevormd wordt door de monding van de rivier de Memel. De havenstad Klaipdeda heette vroeger Memel en is een bezoek waard vanwege het historische stadscentrum. Venté Horn of Venté Cape is een ornithologisch station, waar vogelaars zeker halte moeten maken. Het staat bekend als een rustplaats voor vele trekvogels, vooral in de herfst. Breng ook zeker een bezoek aan Pervalka en de Dode Duinen. Je geniet er van schitterende vergezichten over de lagune en de Oostzee.

Beste reistijd Litouwen: juni t/m augustus. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!